Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: «Δέσμευση για συνεργασία με την Ελλάδα. Κοινά συμφέροντα και αξίες»

Τοποθέτηση με νόημα, με αφορμή την επίσκεψη Παναγιωτόπουλου και καθώς οι ΗΠΑ απομακρύνονται από το πρότζεκτ του αγωγού Eastmed.
Open Image Modal
Από την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ, στις 20 Ιανουαρίου 2022.
Πρεσβεία Ισραήλ

Η κοινή δήλωση που εξέδωσε ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπέντι Γκαντς με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νικόλα Παναγιωτόπουλο, κατά την επίσκεψή του στο Αρχηγείο του Υπουργείου Άμυνας στο Ισραήλ σήμερα, συνιστά μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις και με αποδέκτες όχι μόνο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (βλέπε και Τουρκία), αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού:

«Η δέσμευση του Ισραήλ στη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με την Ελλάδα βασίζεται σε κοινά συμφέροντα και αξίες. Θα συνεχίσουμε να τις εμβαθύνουμε και να τις επεκτείνουμε, σε οποιοδήποτε σενάριο και υπό οποιαδήποτε εξέλιξη στην περιοχή. Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας του Ισραήλ με τους παλιούς και νέους φίλους του στους τομείς της ενέργειας, της καινοτομίας και της ασφάλειας. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με αυτό το πνεύμα και να ενισχύουμε το τριμερές πλαίσιο μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου», σημειώνεται στην κοινή δήλωση.

Open Image Modal
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νάφταλι Μπένετ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από την τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στις 7 Δεκεμβρίου 2021 στα Ιεροσόλυμα. Raif Kotz/Pool via REUTERS
POOL New via Reuters

 

Γκαντς: Βλέπω απειλή που επιδιώκει να καταστρέψει τις γέφυρες

Ο Γκαντς είπε ακόμα, ότι το Ισραήλ βλέπει την Ελλάδα ως έναν «ισχυρό περιφερειακό εταίρο» που, ως εταίρος του ΝΑΤΟ, παίζει «μεγάλο ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από αυτήν. Εκτιμούμε τόσο τις διμερείς αμυντικές μας σχέσεις όσο και το έργο μας στο τριμερές πλαίσιο, μαζί με την Κύπρο».

Ο Γκαντς είχε συναντηθεί με το Νίκο Παναγιωτόπουλο στην Κύπρο τον Νοέμβριο του 2020, μαζί με τον Κύπριο ομόλογό τους. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είπε ότι υπάρχει «μεγάλη δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας με παλιούς και νέους φίλους στην περιοχή, για να προωθήσουμε κοινά συμφέροντα στην ενέργεια, την καινοτομία και την ασφάλεια».
Ωστόσο, ο Γκαντς προειδοποίησε: «Βλέπω επίσης μια απειλή που επιδιώκει να καταστρέψει τις γέφυρες που χτίζονται - μια δύναμη που τρέφεται από το χάος».

Open Image Modal
29 Iανουαρίου 2009. Ο Τούρκος πρωθυπουργός τότε Ταγίπ Ερντογάν αποχωρεί μετά από ενα πολύ φορτισμένο ντιμέιτ για την Μέση Ανατολή με τον τότε πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ο οποίος παραμένει καθισμένος. World Economic Forum - Νταβός. REUTERS/Yasin Aras/Anatolian (SWITZERLAND). TURKEY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN TURKEY.
Anatolian Anatolian via Reuters

 

Ο Ερντογάν ονειρεύεται «come back»

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Άμυνας στο Ισραήλ η εφημερίδα Jerusalem Post υπογραμμίζει την ίδια ώρα ότι «οι στενοί δεσμοί μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας βασίζονται σε μια σειρά κοινών στρατηγικών συμφερόντων και οι δύο χώρες έχουν συμμετάσχει σε δεκάδες στρατιωτικές ασκήσεις με αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες δυνάμεις, ιδιαίτερα μετά την υποβάθμιση των σχέσεων (του Ισραήλ) με την Τουρκία.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας σημειώνει ταυτόχρονα ότι «η Τουρκία, η οποία πλήττεται από μια οικονομική κρίση, λαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση των σχέσεων με ορισμένες χώρες της περιοχής, από την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν την υποστήριξή τους στον αγωγό EastMed, ο οποίος προοριζόταν να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα ισραηλινά ύδατα στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου. Την Τρίτη (18 Ιανουαρίου) αναφέρθηκε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ του Γραφείου του Προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ και του γραφείου του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να επισκεφθεί τον Χέρτζογκ. Θα ήταν η πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού προέδρου στην Τουρκία μετά τον Σιμόν Πέρες το 2007.

Ισραηλινή πηγή τόνισε στην Jerusalem Post ότι οι βελτιώσεις στις σχέσεις Ιερουσαλήμ- Άγκυρας δεν θα γίνουν εις βάρος της συμμαχίας του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο: «Η διμερής σχέση μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας και η τριμερής σχέση μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου είναι και οι δύο υψίστης σημασίας για το Ισραήλ».