Επικίνδυνοι καιροί: Πρωτοφανής αριθμός ρεκόρ ζέστης σε όλο τον κόσμο το 2024

Guardian: Φέτος χουν σημειωθεί 15 εθνικά ρεκόρ καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες γίνονται πιο συχνές - Ποιες περιοχές κατέγραψαν ιστορικά υψηλά.
Open Image Modal
Αθήνα, 16 Ιουλίου: Επισκέπτες στην Ακρόπολη αναζητούν «καταφύγιο» από τον καυτό ήλιο στη σκιά του Ιερού Βράχου.
Anadolu via Getty Images

Αριθμό ρεκόρ αποτελούν τα 15 εθνικά...ρεκόρ ζέστης που έχουν έχουν καταγραφεί από την αρχή του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με έναν σημαίνοντα ιστορικός του κλίματος, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες γίνονται πιο συχνές και η κλιματική καταστροφή εντείνεται.

Ο Μαξιμιλιάνο Ερέρα, ο οποίος διατηρεί αρχείο ακραίων γεγονότων, αποκάλυψε στον Guardian ότι το 2024 έχουν καταρριφθεί μέχρι στιγμής επιπλέον 130 μηνιαία εθνικά ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, μαζί με δεκάδες χιλιάδες τοπικά υψηλά που καταγράφηκαν σε σταθμούς παρακολούθησης από την Αρκτική έως τον Νότιο Ειρηνικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο άνευ προηγουμένου αριθμός ρεκόρ τους πρώτους έξι μήνες είναι απίστευτος. «Αυτός ο αριθμός ακραίων γεγονότων ζέστης είναι πέρα από οτιδήποτε έχουμε δει ή ακόμα και θεωρηθούσαμε πιθανό πριν», είπε. «Οι μήνες από τον Φεβρουάριο του 2024 έως τον Ιούλιο του 2024 έσπασαν όλα τα ρεκόρ σε κάθε στατιστική».

Open Image Modal
Λουόμενος δροσίζεται σε παραλία της Γλυφάδας - 14 Ιουλίου 2024
via Associated Press

 

Πρόκειται για ένα άκρως ανησυχητικό νέο γιατί η υπερβολική ζέστη του περασμένου έτους θα μπορούσε να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό σε έναν συνδυασμό ανθρωπογενούς παγκόσμιας θέρμανσης –που προκαλείται από την καύση αερίου, πετρελαίου, άνθρακα και δέντρων– και του φυσικού φαινομένου Ελ Νίνιο (σ.σ. η θέρμανση της επιφάνειας του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού που συνδέεται με υψηλότερες θερμοκρασίες σε πολλά μέρη του κόσμου). Το Ελ Νίνιο εξασθενεί από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, αλλά αυτό έφερε μικρή ανακούφιση στον πλανήτη.

«Αντί να μειώνονται με το τέλος του Ελ Νίνιο, τα ρεκόρ έρχονται με ακόμη πιο γρήγορο ρυθμό τώρα σε σύγκριση με τα τέλη του 2023», τονίζει ο Ερέρα.

 

Σε ορισμένες ημέρες, γράφει ο Guardian, χιλιάδες σταθμοί παρακολούθησης κατέγραφαν νέα ρεκόρ μηνιαίων μέγιστων ή ελάχιστων. Αυτό το τελευταίο είναι ιδιαίτερα αφόρητο καθώς οι υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες σημαίνουν ότι οι άνθρωποι και τα οικοσυστήματα δεν έχουν χρόνο να ανακάμψουν από την ανελέητη ζέστη. Στα τέλη Ιουλίου, για παράδειγμα, η περιοχή Γιουεγιάνγκ της Κίνας υπέφερε από ένα πρωτοφανώς υψηλό χαμηλό επίπεδο 32 βαθμών Κελσίου κατά τις νυχτερινές ώρες, με επικίνδυνα υψηλή υγρασία.

Το γεωγραφικό εύρος των εθνικών ρεκόρ όλων των εποχών είναι συγκλονιστικό. Το Μεξικό βρίσκεται στην κορυφή των 52 C στο Τεπάτσε στις 20 Ιουνίου. Στην άλλη άκρη του κόσμου, η αυστραλιανή επικράτεια των Νήσων Κόκος ισοφάρισε το ιστορικό υψηλό της με 32,8 βαθμούς Κελσίου στις 7 Απριλίου για τρίτη φορά φέτος.

Αλλά η πιο έντονη ζέστη έχει επικεντρωθεί στις τροπικές περιοχές. Στις 7 Ιουνίου, η Αίγυπτος κατέγραψε εθνικό υψηλό 50,9 C στο Ασουάν. Δύο ημέρες πριν από αυτό το Τσαντ ισοφάρισε το εθνικό του ρεκόρ 48 C στη Φάγια. Την 1η Μαΐου, η Γκάνα έπιασε νέα κορυφή στους 44,6 C στο Ναβρόνγκο , ενώ το Λάος είδε τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει για πρώτη φορά στην ιστορία του στους 43,7 C στην περιοχή Τα Νγκον. Ο Ερέρα λέει ότι οι τροπικές περιοχές έκαναν ρεκόρ κάθε μέρα για 15 συνεχόμενους μήνες.

