Υπό έρευνα της Κομισιόν οι τεχνολογικοί κολοσσοί Apple, Google, Meta για "αντι-ανταγωνιστικές" πρακτικές

Πώς εκτιμά η ΕΕ ότι ζημιώνουν ανταγωνιστές αλλά και χρήστες. Κινδυνέουν με πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν το 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.
Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images

Η ΕΕ ανακοίνωσε πως αρχίζει έρευνα περί ”αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών” σε βάρος των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας παγκοσμίως:  Alphabet (στην οποία ανήκει η Google), Meta (Facebook, Instagram κ.α.) και Apple.

Το ερώτημα που θέτουν οι αρχές, όπως αναφέρει το Reuters  είναι εάν με τις πρακτικές τους παραβιάζουν τις προβλέψεις του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) που θεσπίστηκε το 2022.

Και εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει, τότε θα βρεθούν αντιμέτωπες με πολύ υψηλά πρόστιμα. Αυτά όπως αναφέρει το BBC, μπορεί να φτάσουν έως και το 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών των τεχνολογικών κολοσσών. 

Ο νόμος που τέθηκε σε ισχύ από τις 7 Μαρτίου, απαιτεί από παρόχους υπηρεσιών όπως μηχανές αναζήτησης, κοινωνικά δίκτυα και εφαρμογές συνομιλίας να συμμορφώνονται με τις οδηγίες για να διασφαλίσουν ίσους όρους ανταγωνισμού για τους αντιπάλους τους και να δίνουν στους χρήστες περισσότερες επιλογές.

«Η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή υποψιάζεται ότι τα μέτρα που έλαβαν δεν πληρούν την αποτελεσματική συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις τους βάσει του DMA» σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμόδιων επιτρόπων Ψηφιακών Τεχνολογιών, Μαργκρέτε Βεστάγκερ και Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν. 

Οι αρχές θα εξετάσουν τους κανόνες της Alphabet για το steering στο Google Play και το self-preferencing στην Αναζήτηση της Google, τους κανόνες της Apple για το steering στο App Store και τις δυνατότητες επιλογής για το μοντέλο ”πληρωμής ή συναίνεση”» του Safari και της Meta.

 

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά;

Όταν η ΕΕ λέει πως εκτιμά ότι Apple και Alphabet περιορίζουν το anti-steering σημαίνει πως πιστεύει ότι καθιστούν δύσκολο για τις εφαρμογές να ενημερώνουν τους χρήστες σχετικά με τρόπους να πληρώνουν λιγότερα για τις υπηρεσίες εκτός από τη χρήση των μεθόδων πληρωμής των καταστημάτων εφαρμογών.

Εξετάζεται επίσης εάν η Meta παραβίασε τους κανόνες ζητώντας από χρήστες να πληρώσουν για να αποφεύγουν τη χρήση των δεδομένων τους για διαφημίσεις. Η κίνηση αυτή ανάγκασε εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρη την Ευρώπη σε μια δυαδική επιλογή: πληρωμή ή συναίνεση.

Η απόφαση της Κομισιόν, έρχεται τρεις εβδομάδες αφού η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ στην Apple για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού σχετικά με το music streaming.

Επίσης, πριν μερικές ημέρες επίσης, το Υπ.Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και 15 Πολιτείες κατέθεσαν αγωγή σε βάρος της Apple για μονοπωλιακές πρακτικές στην αγορά των smartphone. 

Σύμφωνα με την Βεστάγκερ, η έρευνα της Κομισιόν θα διαρκέσει περίπου 12 μήνες. 

″Υποψιαζόμαστε ότι οι προτεινόμενες από τις εταιρείες λύσεις δεν συμμορφώνονται πλήρως με το DMA”, όπως είπε. 

Πηγές: Reuters, ΒΒC