Υπό κατάληψη το Ecole Normale Superieure στο Παρίσι

Λόγω των αντιδράσεων στον νόμο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια
Open Image Modal
CHRISTOPHE SIMON via Getty Images

Η Νοrmale Sup’, ένα από τα πιο περίβλεπτα και πιο επιλεκτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα στη Γαλλία, ήταν κλειστή σήμερα έπειτα από μία νύχτα κατάληψης από αντιτιθέμενους στους νέους όρους για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια, που εισάγουν, όπως υποστηρίζουν, μια επιλογή, ανακοίνωσε η διεύθυνση του ιδρύματος.

«Σημειώθηκε κατάληψη μετά το τέλος μιας συζήτησης χθες βράδυ για την κατάσταση του πανεπιστημίου. Η Σχολή είναι κλειστή σήμερα», εξήγησε εκπρόσωπος του πανεπιστημίου, που ιδρύθηκε την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης και βρίσκεται στην καρδιά του Καρτιέ Λατέν.

Στην πόρτα της Ecole normale supérieure, στους φοιτητές της οποίας περιλαμβάνονταν οι φιλόσοφοι Ανρί Μπερξόν, Ζαν-Πολ Σαρτρ ή ακόμη ο Μισέλ Φουκό, έχει αναρτηθεί ένα πανό που λέει ότι «όλες οι δραστηριότητες έχουν ακυρωθεί», σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο διευθυντής της Σχολής, ο Μαρκ Μεζάρ, ζήτησε από τους φοιτητές που έχουν καταλάβει το κτίριο της σχολής στον αριθμό 45 της οδού Ουλμ να φύγουν, επειδή «η ασφάλεια των φοιτητών» δεν μπορεί να εξασφαλιστεί «πλήρως». «Όλες οι δραστηριότητες της σχολής ακυρώθηκαν σήμερα», πρόσθεσε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους φοιτητές.

Open Image Modal
CHRISTOPHE SIMON via Getty Images

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, που βρίσκεται στη Σερ, χαρακτήρισε «αρκετά νόστιμο» αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας στην ENS.

«Παρατηρώ πως η Ecole normale supérieure εκφράζει μια ανησυχία για τον επιλεκτικό χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης. Είναι αρκετά νόστιμο όταν κανείς ξέρει τον εξαιρετικά επιλεκτικό χαρακτήρα της Ecole normale supérieure», είπε. «Όμως έτσι είναι και το εκλαμβάνω με μεγάλο ενδιαφέρον και πολλή προσοχή».

Στην ιστοσελίδα της, η ENS παρουσιάζεται ως μια «μεγάλη σχολή διά της επιλεκτικής εισαγωγής φοιτητών» και ως ένα «πανεπιστήμιο διάπλασης διά της έρευνας», Είναι ένα «μοναδικό ίδρυμα που διαδραματίζει έναν κεντρικό ρόλο εδώ και περισσότερο από δύο αιώνες στην εκπαίδευση των γαλλικών ελίτ», διευκρινίζεται. Υποδέχεται σχεδόν 2.400 φοιτητές, σε φιλολογικές και επιστημονικές κατευθύνσεις.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ ήταν περίπου 500 άνθρωποι, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες. Παρόντες ήταν και ο οικονομολόγος και διανοούμενος Φρεντερίκ Λορντόν και ο Ζιλιέν Κουπά, το πιο γνωστό μέλος της ομάδας ελευθεριακών Tarnac που απαλλάχθηκε στα τέλη Απριλίου κατηγοριών για σαμποτάζ μιας γραμμής του SNCF.

Μερικές δεκάδες άνθρωποι, φοιτητές, πρώην φοιτητές και εξωτερικά στοιχεία της Σχολής πέρασαν τη νύχτα στο εσωτερικό του ιδρύματος, δήλωσαν φοιτητές στο AFP. Τα CRS έφθασαν σήμερα στο μέσον του πρωινού και απέκλεισαν όλες τις προσβάσεις στο τμήμα της οδού Ουλμ όπου βρίσκεται η ENS, καθώς και την είσοδο του κτιρίου. Ζητήθηκε από όσους βρίσκονταν στον δρόμο, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Σύμφωνα με φοιτητές που βρίσκονταν στη Σχολή πριν αποκλειστεί η είσοδος και τράβηξαν φωτογραφίες, έχουν γραφτεί συνθήματα στους διαδρόμους και στο μνημείο των πεσόντων και πόρτες έχουν βγει από τη θέση τους. «Τα γκράφιτι στο μνημείο των πεσόντων δεν είχαν συμφωνηθεί», δήλωσε ένας από αυτούς που δεν θέλησε να πει το όνομά του. «Στους νεκρούς μας που σκοτώθηκαν από την αστυνομία σας» λέει ένα από τα συνθήματα που έχουν αναγραφεί πάνω στον κατάλογο των φοιτητών της ENS που σκοτώθηκαν στον πόλεμο.

Ένα άλλο περίβλεπτο πανεπιστήμιο, η EHESS (Ecole des hautes études en sciences sociales – Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών), είδε επίσης ένα από τα κτίριά της στο Παρίσι να τελεί υπό κατάληψη, αυτό στη λεωφόρο Ρασπάιγ, από τους αντιτιθέμενους στην αλλαγή των όρων πρόσβασης στα πανεπιστήμια.

Η κατάληψη, που ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας, είναι «ειρηνική, χωρίς να έχουν προκληθεί ζημιές ούτε βία», δήλωσε στο AFP το γραφείο επικοινωνίας της EHESS. Τα σεμιναριακά μαθήματα ακυρώθηκαν ή μεταφέρθηκαν αλλού, πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως οι φοιτητές αυτού του ιδρύματος είναι διδακτορικοί φοιτητές, που δεν παρακολουθούν πολλά μαθήματα στα αμφιθέατρα.

Μέχρι τώρα τρία πανεπιστήμια από 73 τελούν υπό κατάληψη (το Ζαν-Ζορές στην Τουλούζη, η Ρεν-2 και η Ναντέρ) καθώς και ορισμένα κτίρια στα πανεπιστήμια της Λιμόζ, της Ναντης, της Μασσαλίας και άλλων.

-- --