Η επιστροφή των «Ελγίνιων» Μαρμάρων στην Ελλάδα θα ήταν ένας «επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να ανοίξει τις πύλες για άλλες αξιώσεις.
Στην πρώτη εμφάνισή της ενώπιον της επιτροπής ψηφιακών μέσων, πολιτισμού, μέσων ενημέρωσης και αθλητισμού της Βουλής των Κοινοτήτων, η Μισέλ Ντόνελαν ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα που αφορούν τις μυστικές συνομιλίες του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν με την ελληνική πλευρά.
«Μπορώ να κατανοήσω ορισμένα από τα επιχειρήματα, αλλά πιστεύω ότι είναι ένας πολύ επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος να τον ακολουθήσουμε», είπε η Βρετανίδα υπουργός.
«Τα μουσεία και τα πολιτιστικά μας κέντρα είναι κόμβοι που μπορούν να επισκεφθούν όχι μόνο κάτοικοι αυτής της χώρας αλλά και τουρίστες, επιτρέποντας τους να μεταφερθούν σε ένα διαφορετικό μέρος του κόσμου και σε μια διαφορετική περίοδο του χρόνου. Πρόκειται για αντικείμενα στα οποία έχουμε δώσει σπουδαία φροντίδα επί δεκαετίες αν όχι περισσότερο, έχουμε διερευνήσει σημαντικά, ήμασταν οι φύλακές τους. Όταν αρχίσεις να δίνεις ένα πίσω, πού τελειώνει αυτό;», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο να ξέρει κανείς σε ποιόν να επιστρέψει αυτά τα πράγματα».
Υπενθυμίζεται ότι χθες, 6 Δεκεμβρίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, στον απόηχο του μπαράζ δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών, απέκλεισε διά του εκπροσώπου του το ενδεχόμενο αλλαγής της νομοθεσίας που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει μέρος της συλλογής του, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, σύμφωνα με τον The Guardian.
Με πληροφορίες από The Telegraph