Ανακοινώθηκε το βράδυ της 8η Σεπτεμβρίου 2020 ότι η επίσημη τελετή της υπογραφής των μνημονίων συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο και υπό την αιγίδα του Προέδρου Τραμπ στις 15 Σεπτεμβρίου. Με αυτόν τον τρόπο επισφραγίζεται η συμφωνία ομαλοποίησης μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ της 13ης Αυγούστου.
Εκτιμάται ότι η καθυστέρηση της ανακοίνωσης της ημερομηνίας της επίσημης τελετής δεν έγινε μόνο προκειμένου να συμπέσει στην παραμονή της Εβραϊκής Πρωτοχρονιάς (που φέτος συμπίπτει στις 17 Σεπτεμβρίου), ούτε επειδή δεν ήταν εύκολη η διαπραγμάτευση για την διατύπωση των μνημονίων συνεργασίας σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής. Πραγματική αιτία για την καθυστέρηση της ανακοίνωσης της ημερομηνίας ήταν η διαπραγμάτευση περί του εάν τελικά τα ΗΑΕ θα έχουν την δυνατότητα να εμπλουτίσουν το οπλοστάσιο της πολεμικής τους αεροπορίας με τα υπερσύγχρονα αμερικανικής κατασκευής F-35. Αυτό το ζήτημα θεωρήθηκε κρίσιμο για την ισραηλινή πλευρά, καθότι εκφράσθηκαν ανησυχίες ότι θα πληγεί η ποιοτική και επιχειρησιακή υπεροχή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έναντι των ενόπλων δυνάμεων των ΗΑΕ.
Το ενδιαφέρον, λοιπόν, εστιάζεται τώρα με ποιον τρόπο οι Ηνωμένες Πολιτείας και το επιτελείο του Τζέραντ Κούσνερ αφ′ ενός καθησύχασαν τους Ισραηλινούς, αφ’ετέρου ικανοποίησαν τους Εμιρατινούς. Παρότι όσα λέγονται σε κλειστές πόρτες, συνήθως - αν και όχι πάντα - γίνονται γνωστά ύστερα από δεκαετίες, θα έχει ωστόσο ενδιαφέρον η επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας που σχετίζεται με την πώληση των F-35 προς τα ΗΑΕ . Από την άλλη, επειδή ακριβώς δεν ανακοινώθηκε τίποτα ακόμα για το φλέγον αυτό ζήτημα, δεν αποκλείεται οι Αμερικανοί να το έθεσαν στις καλένδες, ίσως για μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου. Εάν πράγματι συνέβη κάτι τέτοιο, τότε το ενδιαφέρον θα πρέπει να στραφεί ως προς το ποια άλλα τυχόν ανταλλάγματα προσφέρθηκαν στην εμιρατινή πλευρά.
Το πιθανότερο είναι το θέμα των F-35 να συζητηθεί έντονα στο αμέσως επόμενο διάστημα στο Ισραήλ, και δη στα πλαίσια της γενικότερης κριτικής που ασκείται στην διακυβέρνηση Νετανιάχου, είτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είτε από παράγοντες της παλιάς φρουράς του στρατιωτικού κατεστημένου, που τελεί σήμερα εν αποστρατεία. Προτού φτάσουμε στην ανακοίνωση της ακριβούς ημερομηνίας της επίσημης τελετής υπογραφής των μνημονίων συνεργασίας Ισραήλ-ΗΑΕ στον Λευκό Οίκο, καλό είναι να θυμηθούμε κάποιες σημαντικές παραμέτρους που διαμόρφωσαν - και θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν - τα πρώτα βήματα ‘συμπόρευσης’ του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Μέση Ανατολή.