Στοιχεία ύπαρξης μιας πρωτεΐνης σε έναν μετεωρίτη υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν επιστήμονες από την Plex Corporation, το Bruker Scientifv LLC και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Οι ερευνητές παρουσιάζουν τα ευρήματά τους σε επιστημονικό άρθρο που ανέβηκε στο arXiv. Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Phys Org, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ύπαρξη οργανικών υλικών, σακχάρων και κάποιων άλλων μορίων που θεωρούνται πρόδρομοι αμινοξέων σε μετεωρίτες και κομήτες, ενώ έχουν βρεθεί και ολοκληρωμένα αμινοξέα. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν είχαν βρεθεί πρωτεΐνες στο εσωτερικό εξωγήινων αντικειμένων.
Στο πλαίσιο της νέας αυτής έρευνας, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη, την αποκαλούμενη αιμολιθίνη, στο εσωτερικό ενός μετεωρίτη που είχε βρεθεί στην Αλγερία το 1990.
Η πρωτεΐνη που ανακαλύφθηκε από τους ερευνητές ήταν μικρή και αποτελείτο κυρίως από γλυκίνη και αμινοξέα. Επίσης, είχε οξυγόνο, λίθιο και άτομα σιδήρου στις άκρες του- μια διαρρύθμιση που δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν.
Το επιστημονικό άρθρο δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες, μα εφόσον επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για άλλο ένα κομμάτι του «παζλ» που έχει να κάνει με την ανάπτυξη της ζωής στη Γη. Οι πρωτεΐνες θεωρούνται δομικά στοιχεία για την ανάπτυξη των ζωντανών πλασμάτων και η ανακάλυψη μίας σε έναν μετεωρίτη ενισχύει τις θεωρίες πως είτε η ζωή, είτε κάτι κοντά σε αυτήν, έφτασε στον πλανήτη μας από κάπου αλλού στο Σύμπαν.