Επιστρέφουν στην Πινακοθήκη οι πίνακες ύστερα από εννέα χρόνια

Πώς εντόπισαν οι αστυνομικοί τον δράστη - Το χρονικό της κινηματογραφικής κλοπής.
Open Image Modal
Eurokinissi

Δύο από τους τρεις πίνακες, τεράστιας αξίας, οι οποίοι είχαν κλαπεί τον Ιανουάριο του 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη, κατάφεραν να ανακτήσουν τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας, συλλαμβάνοντας και έναν 50χρονο, τον οποίο κατηγορούν ως δράστης της κλοπής.

Εδώ και περίπου τέσσερις εβδομάδες η έρευνα των στελεχών της Ασφάλειας είχε καταδείξει ως βασικό ύποπτο τον 50χρονο και, όταν οι αστυνομικοί είχαν στα χέρια τους όλα τα επιβαρυντικά στοιχεία, προχώρησαν στην προσαγωγή του χθες, Δευτέρα 28 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Huffpost, ο 50χρονος όχι μόνον ομολόγησε ότι εκείνος άρπαξε τρεις πίνακες, του Πικάσο, του Μοντριάν και του Κάτσια και εξαφανίστηκε, αλλά υπέδειξε στους αστυνομικούς το σημείο, όπου είχε αποκρύψει τυλιγμένους με νάυλον τους πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν, σε μία ρεματιά στην Κερατέα, και τους αποκάλυψε ότι πέταξε τον τρίτο, επειδή δεν του άρεσε.

Στις 4.30 τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012 απενεργοποίησε τον συναγερμό στο κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης, παραβίασε πόρτα αλουμινίου στο μπαλκόνι και εισέβαλε στον χώρο της έκθεσης απ΄ όπου πήρε:

Α. Ενα πίνακα ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56 Χ 40, του Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, που φιλοτεχνήθηκε το έτος 1939 και απεικονίζει γυναικείο κεφάλι. Το έργο αυτό αποτέλεσε το 1949 δωρεά του καλλιτέχνη προς τον Ελληνικό λαό, σαν τιμητική προσφορά για την γενναία αντίσταση  του κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, στο πλαίσιο της δωρεάς έργων Γάλλων καλλιτεχνών.  

Open Image Modal
Eurokinissi

 

Β. Ενα πίνακα ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 35 Χ 44, του Ολλανδού ζωγράφου Πιτ Μοντριάν, που φιλοτεχνήθηκε το έτος 1905 και απεικονίζει ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού. Το έργο αυτό αγοράσθηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά και αποτέλεσε δωρεά προς την Εθνική πινακοθήκη.

Open Image Modal
Eurokinissi

Γ. Ενα έργο σε χαρτί, πέννα με αραιωμένη σέπια, διαστάσεων 27 Χ 16,8 του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo) και απεικονίζει τον Άγιο Diego de Alcala σε έκσταση με την Αγία Τριάδα και τα σύμβολα του πάθους. Το έργο απετέλεσε δωρεά το 1907 του Γρηγορίου Μαρασλή προς την Εθνική πινακοθήκη. 

Ενεργοποιήθηκε ο ανιχνευτής κίνησης στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων, στον οποίο έσπευσε αμέσως ο φύλακας, εντοπίζοντας ένα  δράστη τον οποίο και καταδίωξε. Κατά τη διαφυγή του ο δράστης εγκατέλειψε στον χώρο ένα επίσης σημαντικό πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian, που απεικονίζει ένα τυπικό αγρόκτημα.  

Ο καθ’ ομολόγιαν δράστης είχε συλληφθεί και σε ηλικία 18 ετών για κλοπή, αλλά από τότε και για μεγάλο διάστημα δεν είχε απασχολήσει τις αρχές.