Επιστήμονες στην Ισπανία προσπαθούν να εντοπίσουν μια υπόγεια φωλιά που ανήκει στις πρώτες νότιες γιγάντιες σφήκες που εντοπίστηκαν στην Ευρώπη.
Τα χωροκτητικά έντομα, στα οποία πολλοί συχνά αναφέρονται ως ″σφήκες δολοφόνοι”, επειδή εξολοθρεύουν ολόκληρε κυψέλες, μπορούν να φτάσουν σε μήκος περίπου τα 3,3 εκατ.
Είναι γνωστό ότι στέλνουν ομάδες ανίχνευσης για να βρουν κυψέλες-θηράματα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2021.
Αυτοί στην συνέχεια, τρίβουν το σώμα τους πάνω στην κυψέλη ή στη γειτονική βλάστηση για να εντοπίσουν άλλες σφήκες και να ενωθούν μαζί τους.
Οι νότιες γιγάντιες σφήκες περνούν στη συνέχεια σε μια ”φάση σφαγής” στην οποία μπορούν να εξολοθρεύσουν ολόκληρα μελίσσια μέσα σε λίγες ώρες.
Δεν πρέπει να συγχέονται με τις ασιατικές σφήκες (Vespa velutina) που, όπως επιβεβαιώσαν οι επιστήμονες, κατάφεραν επιβιώσουν του χειμώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, για πρώτη φορά.
Και τα δύο είδη, όπως αναφέρει το Sky News, είναι εγγενή στην Ασία και είναι γνωστό ότι τρώνε μέλισσες, αλλά οι νότιες γιγάντιες σφήκες (Vespa Soror) είναι διαφορετικές επειδή χτίζουν τις φωλιές τους κάτω απο το έδαφος. Είναι επίσης μεγαλύτερες από τις ασιατικές σφήκες, που συνήθως φτάνουν σε μήκος τα 2,5εκατ.
Ο επιστήμονας Ομάρ Σάντσεθ, κύριος συγγραφέας μιας μελέτης για τις θεάσεις των νότιων γιγάντιων σφηκών στην Ισπανία, είπε ότι είναι πιθανό το είδος να ”ανιχνευθεί ξανά σε άλλες περιοχές της Ισπανίας και πιθανώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη”.
Μέχρι στιγμής καταγραφεί δύο ξεχωριστές θεάσεις των εντόμων στη βόρεια πόλη Σιέρο, στη επαρχία της Αστούρια της Ισπανίας, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ecology and Evolution τον περασμένο μήνα. Ένα ζευγάρι των εντόμων αυτώ΄ν εντοπίστηκαν τον Μάρτιο του 2022 πριν εμφανιστούν άλλα δύο τον Οκτώβριο του 2023.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι σφήκες διατηρούν μια φωλιά εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο.
Γιατί αποτελούν μεγάλο κίνδυνο και πρέπει να καταστραφεί η φωλιά
Ο Σάντσεθ, καθηγητής ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οβιέδο, και οι συν-συγγραφείς της μελέτης του βρήκαν και αιχμαλώτισαν τέσσερις σφήκες. Στη συνέχεια έλαβαν δείγματα DNA και διεξήγαγαν γενετικές δοκιμές και αναλύσεις για να επιβεβαιώσουν το είδος.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι νότιες γιγάντιες σφήκες πιθανότατα έφτασαν για πρώτη φορά στην Ισπανία με ένα φορτηγό πλοίο.
Επίσης ο Σάντσεθ εκτιμά ότι τα έντομα θα επηρεάσουν την ισορροπία του τοπικού οικοσυστήματος επειδή κυνηγούν επιθετικά γηγενείς σφήκες, μέλισσες, πεταλούδες, σκώρους και μύγες.
Και πρόσθεσε: ”Μια μακροπρόθεσμη μείωση του πληθυσμού των μελισσών μπορεί να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα μελιού και να διαταράξει τις διαδικασίες επικονίασης στις οποίες βασίζονται πολλά φυτά και καλλιέργειες”. Είπε επίσης ότι οι ασιατικές σφήκες στην Ισπανία ”προκαλούν ήδη σοβαρή ζημιά στον μελισσοκομικό τομέα” και έτσι η παρουσία των νότιων γιγάντιων σφηκών θα έχει πολλαπλασιαστικές αρνητικές επιπτώσεις.
Όπως λέει, οι ερευνητές προσπαθούν επομένως να βρουν τη φωλιά για να μπορέσουν να την καταστρέψουν.
Αυτό βέβαια είναι ″κάπως δύσκολο, καθώς αυτό το είδος φτιάχνει τη φωλιά του κάτω από το έδαφος - πάνω από 30 μέτρα - έτσι δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί. Προσπαθούμε”.
Ο Σάντσεθ είπε επίσης ότι το τσίμπημα του εντόμου μπορεί να είναι ”πολύ επώδυνο” για τον άνθρωπο.
Πηγή: Sky News