Ερευνητές δημιούργησαν τα πρώτα «συνθετικά έμβρυα» στον κόσμο σε ένα πρωτοποριακό κατόρθωμα, παρακάμπτοντας την ανάγκη για σπέρμα, ωάρια και γονιμοποίηση.
Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Weizmann στο Ισραήλ ανακάλυψαν ότι τα βλαστοκύτταρα από ποντίκια θα μπορούσαν να «αυτοσυναρμολογηθούν» σε δομές που μοιάζουν με πρώιμο έμβρυο που διαθέτει εντερικό σωλήνα, τις απαρχές ενός εγκεφάλου και μια καρδιά που χτυπά.
Γνωστές ως συνθετικά έμβρυα, επειδή δημιουργούνται χωρίς γονιμοποιημένα ωάρια, οι ζωντανές δομές αναμένεται, βραχυπρόθεσμα, να βοηθήσουν στη βαθύτερη κατανόηση του πώς σχηματίζονται τα όργανα και οι ιστοί κατά την ανάπτυξη των φυσικών εμβρύων.
Αλλά οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εν λόγω επίτευγμα θα μπορούσε επίσης να μειώσει τα πειράματα σε ζώα και τελικά να ανοίξει το δρόμο σε νέες πηγές κυττάρων και ιστών για μεταμοσχεύσεις σε ανθρώπους. Για παράδειγμα, τα κύτταρα του δέρματος από έναν ασθενή με λευχαιμία θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετατραπούν σε βλαστοκύτταρα μυελού των οστών για τη θεραπεία της πάθησής τους.
Σε σύγκριση με φυσικά έμβρυα ποντικού, τα συνθετικά έμβρυα ήταν κατά 95% τα ίδια όσον αφορά την εσωτερική τους δομή και τα γενετικά προφίλ των κυττάρων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα όργανα που σχηματίστηκαν ήταν λειτουργικά.
(με πληροφορίες από Guardian)