«Η Τουρκία έχει προκαλέσει προβλήματα σε όλους τους γείτονές της»: Επίσκεψη Δένδια και Ζοζέπ Μπορέλ στον Έβρο

Περπάτησαν μέχρι την «αλυσίδα» στη συνοριακή διάβαση, όπου βρίσκονται οι τελευταίοι Έλληνες στρατιώτες πριν από τα σύνορα.
|
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Το Στρατιωτικό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές του Εβρου επισκέφθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.

Κατά την άφιξή τους οι δύο άνδρες περπάτησαν μέχρι την ”αλυσίδα” στη συνοριακή διάβαση, όπου βρίσκονται οι τελευταίοι Έλληνες στρατιώτες πριν από τα σύνορα. Στη συνέχεια, ενημερώθηκαν από εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του καταφέρθηκε κατά της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για μια «αδιανόητη κατάσταση» πριν από 4 μήνες, με την Τουρκία να εκμεταλλεύεται την ελπίδα χιλιάδων ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή. Όπως είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, οι άνθρωποι εκείνοι «είχαν ενεργά καθοδηγηθεί εδώ, προκειμένου να διέλθουν τα σύνορα, παραπλανημένοι από εκστρατείες παραπληροφόρησης που είχαν ενορχηστρωθεί από Τούρκους αξιωματούχους στο υψηλότερο επίπεδο, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι τα σύνορα αυτά ήταν ανοικτά και ότι περισσότεροι από εκατό χιλιάδες τα είχαν διασχίσει μεταβαίνοντας στην Ελλάδα και την ΕΕ. Αυτή η θλιβερή απόπειρα εκβιασμού της ΕΕ για απόσπαση παραχωρήσεων, απέτυχε» είπε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία έχει προκαλέσει προβλήματα σε όλους τους γείτονές της»

Όπως τόνισε, η ΕΕ απέρριψε την παραβίαση από την Τουρκία της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016 και καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εργαλειοποίηση αθώων ανθρώπων, ωστόσο «μετά από μια σύντομη ανάπαυλα εξ αιτίας της πανδημίας, η Τουρκία δήλωσε εκ νέου ότι τα χερσαία σύνορά της με την Ευρώπη είναι ανοικτά. Ταυτόχρονα, η ακτοφυλακή της συνοδεύει σκάφη γεμάτα μετανάστες με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά. Αλλά, επίσης, εμμένει στην υπονόμευση της ασφάλειας και της σταθερότητας, καθώς και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η Τουρκία έχει προκαλέσει προβλήματα σε όλους τους γείτονές της: «Παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ και του ευρωπαϊκού μας εταίρου, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραβιάζει σχεδόν καθημερινά τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας και τα χωρικά της ύδατα, πραγματοποιώντας, μεταξύ άλλων, υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές εδώ στον Έβρο και το Αιγαίο με οπλισμένα πολεμικά αεροσκάφη.Στην Κύπρο, για έκτη συνεχή φορά στο διάστημα ενός έτους, πραγματοποιεί παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Στη Λιβύη, περιφρονώντας και πάλι τη διεθνή νομιμότητα, παραβιάζει κατάφωρα το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό να επιτύχει τις νέο-οθωμανικές της βλέψεις.Βασιζόμενη σε ένα παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε μαζί με τη διοίκηση της Τρίπολης, αποσκοπεί στο να αποστερήσει την Ευρώπη από τις θαλάσσιες ζώνες της, σφετεριζόμενη περιοχές που βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων από νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος. Αγνοεί κατάφωρα τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρώπης για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας».

Αναφερόμενος στο θέμα των θαλασσίων ζωνών, είπε πως η Ελλάδα «έχει επιδείξει έμπρακτα τη βούλησή της και την ικανότητά της να επιλύει μακροχρόνιες διαφορές με τους γείτονές της, με βάση το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας. Προϋποθέσεις sine qua non για κάθε μέλος της ΕΕ, αλλά και για τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή. Είμαστε πάντα ανοικτοί στο διάλογο, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε υπό καθεστώς απειλών ή να βοηθήσουμε στη νομιμοποίηση των συνεχών παραβιάσεων της νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας. Ο διάλογος μεταξύ γειτονικών χωρών με αντικείμενες ακτές για την οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας είναι η μόνη ενδεδειγμένη οδός, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας...η μεταμφίεση, σήμερα,  των κανονιοφόρων του 19ου και 20ου αιώνα σε κόκκινα και άσπρα γεωτρητικά πλοία, δεν μπορεί να ξεγελάσει τη διεθνή κοινότητα».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις πρόσφατες παρατηρήσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν για την Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς τες «εύστοχες και επίκαιρες» και τονίζοντας πως η Άγκυρα πρέπει να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό παράδειγμα και να αποστεί από την άσκηση της διπλωματίας των κανονιοφόρων, «όπως εκδηλώθηκε με το πρόσφατο περιστατικό όπου τουρκικές φρεγάτες δεν δίστασαν να βάλουν στο σκόπευτρο πλοίο του Γαλλικού Ναυτικού που συμμετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο». 

Μπορέλ: Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε σθεναρά την κυριαρχία της Ελλάδας

«Είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να στηρίξουμε σθεναρά την κυριαρχία της Ελλάδας», τόνισε από πλευράς του ο κ. Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για την πρόσκληση, τη θερμή υποδοχή και για το γεγονός ότι τον συνόδευσε στην επίσκεψη στην περιοχή, στα «σύνορα της Ελλάδας κι επίσης τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά και τους διοικητές του στρατού και της αστυνομίας για την ενημέρωση για όλα όσα έγιναν στην περιοχή πριν από μερικούς μήνες.

«Ήθελα να έρθω εδώ και να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτό σε συνδυασμό με την πληροφόρηση που έλαβε από τον κ. Δένδια, τον στρατό και την αστυνομία τού επέτρεψαν, όπως τόνισε, να καταλάβει καλύτερα την κατάσταση που αντιμετώπισε η Ελλάδα και ενδέχεται να αντιμετωπίσει και στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις που θα έχει το απόγευμα, στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ανέφερε ότι είναι ενήμερος για τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου που έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και κατ’ επέκταση των ευρωτουρκικών σχέσεων. «Μοιραζόμαστε την ανησυχία σας, συζητήσαμε πώς θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τη δυναμική της κλιμάκωσης (της έντασης)», σημείωσε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στις συναντήσεις που θα έχει, το απόγευμα, στην Αθήνα «θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια κοινή ατζέντα προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία σε αυτά τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και να αναζητήσουμε τον διάλογο με την Τουρκία προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και να ενισχύσουμε την περιφερειακή σταθερότητα».

«Κανείς περισσότερο από την Ελλάδα δεν έχει πιο σημαντικούς λόγους να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία γιατί στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες. Άλλωστε γι’ αυτό έγινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να γίνουμε καλοί γείτονες», τόνισε ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, επισημαίνοντας πως θα είναι προς όφελος της ΕΕ, της Τουρκίας, της Ελλάδας «να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις τρέχουσες δυσκολίες και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Ο κ. Μπορέλ έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία της Frontex στην περιοχή, τα «περίπου 100 στελέχη από 20 διαφορετικά κράτη, που θα παραμείνουν εδώ καταδεικνύοντας τη στήριξη της ΕΕ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η σημερινή επίσκεψη είναι συνέχεια της κοινής επίσκεψης που είχαν κάνει στις 3 Μαρτίου στις Καστανιές- στο ευρύτερο πλαίσιο της υποκινούμενης από την Τουρκία κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου η Άγκυρα προωθούσε χιλιάδες μετανάστες για να εισέλθουν παράνομα στο ελληνικό έδαφος- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι), τον πρωθυπουργό της Κροατίας, που έχει την προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2020, Αντρέι Πλένκοβιτς, και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

Open Image Modal
.
Eurokinissi

 

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ)