Επιστήμονες στην Κίνα δημιούργησαν τα πρώτα υβρίδια γουρουνιών και πιθήκων

Ωστόσο, πέθαναν μέσα σε μία εβδομάδα.
Open Image Modal
balwan via Getty Images

Σε «χίμαιρες» (υβρίδια) εξελίχθηκαν έμβρυα γουρουνιών τα οποία τροποποίησαν επιστήμονες στην Κίνα, εισάγοντας βλαστοκύτταρα πιθήκων και στη συνέχεια εισήγαγαν σε θηλυκά γουρούνια, σύμφωνα με δημοσίευμα του New Scientist.

Όπως αναφέρει το New Scientist, δύο από αυτά εξελίχθηκαν σε υβρίδια- ζώα που είχαν DNA από δύο διαφορετικά ζώα- γουρούνια και πιθήκους.

Απώτερος στόχος των εν λόγω επιστημόνων είναι η καλλιέργεια οργάνων που προορίζονται για ανθρώπους σε ζώα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταμοσχεύσεις σε ανθρώπους.

Όπως είπε στο New Scientist ο Τανγκ Χάι, επιστήμονας του State Key Laboratory of Stem Cell and Reproductive Biology στο Πεκίνο, είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται ολοκληρωμένες χίμαιρες γουρουνιών και πιθήκων.

 

 

Για να το καταφέρουν αυτό, οι επιστήμονες τροποποίησαν κύτταρα πιθήκων έτσι ώστε να είναι δυνατή παρακολούθησή τους. Στην συνέχεια εισήγαγαν σε έμβρυα γουρουνιών εμβρυϊκά κύτταρα που είχαν προέλθει από τα τροποποιημένα κύτταρα. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η γέννηση δέκα μικρών, από τα οποία δύο ήταν υβρίδια.

Παρόλα αυτά, τα γουρουνάκια δεν επιβίωσαν για πολύ: Όλα πέθαναν μέσα σε μία εβδομάδα- παρόλα αυτά, στα υβρίδια υπήρχαν ιστοί που αποτελούνταν από κύτταρα πιθήκου σε όργανα όπως η καρδιά, το συκώτι, η σπλήνα, οι πνεύμονες και το δέρμα (αν και η αναλογία ήταν χαμηλή).

Όσον αφορά στον λόγο που πέθαναν τα γουρουνάκια, είναι άγνωστος, ωστόσο θεωρείται πως είχε να κάνει με την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι ερευνητές τώρα επιδιώκουν τη δημιουργία υγιών ζώων, με μεγαλύτερες αναλογίες κυττάρων πιθήκου.

Σημειώνεται πως κάτι ανάλογο έχει επιτευχθεί ήδη σε τρωκτικά: Το 2010, ο Χιρομίτσου Νακαούτισι (πλέον στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια) δημιούργησε ποντίκια με πάγκρεας αρουραίου, τροποποιώντας γενετικά τα ποντίκια έτσι ώστε τα δικά τους κύτταρα να μην αναπτυχθούν σε πάγκρεας.

Ακόμη, το 2017 η ομάδα του Χουάν Κάρλος Ιζπίσουα Μπελμόντε στο Ινστιτούτο Σαλκ στην Καλιφόρνια δημιούργησε έμβρυα- υβρίδια ανθρώπων και γουρουνιών, αλλά μόνο ένα στα 100.000 κύτταρα ήταν ανθρώπινο- επίσης, για λόγους ηθικής, τα έμβρυα αφέθηκαν για να αναπτυχθούν μόνο για έναν μήνα. Βασικός προβληματισμός στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του New Scientist, είναι πως ο εγκέφαλος μιας χίμαιρας θα μπορούσε να είναι εν μέρει ανθρώπινος- και για αυτόν τον λόγο ο Χάι και η ομάδα του προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν κύτταρα πιθήκων αντί ανθρώπων. Ωστόσο, αν και η αναλογία κυττάρων πιθήκου στις χίμαιρες των επιστημόνων στην Κίνα ήταν υψηλότερη (μεταξύ 1 στα 1.000 και 1 στα 10.000) από αυτή στα υβρίδια του Μπελμόντε, παραμένει πολύ χαμηλή.