Ο Κοσταρικανός επιστήμονας, που παρακολουθεί τα κλιματικά αρχεία εδώ και 35 χρόνια, έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην παρακολούθηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Από το 2007, τα διεθνή αρχεία αρχειοθετούνται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), ο οποίος οργανώνει ομάδες εμπειρογνωμόνων για να εξετάσουν το καθένα σε μια χρονοβόρα διαδικασία. Εν τω μεταξύ, τα εθνικά και υποεθνικά αρχεία ενημερώνονται κάθε ώρα ή καθημερινά από μια πληθώρα διαφορετικών οργανισμών. Ο Ερέρα συγκεντρώνει το τελευταίο γρήγορα, κάνει διπλό έλεγχο με τοπικές πηγές και παρέχει τις απαραίτητες ενημερώσεις στον λογαριασμό Extreme Temperatures Around the World στο Twitter.

Τα ευρήματά του ευθυγραμμίζονται και συχνά προηγούνται των μεγάλων ιδρυμάτων, τα οποία όλα προειδοποιούν για έναν κόσμο που θερμαίνεται πολύ γρήγορα.

«Οι σειρήνες ηχούν σε όλους τους σημαντικούς δείκτες… Κάποια ρεκόρ δεν ξεπερνούν απλώς τους πίνακες – αλλά τους κάνουν να καταρρέουν. Και οι αλλαγές επιταχύνονται», είχε πει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με την αφόρητη παγκόσμια ζέστη του περασμένου έτους .

Ο κορυφαίος οργανισμός παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, ανέφερε πρόσφατα ότι ο Ιούνιος ήταν ο 13ος συνεχόμενος μήνας που σημειώνει μηνιαίο ρεκόρ, με θερμοκρασίες 1,5 C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, φέρνοντας πιο έντονους καύσωνες, ακραία φαινόμενα βροχοπτώσεων και ξηρασίες, λίωσιμο στα στρώματα πάγου, τους θαλάσσιους πάγους και παγετώνες, καθώς και επιταχυνόμενη άνοδο της στάθμης της θάλασσας και θέρμανση των ωκεανών.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον 10 χώρες έχουν καταγράψει θερμοκρασίες πάνω από 50 C μέχρι στιγμής φέτος.

Οι ελπίδες για αποκλιμάκωση της ακραίας ζέστης έχουν μέχρι στιγμής αποδειχθεί φρούδες. Τα προκαταρκτικά δεδομένα από τον δορυφόρο Copernicus ERA5 υποδηλώνουν ότι η 22η Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή ημέρα στην καταγεγραμμένη ιστορία της Γης, με μέση παγκόσμια θερμοκρασία επιφανειακής ατμόσφαιρας 17,15 C.

Εθνικά και τοπικά ρεκόρ που έσπασαν ή ισοφαρίστηκαν φέτος

28 Φεβρουαρίου: Στα νησιά Κόκος σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών με 32,8 βαθμούς Κελσίου. Το ίδιο συνέβη ξανά στις 29 Φεβρουαρίου και στις 7 Απριλίου.

6 Μαρτίου: Η Κόστα Ρίκα κατέρριψε το εθνικό της ρεκόρ με 41 βαθμούς Κελσίου στο Σέρο Χουακαλίτο. Το ρεκόρ καταρρίφθηκε ξανά με 41,5 βαθμούς Κελσίου στις 23 Μαρτίου στην ίδια τοποθεσία.

12 Μαρτίου: Οι Κομόρες έσπασαν το εθνικό τους ρεκόρ με 36,2 C στο αεροδρόμιο Χαχάγια.

13 Μαρτίου: Το Κονγκό κατέρριψε το εθνικό του ρεκόρ με 39,6 C στο Ιμπφόντο.

24 Μαρτίου: Οι Μαλδίβες έσπασαν το εθνικό τους ρεκόρ με 35,1 C στο Χανιμαντού. Το ισοφάρισαν ξανά στις 11 Απριλίου.

31 Μαρτίου: Το Τόγκο κατέρριψε το εθνικό του ρεκόρ με 44 βαθμούς Κελσίου στο Μάνγκο.

3 Απριλίου: Το Μάλι κατέρριψε το εθνικό του ρεκόρ με 48,5 βαθμούς Κελσίου στο Καγιές.

10 Απριλίου: Η Μπελίζ (ή Μπελιζέ) έσπασε το εθνικό της ρεκόρ με 42,3 C στο Μπάρτον Κρικ. Αυτή η θερμοκρασία καταγράφηκε αργότερα στις 17 Μαΐου και στο Τσαα Κρικ.

24 Απριλίου: Το Τσαντ ισοφάρισε το εθνικό του ρεκόρ με 48 βαθμούς Κελσίου στη Φάγια και το ισοφάρισε ξανά στις 5 Ιουνίου.

27 Απριλίου: Η Καμπότζη κατέρριψε το εθνικό της ρεκόρ με 42,8 βαθμούς Κελσίου στο Πρέα Βιεχάρ και στο Σβάι Λέου.

1η Μαΐου: Η Γκάνα κατέρριψε το εθνικό της ρεκόρ με 44,6 C στο Νανβρόνγκο.

1 Μαΐου: Το Λάος κατέρριψε το εθνικό του ρεκόρ με 43,7 βαθμούς Κελσίου στο Τα Νγκον.

29 Μαΐου: Το Παλάου ισοφάρισε το εθνικό του ρεκόρ με 35 βαθμούς Κελσίου στο διεθνές αεροδρόμιο Μπαμπελνταόμπ. Στις 2 Ιουνίου το έσπασε με 35,6C.

7 Ιουνίου: Η Αίγυπτος κατέρριψε το εθνικό της ρεκόρ με 50,9 βαθμούς Κελσίου στο Ασουάν.

20 Ιουνίου: το Μεξικό ισοφάρισε το εθνικό του ρεκόρ με 52 C στο Τεπάτσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πηγή: Guardian