Πώς να φτιάξετε μια μηχανή του χρόνου. Πόσο εφικτό είναι ένα ταξίδι στο μέλλον ή στο παρελθόν

Πώς να φτιάξετε μια μηχανή του χρόνου. Πόσο εφικτό είναι ένα ταξίδι στο μέλλον ή στο παρελθόν
Open Image Modal
Cork, Ireland
Wavebreakmedia Ltd via Getty Images

Kαι ποιος δεν έχει ονειρευτεί να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο. Δεν θα ήταν καταπληκτικό να επιστρέφαμε στο παρελθόν και να αλλάζαμε μια λάθος απόφαση; Ή να γινόμασταν αυτόπτες μάρτυρες ιστορικών γεγονότων. Φυσικά κάποιοι μπορεί να έχουν ονειρευθεί ένα ταξίδι στο μέλλον . Όπως και να έχει είναι συναρπαστικό μόνο και να το σκεφτείς.

Επίσης συναρπαστική είναι η πρόσφατη είδηση του εντοπισμού – για πρώτη φορά- βαρυτικών κυμάτων τα οποία προκύπτουν από την κίνηση μεγάλων αντικειμένων στο σύμπαν. Τα βαρυτικά κύματα προβλέπονταν από τη Γενική θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, βάσει της οποίας τα μεγάλα αντικείμενα παραμορφώνουν τον χωροχρόνο γύρω τους. Όταν αυτά επιταχύνονται, παράγουν βαρυτικά κύματα: Στην ουσία, πρόκειται για τα «απόνερα» που αφήνουν στον χωροχρόνο κατά την κίνησή τους.

Έπειτα και από αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως έπειτα από αυτό η έρευνα θα οδηγήσει τους επιστήμονες να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του σύμπαντος.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι οι φυσικοί που πιστεύουν πως παλαιότερες ανακαλύψεις σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στη Θεωρία των Πάντων.

Από τον Ισαάκ Νεύτωνα με την ανακάλυψή του όσον αφορά τη βαρύτητα ο οποίος τη χαρακτήρισε ως την ιδιότητα των υλικών σωμάτων να έλκουν και να έλκονται αμοιβαία με άλλα υλικά σώματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, για όσους τα έχουν ξεχάσει από το σχολείο, τα ελκόμενα σώματα κινούνται με επιταχυνόμενη κίνηση προς το έλκον σώμα. Οι έλξεις είναι αμοιβαίες. Το μέτρο της αντίστασης, που παρουσιάζει κάθε σώμα στη μεταβολή της κινητικής του κατάστασης, το ονομάζουμε μάζα του σώματος. Η δύναμη έλξης, που ονομάζεται βάρος, είναι μεγαλύτερη όταν τα σώματα είναι πλησιέστερα ή όταν έχουν μεγαλύτερη μάζα.

Και μετά στον 20ο αιώνα ο Αϊνστάιν πήγε πιο μακρυά και μίλησε για τη θεωρία της σχετικότητας και έδειξε ότι μάζα και βαρύτητα συνδέονται με το χρόνο. Μίλησε για την ταχύτητα του φωτός και υποστήριξε πως εάν θέλεις να επιβραδύνεις το χρόνο πρέπει να κινηθείς γρήγορα, πολύ γρήγορα!

Ας υποθέσουμε ότι ξεκινάτε για ένα ταξίδι από τη Γη το έτος 2000. Καλό ταξίδι καταρχήν. Είναι λοιπόν προγραμματισμένο να λείψετε μέχρι το 2032 όμως το ταξίδι θα γίνει στο 95% της ταχύτητας του φωτός (περίπου 285.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο), αυτό που θα συμβεί είναι ότι στην επιστροφή σας το ρολόι σας θα λέει ότι το έτος είναι 2010 αν και στη Γη θα είναι 2032. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως θα είστε 22 χρόνια νεώτερος από όσους αφήσατε πίσω στη Γη.

Δυστυχώς όμως 285.000 χλμ το δευτερόλεπτο είναι πολύ υψηλή ταχύτητα αδύνατο να επιτευχθεί με τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Ακόμη και το πιο γρήγορο αυτοκίνητο δεν μπορεί να πιάσει το ένα χιλιόμετρο το δευτερόλεπτο, ενώ ένα διαστημόπλοιο όταν εξέρχεται από την ατμόσφαιρα της Γης η ταχύτητά του είναι περίπου 10 χλμ του δευτερόλεπτο.

Αλλά ακόμη και εάν πιάσουμε αυτές τις ταχύτητες δεν είναι βέβαιο ότι θα επιζήσουμε από την πίεση που θα υποστεί το σώμα μας.

Θεωρητικά λοιπόν το ταξίδι στο μέλλον είναι εφικτό, πρακτικά όμως είναι λίγο δύσκολο στην παρούσα στιγμή.

Όμως τι γίνεται με το ταξίδι στο παρελθόν;

Ο καθηγητής Brian Cox από το πανεπιστήμιο του Manchester, όπως μεταδίδει η dailymail υποστηρίζει πως το ταξίδι στο χρόνο όχι μόνο είναι εφικτό αλλά έχει ήδη γίνει σε πολύ μικρή κλίμακα. Πιστεύει πως αν η τεχνολογία εξελιχθεί τόσο που να επιταγχύνει μεγάλα αντικείμενα τότε ίσως να είναι πιθανό για τους ανθρώπους να μπορέσουν να ταξιδέψουν στο μέλλον.

Ναι η τεχνολογία δεν υπάρχει ακόμη και δεν θα υπάρξει ποτέ η τεχνολογία εκείνη που θα μπορούσε να μας γυρίσει στο παρελθόν.

«Μπορείς να πας στο μέλλον. Υπάρχει ελευθερία κινήσεων εκεί» λέει ο Cox. Εάν πάς γρήγορα τότε το ρολόι σου επιβραδύνει σε σχέσει με τους ανθρώπους που παραμένουν σταθεροί.

«Καθώς θα προσεγγίζεις την ταχύτητα του φωτός θα μπορέσεις να φτάσεις στα 10.000 χρόνια στο μέλλον» λέει ο καθηγητής και συνεχίζει σημειώνοντας πως για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να «κόψεις» δρόμο μέσα από το χώρο και το χρόνο κατασκευάζοντας «σκουληκότρυπες» κάτι που οι περισσότεροι φυσικοί έχουν απορρίψει.

Και εδώ έρχεται ο καθηγητής Frank Tipler που το 1974 δημοσίευσε μια εργασία για το πως μπορεί να κατασκευαστεί μια χρονομηχανή.

Τα υλικά. Πρώτα απ΄όλα απαιτούνται πάρα πολλά χρήματα για να αγοραστεί ένας μεγάλος κύλινδρος και όταν λέμε μεγάλος εννοούμε μεγάλος, περίπου 100 χιλιόμετρων μακρύς.

Επίσης αυτός ο κύλινδρος πρέπει να έχει τη μάζα του ήλιου η οποία όμως θα πρέπει να είναι πολύ συμπυκνωμένη, συμπιεσμένη. Στη συνέχεια θα πρέπει να αρχίσει να περιστρέφεται όλο και πιο γρήγορα έτσι ώστε να αρχίσει να διαστρεβλώνει τον χώρο και το χρόνο και τότε θα είναι εφικτό, σύμφωνα με τον επιστήμονα, να διακρίνεις τα απόνερα των βαρυτικών κυμάτων.

Βέβαια οι επιστήμονες πως σε τέτοιες συνθήκες κινδυνεύουμε να ισοπεδωθούμε και να γίνουμε επίπεδοι. Η μάζα της Γης μας τραβά προς τα κάτω, στην επιφάνειά της και να για να μην τα πολυλογούμε δεν πρόκειται να μείνει τίποτα από εμάς, εκτός από μια στάμπα.

Εάν ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα τότε θα αρχίσουν να συμβαίνουν παράξενα πράγματα.

Το μονοπάτι που βγάζει μπροστά στο χρόνο αλλάζει με τη ροή του κυλίνδρου στέλνοντας τον ταξιδιώτη πίσω στο χρόνο. Η μηχανή κάνει τη πορεία του χρόνου να καταρρέει πίσω στο παρελθόν. Έτσι όσο ακολουθείτε στο σπινάρισμα της μηχανής τόσο πιο πίσω στο χρόνο θα πηγαίνετε.

Για να επαναφέρετε την κίνηση στο φυσιολογικό απλά απομακρυνθείτε από τον κύλινδρο, επιστρέψτε στη Γη και αυτομάτως θα έχετε επιστρέψει στο παρόν, αν και θα πρόκειται για ένα παρόν μέσα στο παρελθόν.

Τώρα εάν βρεθείτε στο παρελθόν προειδοποιούν αυτοί που ξέρουν πρέπει να είστε πολύ προσεκτική για παράδειγμα μπορεί κατά λάθος να αποτρέψετε τους γονείς σας από το να συναντηθούν και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην γεννηθείτε.