Επιστήμονες εξέτασαν αν ο Ήλιος χρησιμοποιείται από εξωγήινους για δικούς τους σκοπούς

Έψαξαν να βρουν αν χρησιμοποιείται για μετάδοση σημάτων.
Open Image Modal
STEREO project/NASA/Michael Bens via Getty Images

Ένα «εξωτικό» σενάριο για τον Ήλιο διερεύνησαν επιστήμονες: Αστρονόμοι έψαξαν να βρουν εάν κάποιος ξένος πολιτισμός χρησιμοποιεί μια ιδιαιτερότητα στη βαρύτητα του άστρου μας για να μεταδίδουν πληροφορίες στο πλαίσιο ενός διαστρικού δικτύου τηλεπικοινωνιών, αναζητώντας σήματα που θα μπορούσαν να προέρχονται από κρυμμένες εξωγήινες συσκευές γύρω από τον Ήλιο.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Live Science, μέχρι τώρα η μέθοδος αυτή δεν έχει οδηγήσει στον εντοπισμό ιχνών εξωγήινων, ωστόσο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα νέα «οδό» στην αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών (SETI).

Η νέα αυτή στρατηγική βασίζεται στα ευρήματα του Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος έδειξε το 1915 πως η βαρύτητα παραμορφώνει τον χωροχρόνο. Αυτό σημαίνει πως γιγαντιαία αντικείμενα όπως τα άστρα και οι γαλαξίες καμπυλώνουν το φως γύρω τους. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως βαρυτικός φακός (gravitational lensing) και επιτρέπει στους επιστήμονες να βλέπουν πολύ μακρινά αντικείμενα, το φως των οποίων έχει καμπυλώσει λόγω γιγαντιαίων γαλαξιών και συμπλεγμάτων γαλαξιών. «Μοιάζει πολύ με μεγεθυντικό φακό» είπε στο Live Science ο Νίκολας Τουσάι, τελειόφοιτος του Penn State, προσθέτοντας πως, τόσο με τον βαρυτικό φακό όσο και με τον μεγεθυντικό φακό, η μεγέθυνση λειτουργεί καλύτερα όταν το πρόσωπο ή ο παρατηρητής βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο (επίκεντρο/ σημείο εστίασης). Το βαρυτικό σημείο εστίασης του Ήλιου αρχίζει περίπου 550 αστρονομικές μονάδες (AU) ή 550 φορές η απόσταση μεταξύ Ήλιου και Γης, είπε ο Τουσάι. Ένα τηλεσκόπιο σε αυτό το σημείο θα είχε εντυπωσιακές δυνατότητες: «Το φως κινείται και στις δύο κατευθύνσεις...αν μπορείς να μεγεθύνεις το φως που σου έρχεται, μπορείς να μεγεθύνεις και το φως που φεύγει προς τα έξω».

Αυτό σημαίνει πως ο βαρυτικός φακός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την αποστολή σημάτων σε διαστρικές αποστάσεις, οπότε επιστήμονες προέβαιναν σε εικασίες περί εξωγήινων σκαφών σε σημεία εστίασης των άστρων, μετατρέποντάς τα σε ένα γιγαντιαίο pointi-to-point δίκτυο επικοινωνιών.

Για να εξετάσουν αυτό το σενάριο, ο Τουσάι και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν το Green Bank Telescope για να κάνουν έξι σαρώσεις των πέντε λεπτών για ραδιοσήματα από το σημείο εστίασης του Ήλιου. Ωστόσο, δεν βρήκαν τίποτα: «Για να το πούμε με ακρίβεια: Στις συχνότητες που παρατηρήσαμε, κατά τον χρόνο που παρατηρήσαμε, δεν βρήκαμε σήματα ενδιαφέροντος που θα μπορούσαν να είναι εξωγήινης προέλευσης».

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν το περασμένο καλοκαίρι στο The Astronomical Journal και παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τον Τουσάι σε συνάντηση της American Astronomical Society στο Σιάτλ.

Ωστόσο όπως είπε ο Τουσάι, υποθετικά μιλώντας, αν υπάρχουν τέτοιες συσκευές, θα μπορούσαν να ενεργοποιούνται περιστασιακά μόνο. Επίσης, άλλα άστρα έχουν ιδιότητες που θα τα έκαναν καλύτερους «κόμβους» ενός τέτοιου γιγαντιαίου «διαστημικού Ίντερνετ», οπότε σε μια τέτοια έρευνα θα μπορούσαν να υπάρχουν επιπλέον στόχοι για έρευνες.