Πύραυλοι έπληξαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας συριακό στρατιωτικό αεροδρόμιο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 14 άτομα. Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε λίγες ώρες αφού ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόνταλντ Τραμπ είχε αποκαλέσει ζώο τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ για την επίθεση με χημικά στη Γούτα η οποία κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και κυρίως σε μικρά παιδιά και είχε απειλήσει με αντίποινα.
Ανάμεσά στους νεκρούς και τρεις Ιρανοί όπως ανέφερε τη Δευτέρα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.
«Μετά την επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος σε μια αεροπορική βάση της Χομς στη Συρία, τρεις υπερασπιστές των Ιερών Τόπων (...) έπεσαν μάρτυρες», αναφέρει το Fars.
Οι Ιρανοί μαχητές που έχουν σταλεί στη Συρία αποκαλούνται «υπερασπιστές των Ιερών Τόπων» σε μια αναφορά στους σιιτικούς ιερούς τόπους στη Συρία.
Το Fars πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης, στον ιδεολογικό στρατό του ιρανικού καθεστώτος, που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της υποστήριξης που παρέχει η Ισλαμική Δημοκρατία στο καθεστώς της Δαμασκού.
Η επίθεση ωστόσο παραμένει άγνωστο από ποιον έγινε αφού οι ΗΠΑ διαψεύδουν κάθε εμπλοκή και η Δαμασκός αναγκάστηκε να «μαζέψει» τις αρχικές αναφορές για πυραυλική επίθεση με αμερικανική υπογραφή. Στο μεταξύ όμως σύμφωνα με το Russia Today το οποίο επικαλείται τον Υπουργό Άμυνας της χώρας, η επίθεση έγινε από δύο μαχητικά F-15 του Ισραήλ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του οποίου αρνήθηκε να σχολιάσει την επίθεση στην αεροπορική βάση. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, τα συστήματα της συριακής αεράμυνας κατέρριψαν πέντε από τους οκτώ πυραύλους, όμως οι άλλοι τρεις έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο.
«Στις 9 Απριλίου από τις 03:25 (ώρα Ρωσίας και Ελλάδας) ως τις 03:53 δύο αεροσκάφη F-15 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εκτόξευσαν οκτώ κατευθυνόμενους πυραύλους εναντίον της αεροπορικής βάσης Τ-4 από το έδαφος του Λιβάνου χωρίς να εισέλθουν στον συριακό εναέριο χώρο. Οι μονάδες αεράμυνας των συριακών ενόπλων δυνάμεων κατέρριψαν πέντε κατευθυνόμενους πυραύλους», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας.
Ακολούθησε και η Δαμασκός με ανάλογη ανακοίνωση που επίσης κατηγορούσε το Ισραήλ. «Η ισραηλινή επίθεση εναντίον του αεροδρομίου Τ-4 εξαπολύθηκε από αεροσκάφη F-15 που εκτόξευσαν πολλούς πυραύλους πάνω από το έδαφος του Λιβάνου», σύμφωνα με στρατιωτική πηγή την οποία επικαλέστηκε το επίσημο πρακτορείο SANA.
Σημειώνεται πως σήμερα, Δευτέρα, συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ για τις επιθέσεις με χημικά στην Ντούμα της Συρίας.
Διαψεύδει το Παντάγωνο
«Πολλοί πύραυλοι έπληξαν το αεροδρόμιο Τάιφουρ», μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «υποψίες για αμερικανική επίθεση», πριν αποσύρει οποιαδήποτε αναφορά στις ΗΠΑ. Κατόπιν, έκανε λόγο για «νεκρούς και τραυματίες στα πυραυλικά πλήγματα» στη βάση, στην επαρχία Χομς, στην κεντρική Συρία.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο αντέδρασε διαψεύδοντας αυτόν τον ισχυρισμό και διαβεβαίωσεότι «δεν διεξάγει» πυραυλικές επιδρομές στη Συρία «αυτή τη στιγμή», διαψεύδοντας επισήμως τις πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση περί αμερικανικών πυραυλικών πληγμάτων, αλλά -τόνισε- συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
Ακόμη, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι στηρίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για να λογοδοτήσουν όσοι χρησιμοποιούν χημικά όπλα στη Συρία.
«Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Άμυνας δεν διεξάγει αεροπορικά πλήγματα στη Συρία», ανέφερε η ανακοίνωση του Πενταγώνου. «Ωστόσο, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και υποστηρίζουμε τις διπλωματικές προσπάθειες ώστε να καταστούν εκείνοι που χρησιμοποιούν χημικά όπλα, στη Συρία και αλλού, υπεύθυνοι».
Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις στο αεροδρόμιο αυτό, κοντά στην πόλη Χομς και στην αρχαία πόλη της Παλμύρας. Κατά την ίδια πηγή, τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν οκτώ πυραύλους, όμως άλλοι έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο.
Στο αεροδρόμιο Τάιφουρ είναι ανεπτυγμένοι δεκάδες άνδρες των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων.
Αγνώστου ταυτότητας πυραυλική επίθεση
Ερωτηθείσα σχετικά με την επιδρομή στη βάση, μια εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει πολλά πλήγματα εναντίον στόχων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων βάσεων του συριακού στρατού, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος το 2011: κυρίως οχηματοπομπές που μετέφεραν όπλα που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ή εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν οι σιίτες μαχητές της.
Λίγη ώρα νωρίτερα, αρχικά το Ελιζέ και κατόπιν ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησαν ανακοινώσεις στις οποίες γίνεται λόγος περί μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης ανάμεσα στους προέδρους της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες «καταδίκασαν σθεναρά τις επιθέσεις με χημικά όπλα την 7η Απριλίου εναντίον του πληθυσμού της Ντούμας, στην Ανατολική Γούτα». Η προεδρία της Γαλλίας στην ανακοίνωσή της δεν επέρριψε ρητά την ευθύνη στη συριακή κυβέρνηση.
Η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας έκανε λόγο περί «σθεναρής και κοινής αντίδρασης» στις επιθέσεις με χημικά όπλα.
Συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ
Οι δύο ηγέτες «αντάλλαξαν πληροφορίες και αναλύσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν τη χρήση χημικών όπλων» και «αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες (των δύο χωρών) τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει «τη Δευτέρα 9η Απριλίου στη Νέα Υόρκη» για να συζητήσει σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, προστίθεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Το Παρίσι έχει καταστήσει σαφές πως θεωρεί «κόκκινη γραμμή» την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και ο πρόεδρος Μακρόν έχει διαμηνύσει πως σε τέτοια περίπτωση, «θα χτυπήσουμε».
Το ενδιαφέρον όμως εστιάζεται και στη στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ αφού ο αμερικανός πρόεδρος πέραν του καθεστώτος Άσαντ, στις δηλώσεις του σχετικά με τη νέα επίθεση με χημικά, στοχοποιεί και τη Ρωσία και το Ιράν.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ είχαν εξαπολύσει πριν από έναν χρόνο μια επίθεση με πυραύλους Κρουζ εναντίον μιας συριακής αεροπορικής βάσης, σε αντίδραση για τους θανάτους τουλάχιστον 80 πολιτών σε μια επίθεση με αέριο σαρίν στο χωριό Χαν Σεϊχούν, στη βορειοδυτική Συρία, για την οποία η Ουάσινγκτον είχε επίσης επιρρίψει την ευθύνη στη Δαμασκό.
Η κυβέρνηση της Συρίας διέψευσε ότι προέβη σε επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα. Η Μόσχα κάλεσε την Ουάσινγκτον να μην προχωρήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εξαιτίας των «ψευδών» πληροφοριών περί χρήσης χλωρίου στη Ντούμα, κατ΄αυτήν «πρόσχημα» και «πρόκληση» των ανταρτών της Τζάις αλ Ισλάμ.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)