Με την εξάπλωση του κορονοϊού να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, η ψυχολογία των αγορών βρίσκεται στο ναδίρ, οι αντοχές των επιχειρήσεων στα όρια τους, η οικονομία ετοιμάζεται να έρθει αντιμέτωπη με ακόμα μια σοβαρή κρίση. Σε αυτό το κλίμα στην Αθήνα επιχειρείται να βρεθεί ο συνδυασμός των δράσεων που θα ενισχύσει τις αντιστάσεις της οικονομίας και θα στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά.
Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι να βρεθεί το δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να μπορέσει το οικονομικό επιτελείο να καλύψει κυρίως τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στη συνέχεια τις ζημιές που θα υποστούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Γρίφος ωστόσο παραμένει ο δημοσιονομικός χώρος που έχει η κυβέρνηση στη διάθεση της. Με δεδομένο τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ και τον φετινό προϋπολογισμό να είναι ιδιαίτερα περιορισμένος στο σκέλος των δαπανών τα περιθώρια είναι στενά. Η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει το αίτημα δημοσιονομικής χαλάρωσης προκειμένου να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την εξάπλωση του κορονοϊού.
Το Ελληνικό αίτημα εντάσσετε στο πλαίσιο των αντίστοιχων αιτημάτων που έχουν καταθέσει στην Κομισιόν και άλλες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. Η διαφορά ωστόσο με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ότι η Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει τον «στενό κορσέ» των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων.
Στο υπουργείο Οικονομικό ελέγχεται διαρκώς η ροή νέων στοιχείων τα οποία έρχονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι επιτελείς έχουν σχεδιάσει εναλλακτικά σχέδια αντιμετώπισης των πιθανών σεναρίων κρίσης που ενδέχεται να προκύψουν. Η εφαρμογή τους θα αφορά όλους τους τομείς της οικονομίας με στόχο την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Το μόνο που μένει είναι να δοθεί το «πράσινο φως» προκειμένου και η Ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι υπόλοιπες Ευρωπαίκές κυβερνήσεις, να αυξήσει τα κονδύλια για το σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του ιού.
Κόκκινα δάνεια
Έντονη είναι η ανησυχία αναφορικά με τις συνέπειες που θα έχει η εξάπλωση του κορονοϊού στην εξυπηρέτηση των ενήμερων δανείων, αλλά και όσων «κόκκινων» δανείων έχουν ρυθμιστεί. Ειδική ομάδα δράσης έχει ξεκινήσει να ελέγχει επιστάμενα την πορεία των στοιχείων, προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.
Ήδη στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση παράτασης για το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Το ισχύον πλαίσιο προστασίας κανονικά εκπνέει στο τέλος Απριλίου και από την 1η Μαΐου θα πρέπει να ξεκινήσει η ισχύς του νέου πτωχευτικού πλαισίου. Ωστόσο, στο θέμα αναμένονται οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφορικά με τις δράσεις που προτίθεται να λάβει.
Το πρώτο δείγμα θα φανεί από τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, με τις αγορές να περιμένουν κοινό βηματισμό Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΚΤ και κυβερνήσεων προκειμένου να ετοιμάσουν ενιαίο σχέδιο δράσης αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού.