Κινέζοι αξιωματούχοι δημοσιοποίησαν στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη των άνω των 70.000 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, Covid-19, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης έρευνας που γίνεται από τότε που άρχισε το ξέσπασμα.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, δεδομένα από το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πάνω από το 80% των κρουσμάτων είναι ήπια, με τους ηλικιωμένους και αυτούς που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας να κινδυνεύουν περισσότερο. Επίσης, η έρευνα υποδεικνύει την ύπαρξη μεγάλου κινδύνου για το ιατρικό προσωπικό.
Τα ευρήματα της έρευνας θέτουν το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας του ιού στο 2,3%. Στη Χουμπέι, την επαρχία που έχει επηρεαστεί πιο πολύ, το ποσοστό είναι 2.9%, ενώ στην υπόλοιπη χώρα είναι 0,4%.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Κίνα, που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, οι νεκροί ανέρχονται στους 1.868 και τα συνολικά κρούσματα στα 72.436. Πάνω από 12.000 άνθρωποι έχουν αναρρώσει, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, εξετάστηκαν 72.314 επιβεβαιωμένα, ύποπτα και ασυμπτωματικά κρούσματα του ιού που είχαν βρεθεί ως τις 11 Φεβρουαρίου. Αν και τα αποτελέσματα σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώνουν προηγούμενες περιγραφές του ιού και μοτίβα της μόλυνσης, η μελέτη αυτή περιλαμβάνει μια λεπτομερή ανάλυση 44.672 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά την Κίνα.
Μεταξύ άλλων, διαπιστώνονται τα εξής:
-Περίπου το 80,9% των μολύνσεων θεωρούνται ήπια, 13,8% ως σοβαρά και μόλις 4,7% ως κρίσιμα.
-Το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας παρατηρείται για τα άτομα 80 ετών και άνω, στο 14,8%.
-Σε παιδιά μέχρι και 9 ετών δεν έχουν υπάρξει θάνατοι, και μέχρι την ηλικία των 39 ετών το ποσοστό θνησιμότητας παραμένει χαμηλά, στο 0,2%.
-Για τα επόμενα ηλικιακά γκρουπ τα ποσοστά θνησιμότητας αλλάζουν: Για τους 40 και άνω είναι 0,4%, για τους 50 και άνω 1,3%, για τους 60 και άνω 3,6% και για τους 70 και άνω 8%.
-Όσον αφορά στο φύλο, οι άνδρες κινδυνεύουν πιο πολύ (2,8%) από ό,τι οι γυναίκες (1,7%).
-Στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με το ποιες υπάρχουσες ασθένειες θέτουν τους ασθενείς σε κίνδυνο, διαπιστώθηκε πως οι καρδιαγγειακές παθήσεις βρίσκονται στην πρώτη θέση και ακολουθούν διαβήτης, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις και υπέρταση.
Όσον αφορά στους κινδύνους για το ιατρικό προσωπικό, σύμφωνα με το εν λόγω επιστημονικό άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο Chinese Journal of Epidemiology, συνολικά έχουν μολυνθεί 3.019 εργαζόμενοι, 1.716 εκ των οποίων ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα και πέντε είχαν πεθάνει ως τις 11 Φεβρουαρίου, που ήταν η τελευταία ημέρα για την οποία υπήρχαν δεδομένα στην έρευνα.
Στις 13 Φεβρουαρίου η Κίνα αναθεώρησε τον ορισμό της ως προς τη διάγνωση, περιλαμβάνοντας «κλινικά διαγνωσμένα κρούσματα» που προηγουμένως υπολογίζονταν ξεχωριστά από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Σύμφωνα με το επιστημονικό άρθρο, η καμπύλη εξέλιξης της επιδημίας όσον αφορά στην εμφάνιση συμπτωμάτων φάνηκε να κορυφώνεται κατά τις 23-26 Ιανουαρίου πριν υποχωρήσει ως τις 11 Φεβρουαρίου. Βάσει της μελέτης, η τάση αυτή θα μπορούσε να σημαίνει πως «η απομόνωση ολόκληρων πόλεων, η μετάδοση κρίσιμων πληροφοριών σε υψηλή συχνότητα μέσα από επίσημα κανάλια και η κινητοποίηση πολλαπλών ομάδων άμεσης αντίδρασης πολλαπλών ειδικοτήτων βοηθά στον περιορισμό της επιδημίας». Ωστόσο οι ερευνητές προειδοποιούν πως, με πολλούς ανθρώπους να επιστρέφουν από μακρά περίοδο διακοπών, η χώρα «πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανή ανάκαμψη της επιδημίας».