Εκπληκτοι οι επιστήμονες: Ανακάλυψαν «κατακλυσμιαία» σύγκρουση γιγάντιων αστεροειδών

Η σύγκρουση συνέβη στο Beta Pictoris, το δεύτερο φωτεινότερο αστέρι στον αστερισμό Pictor περίπου 63,4 έτη φωτός μακριά από το Ηλιακό Σύστημα.
Open Image Modal
.
NASA/PA

Στοιχεία μιας «κατακλυσμιαίας» σύγκρουσης γιγάντιων αστεροειδών που έλαβε χώρα μόλις πριν από 20 χρόνια έχουν βρεθεί από επιστήμονες.

Οι αστρονόμοι είπαν ότι το γεγονός θα μπορούσε να τους βοηθήσει να κατανοήσουν περαιτέρω πώς σχηματίζεται η Γη και άλλοι πλανήτες.

Η σύγκρουση συνέβη στο Beta Pictoris, το δεύτερο φωτεινότερο αστέρι στον αστερισμό Pictor περίπου 63,4 έτη φωτός μακριά από το Ηλιακό Σύστημα. Ένα έτος φωτός ισούται με σχεδόν έξι τρισεκατομμύρια μίλια.

Οι ερευνητές μελετούν το σύστημα, το οποίο είναι 20 εκατομμυρίων ετών, για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Τα στοιχεία βρέθηκαν από τα τελευταία δεδομένα που καταγράφηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST), το οποίο εκτοξεύτηκε το 2021 ως μέρος μιας κοινής αποστολής μεταξύ της NASA , της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Η σύγκρουση θα είχε συμβεί λίγο πριν ένα άλλο τηλεσκόπιο της NASA, το Spitzer, συγκεντρώσει δεδομένα από την περιοχή μεταξύ 2004 και 2005, είπαν οι αστρονόμοι.

 

Εξαφάνιση σκόνης

Τα δεδομένα έδειξαν ότι κάποια σκόνη που είχε παρατηρηθεί προηγουμένως γύρω από το Beta Pictoris είχε εξαφανιστεί - ενώ οι ειδικοί είπαν ότι τα ευρήματα αντιπροσώπευαν μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονταν το αστρικό σύστημα.

Η Christine Chen, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ, η οποία ηγήθηκε της έρευνας, είπε: «Η καλύτερη εξήγηση που έχουμε είναι ότι, στην πραγματικότητα, γίναμε μάρτυρες του επακόλουθου ενός σπάνιου, κατακλυσμικού γεγονότος μεταξύ μεγάλων σωμάτων μεγέθους αστεροειδών, που σηματοδοτεί ένα πλήρης αλλαγή στην κατανόηση αυτού του αστρικού συστήματος».

Πρόσθεσαν ότι η ποσότητα της σκόνης που δημιουργήθηκε θα ήταν περίπου 100.000 φορές το μέγεθος του αστεροειδούς που σκότωσε τους δεινόσαυρους.

Στον απόηχο της έκρηξης, τα όργανα του Spitzer μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τη σκόνη που ήταν πιο κοντά στο αστέρι κοιτάζοντας τις θερμικές υπογραφές τους.

Αλλά σταδιακά, αυτή η σκόνη άρχισε να ψύχεται καθώς απομακρύνθηκε αρκετά από το αστέρι για να γίνει μη ανιχνεύσιμη από το JWST δύο δεκαετίες αργότερα.

Ο Cicero Lu, πρώην φοιτητής διδακτορικού στην αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, είπε: «Οι περισσότερες ανακαλύψεις του JWST προέρχονται από πράγματα που έχει ανιχνεύσει άμεσα το τηλεσκόπιο.

«Σε αυτή την περίπτωση, η ιστορία είναι λίγο διαφορετική επειδή τα αποτελέσματά μας προέρχονται από αυτά που δεν είδε η JWST».

Οι ερευνητές είπαν ότι τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στην 244η συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στις ΗΠΑ, προσφέρουν μια «μοναδική ματιά» στο πώς δημιουργήθηκε το ηλιακό σύστημα πριν από περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια.