Επιστολή Τσίπρα (με αντανακλαστικά) σε Γεννηματά για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Επιστολή Τσίπρα (με αντανακλαστικά) σε Γεννηματά για την αναθεώρηση του Συντάγματος
|
Open Image Modal
SOOC

Πρόταση για προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Με την πρωτοβουλία του αυτή ο πρωθυπουργός επαναφέρει την πολιτική ατζέντα στην τομή πρόοδος – συντήρηση. Και προτείνει συνεννόηση των κομμάτων του προοδευτικού υπό τις παρούσες πολιτικές και κοινοβουλευτικές ισορροπίες.

Ταυτόχρονα όμως ο Αλ. Τσίπρας αφενός μεν αξιοποιεί τις πρωτοβουλίες της Φ. Γεννηματά και τις 11 προτάσεις του Στ. Θεοδωράκη για ένα νέο συνταγματικό χάρτη αφετέρου δε αντιπαρατίθεται με την απορριπτική στάση του Ε. Βενιζέλου που (ερχόμενος σε αντιπαράθεση με την Φ. Γεννηματά) έχει ταχθεί εναντίον συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Είναι προφανές ότι για άλλη μία φορά ο Αλ. Τσίπρας επιδεικνύει πολιτικά αντανακλαστικά και επιχειρεί να αναδιατάξει την πολιτική τράπουλα.

Υπογραμμίζεται ότι ο πρωθυπουργός αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο την συνταγματική αναθεώρηση. «Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω ότι είμαι πάντα στη διάθεσή σου προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά τις προτάσεις σας», είναι η κατακλείδα της επιστολής του, η οποία είναι γραμμένη στο «πρώτο ενικό πρόσωπο της οικειότητας».

Ο Αλ. Τσίπρας θέτει το πολιτικό διακύβευμα της αναθεώρησης, ξεκαθαρίζοντας ότι «αν ο τόπος χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη».

Ιδιαίτερη σημασία έχει ο πολιτικός χρόνος που προτείνει ο Αλ. Τσίπρας για να υπάρξει η συνεννόηση των κομμάτων της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου. Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει τώρα να ανοίξει την πολιτική συζήτηση και να διαμορφώσει την ατζέντα της συνταγματικής αναθεώρησης. «Ο τόπος  έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ’ επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί  -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας», υπογραμμίζει ο Αλ. Τσίπρας.

Στο μεταξύ κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής μετά την απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού στη Φώφη Γεννηματά για την πρόταση της σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση σχολίασαν:

«Αναγκάσαμε την κυβέρνηση να κινηθεί σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες κι όχι με βάση εξωθεσμικές και παρακοινοβουλευτικές πρακτικές που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσε. Το τι είναι προοδευτικό και τι όχι διατυπώνεται με τις θέσεις μας στη Βουλή».

Σημειώνεται ότι για να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα (έστω και ένα άρθρο του) χρειάζονται δύο Βουλές (άρα να παρεμβληθούν εκλογές) και σε μία από τις δύο Βουλές η πρόταση αναθεώρησης να συγκεντρώσει 151 και 180 ψήφους.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είναι το έτος που τόσο η κυβέρνηση όσο και η Βουλή (διά του προέδρου της Νίκου Βούτση) έχουν δεσμευθεί ότι θα ανοίξει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Άλλωστε εδώ και ένα χρόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει συσταθεί επιτροπή επιστημόνων που συλλέγει προτάσεις και διοργανώνει εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει μία οργανωμένη συζήτηση.