Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, 102 ετών, στο εξώφυλλο της Vogue Γερμανίας

Η Margot Friedländer γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1921 και πέρασε τα πρώτα χρόνια του πολέμου με τη μητέρα της και τον μικρότερο αδελφό της Ralph.
Open Image Modal
picture alliance via Getty Images

Μια επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, 102 ετών, της οποίας η οικογένεια δολοφονήθηκε στο Άουσβιτς, κοσμεί το εξώφυλλο της έκδοσης Ιουλίου/Αυγούστου της Vogue Germany.

Η Margot Friedländer γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1921 και πέρασε τα πρώτα χρόνια του πολέμου με τη μητέρα της και τον μικρότερο αδελφό της Ralph, μετά τον χωρισμό των γονιών της.

Παρόλο που είχαν σχέδια να φύγουν από τη χώρα, το 1943 ο αδελφός της συνελήφθη από την Γκεστάπο, αναφέρει το CNN.

Λίγους μήνες αργότερα ο Ralph και η μητέρα τους δολοφονήθηκαν, όμως η τελευταία άφησε ένα μήνυμα στην κόρη της, Margot: «Προσπάθησε να φτιάξεις τη ζωή σου».

Η Friedländer, τότε μόλις 21 ετών, κρύφτηκε, αλλά τελικά κάποιος την πρόδωσε και την έστειλαν στο στρατόπεδο Theresienstadt στην κατεχόμενη τότε από τους Ναζί Τσεχοσλοβακία το 1944.

Γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της, Adolf, ενώ βρισκόταν στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και τον παντρεύτηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση.

Το ζευγάρι μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1946 και έζησε στη Νέα Υόρκη για περισσότερες από έξι δεκαετίες. Αλλά το 2010, μετά τον θάνατο του συζύγου της σε ηλικία 88 ετών, η Friedländer επέστρεψε στο Βερολίνο.

 

«Είμαι ευγνώμων που τα κατάφερα. Που μπόρεσα να εκπληρώσω την επιθυμία της μητέρας μου. Που έχω κάνει τη ζωή μου», δήλωσε η 102χρονη στη συνέντευξή της στη Vogue Germany.

Η Friedländer είπε στη γερμανική Vogue ότι ήταν «τρομοκρατημένη» από την ανάπτυξη του δεξιού λαϊκισμού και την άνοδο των αντισημιτικών επιθέσεων.

 

 

Η ομάδα του περιοδικού που ανέλαβε τη συνέντευξη και τη φωτογράφιση, ανέφερε ότι συναντήθηκε με τη Friedländer τέσσερις φορές και ότι οι φωτογραφίες του εξωφύλλου τραβήχτηκαν τον Απρίλιο στον Βοτανικό Κήπο του Βερολίνου.

Η Kerstin Weng, επικεφαλής του περιεχομένου του περιοδικού, δήλωσε ότι το θέμα του τεύχους είναι η αγάπη, με το μπροστινό μέρος του συλλεκτικού τεύχους να περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη λέξη γραμμένη από το χέρι της Friedländer, καθώς και την υπογραφή της.