Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, με το δείκτη S&P 500 να επιστρέφει σε περιοχή διόρθωσης, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την εποχή της Covid-19, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σαρωτικούς ανταποδοτικούς δασμούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου που θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.
Ο S&P 500 υποχώρησε 5%, στην χειρότερη συνεδρίαση από τον Ιούνιο του 2020. Ο Dow Jones βούλιαξε 1.656 μονάδες ή στην χειρότερη συνεδρίαση επίσης από τον Ιούνιο του 2020.
Περισσότερες από 400 εταιρείες του S&P 500 βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος, με τις μετοχές πολυεθνικών να υφίστανται βαριές απώλειες: η Nike υποχώρησε κατά 14%, η Apple 9%, ενώ εταιρείες εισαγόμενων προϊόντων όπως Five Below, Dollar Tree και Gap κατέγραψαν πτώσεις 28%, 13% και 20% αντίστοιχα. Στον τεχνολογικό τομέα, η Nvidia σημείωσε απώλειες σχεδόν 8% και η Tesla πάνω από 5%.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι από τις 5 Απριλίου τίθεται σε εφαρμογή βασικός δασμός 10% για όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, ενώ για ορισμένες χώρες τα ποσοστά θα είναι ακόμη υψηλότερα. Συγκεκριμένα, το συνολικό ποσοστό δασμών για την Κίνα εκτινάσσεται πλέον στο 54%.
Ο Τραμπ επιχείρησε να κατευνάσει τις αγορές, παρομοιάζοντας τους δασμούς με «χειρουργική επέμβαση», λέγοντας ότι «η οικονομία και οι μετοχές θα εκτιναχθούν». Όμως οι επενδυτές δεν πείστηκαν, οδηγώντας τον S&P 500 στο χαμηλότερο επίπεδο από πριν τις εκλογές του 2024. Οι αναλυτές σημειώνουν πως αν ο δείκτης δεν σταθεροποιηθεί πάνω από τις 5.500 μονάδες, ενδέχεται να δούμε νέα πτώση 5-10%.
Η Κίνα απαντά στον Τραμπ: Δασμοί 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα από τις 10 Απριλίου
Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα ως αντίμετρο στους σαρωτικούς δασμούς του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ – εξέλιξη που προκάλεσε «βουτιά» των διεθνών αγορών και επέτεινε τους φόβους για ύφεση.
Σύμφωνα με το κινεζικό ΥΠΟΙΚ, οι νέοι δασμοί θα αρχίσουν να ισχύουν από τις 10 Απριλίου.
Το Πεκίνο εξήγγειλε επίσης ελέγχους στις εξαγωγές μεσαίων και βαρέων σπάνιων γαιών, συμπεριλαμβανομένων του σαμαρίου, του γαδολινίου, του τερβίου, του δυσπρωσίου, του λουτεσίου, του σκάνδιου και του υττρίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με ισχύ από τις 4 Απριλίου.
«Σκοπός της εφαρμογής από την κινεζική κυβέρνηση των ελέγχων των εξαγωγών των σχετικών ειδών σύμφωνα με τον νόμο είναι η καλύτερη προστασία της εθνικής ασφάλειας και των συμφερόντων και η εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων», ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του.
Νωρίτερα σήμερα το Πεκίνο είχε ανακοινώσει την προσθήκη 15 αμερικανικών οντοτήτων στον κατάλογο με τις επιχειρήσεις που υπόκεινται σε έλεγχο εξαγωγών. Αυτές οι οντότητες «βλάπτουν την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της Κίνας», επισήμαινε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου στην ανακοίνωσή του.
Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης ότι έχει προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) αναφορικά με τους δασμούς που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στις εξαγωγές της.