Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων φέρεται να δημιούργησε μια γενετικά τροποποιημένη «σούπερ μπανάνα» που περιέχει σημαντικά περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ιδίως βιταμίνη Α.
Η έλλειψη βιταμίνης Α μαστίζει εδώ και εκατοντάδες χρόνια τις φτωχές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, αναστέλλοντας την ανάπτυξη των παιδιών, προκαλώντας τύφλωση και αποδυναμώνοντας σημαντικά την αντίστασή τους σε θανατηφόρες θεραπεύσιμες ασθένειες όπως η διάρροια και η ιλαρά.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 190 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας παγκοσμίως έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Α και ότι ο υποσιτισμός ευθύνεται για το 6% των θανάτων παιδιών σε πρώιμη παιδική ηλικία μόνο στην Αφρική. Ευτυχώς, μια φθηνή και βιώσιμη λύση για τον υποσιτισμό και την έλλειψη βιταμίνης Α, ειδικότερα, μπορεί να είναι διαθέσιμη στο πολύ κοντινό μέλλον…
Η Ουγκάντα είναι μία από τις πολλές αφρικανικές χώρες που μάχονται με τον υποσιτισμό, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι η πηγή της θεραπείας για αυτή τη μάστιγα. Μια ομάδα ερευνητών από τα Εθνικά Εργαστήρια Γεωργικής Έρευνας της αφρικανικής χώρας, σε συνεργασία με τον Αυστραλό γεωπόνο Τζέιμς Ντέιλ και το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς φέρεται να δημιούργησε μια γενετικά τροποποιημένη μπανάνα που περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καταπολέμηση του υποσιτισμού.
Το πρόγραμμα Banana21 ξεκίνησε το 2005 και μετά από 18 χρόνια επενδύσεων σκληρής δουλειάς και αποτυχημένων προσπαθειών, οι επιστήμονες δημιούργησαν τελικά μια μπανάνα ικανή να σώσει τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών. Οι περιπτώσεις γενετικών τροποποιήσεων σε μπανανιές για καλύτερη αντίσταση σε παράσιτα, μύκητες ή ξηρασία είναι καλά τεκμηριωμένες, αλλά αυτή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη φορά που μια μπανάνα έχει τροποποιηθεί επιτυχώς ώστε να λειτουργεί ως συμπλήρωμα διατροφής για τον άνθρωπο.
Σύμφωνα με το National Geographic, η «σούπερ μπανάνα» είναι έτοιμη να καλλιεργηθεί, αλλά οι επιστήμονες περιμένουν ακόμη την έγκριση της τοπικής κυβέρνησης. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο, λαμβάνοντας υπόψη την έντονη αντίθεση στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην Ουγκάντα. Τέτοιες καλλιέργειες απαγορεύονται επί του παρόντος αυστηρά.