Επιστήμονες ανακάλυψαν «καρχαρία φάντασμα» με τεράστιο κεφάλι και γιγάντια ιριδίζοντα μάτια

Ένα νέο είδος χίμαιρας βαθέων υδάτων ανακαλύφθηκε στη Θάλασσα Ανταμάν.
Open Image Modal
.
lkcnhm.nus.edu.sg

Επιστήμονες ανακάλυψαν στα βάθη της Θάλασσας Ανταμάν, στα ανοικτά των ακτών της Ταϊλάνδης ένα είδος «καρχαρία-φάντασμα». Το ψάρι έχει τεράστιο κεφάλι, γιγάντια, ιριδίζοντα μάτια και φτερωτά πτερύγια.

Αυτό το ψάρι των βαθέων υδάτων, ονομάζεται Chimaera supapae και ανοίκει  στην τάξη των παλαιότερων ψαριών που υπάρχουν σήμερα: Chimaeriformes. Αυτά τα αρχαία ψάρια είναι μακρινοί συγγενείς των καρχαριών.

Οι επιστήμονες περιέγραψαν την ανακάλυψη σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στις 6 Μαρτίου στο περιοδικό Raffles Bulletin of Zoology.

«Οι Χίμαιρες είναι σπάνιες σε αυτή την περιοχή του κόσμου», είπε ο Ντέιβιντ Έμπερτ , επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής προγράμματος του Ερευνητικού Κέντρου Καρχαρία του Ειρηνικού στο Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια, στο Live Science.

 

 

Οι Χίμαιρες κατοικούν στις ηπειρωτικές πλαγιές και τις ωκεάνιες κορυφογραμμές της βαθιάς θάλασσας. Βρίσκονται σε βάθη κάτω από 500 μέτρα, αυτά τα απόκοσμα ψάρια καραδοκούν σε σκοτεινά νερά, τρέφονται με ζώα που κατοικούν στον βυθό, όπως καρκινοειδή, μαλάκια και σκουλήκια. 

«Υπήρχαν μόνο 53 γνωστά είδη χίμαιρας στον κόσμο· αυτό είναι το 54ο», είπε ο Έμπερτ. Η θαλάσσια φύση τους καθιστά δύσκολη την εύρεση τους, ειδικά στη Θάλασσα Ανταμάν, όπου τα βάθη σε ορισμένες περιοχές ξεπερνούν τα 4.400 μ.

Το πρόσφατα περιγραφόμενο είδος είναι ένας τύπος κοντόρινης χίμαιρας, με μήκος 51 εκατοστά με φαρδιά θωρακικά πτερύγια. Ο Έμπερτ υποψιάζεται ότι τα φτερά του πλάσματος έχουν να κάνουν με «την ικανότητά τους να ελίσσονται πάνω από βραχώδεις πυθμένες με υψηλό ανάγλυφο».

Τα μεγάλα, ιριδίζοντα, πράσινα μάτια του C. supapae βοηθούν το ζώο να δει στα κατάμαυρα νερά. 

Το είδος ονομάστηκε supapae από την αείμνηστη Supap Monkolprasit, μια επιστήμονα από την Ταϊλάνδη που πέρασε τη ζωή της μελετώντας χόνδρινα ψάρια. 

Το όνομα του γένους Chimaera προέρχεται από το ελληνικό μυθολογικό πλάσμα που εξέπνεε φωτιά, είχε σώμα κατσίκας, κεφάλι λιονταριού, και η ουρά του κατέληγε σε φίδι. Σύμφωνα με άλλες περιγραφές, είχε περισσότερα από ένα κεφάλια, συνηθέστερα τρικέφαλος (κεφαλή λέοντα, κατσίκας και δράκοντα). Η Χίμαιρα σύμφωνα με την ιστορία είχε με τον Όρθρο ένα παιδί τη Σφίγγα.