Τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού του Μαρτίου περιμένουν στην κυβέρνηση προκειμένου να σχηματίσουν σαφή εικόνα της καθίζησης που καταγράφουν τα έσοδα. Έστω και αν ο Μάρτιος δεν είναι ενδεικτικός μήνας εξαιτίας του γεγονός ότι τα μέτρα ξεκίνησαν να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια του, πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση των εσόδων αγγίζει το 40%. Ως εκ τούτου στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν τα στοιχεία για να μπορέσουν να έχουν τις πρώτες εκτιμήσεις για το μέγεθος της ζημίας που έχει προκληθεί στον προϋπολογισμό.
Ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο είναι ότι ο προϋπολογισμός έχει ξεκινήσει ήδη στραβά το 2020, έχοντας παρουσιάσει απόκλιση από τους στόχους των εσόδων από το πρώτο δίμηνο του έτους. Η υστέρηση 140 εκατ ευρώ έναντι του στόχου αποτελεί βέβαια μηδαμινό πρόβλημα εν μέσω της «καταιγίδας» που αναμένεται τους επόμενους μήνες.
Τα τελευταία στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο δείχνουν απόκλιση 98 εκατ ευρώ από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Πριν ακόμα ξεκινήσει στη χώρα μας η υγειονομική κρίση του κορονοϊου, το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε στα 7,5δισ ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 468 εκατ. ευρώ ή 5,8% έναντι του στόχου.
Στο υπουργείο Οικονομικών ήδη έχουν αποφασίσει ότι ο φετινός προϋπολογισμός δεν έχει καμία αξία, καθώς την υστέρηση των δύο πρώτων μηνών ακολουθεί η διαφαινόμενη καταπόντιση των εσόδων. Αποτέλεσμα είναι ο προϋπολογισμός να ακυρωθεί στην πράξη, η κυβέρνηση να αναθεωρήσει όλους τους στόχους της χρονιάς και στην ουσία να φτιάξει ένα καινούργιο προϋπολογισμό.
Νέοι στόχοι
Σε αυτό το σημείο παραμένει άγνωστο το μέγεθος των απωλειών που θα καταγραφεί στο μέτωπο των εσόδων, καθώς όσο περνούν οι μέρες όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αναστέλλουν την λειτουργία τους ή εντάσσονται στα υποστηρικτικά μέτρα. Ως εκ τούτου είναι άγνωστο ακόμα ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και εργαζομένων οι οποίοι θα σταματήσουν να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία.
Την καθίζηση των εσόδων, ακολουθεί η εκτίναξη των δαπανών με την κυβέρνηση να αυξάνει καθημερινά τα κονδύλια. Προτεραιότητα είναι η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, προκειμένου να αντέξει τις έκτακτες ανάγκες. Αμέσως μετά ακολουθούν οι δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζομένων, οι οποίοι είτε έχουν αναστείλει τις δραστηριότητες τους, είτε βλέπουν να έχει μειωθεί δραματικά ο τζίρος τους.
Ενδεικτικές των νέων δεδομένων που έχει φέρει στην οικονομία η εξάπλωση του κορονοϊού είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος είπε σε αυτή τη φάση η γραμμή της κυβέρνησης έχει αλλάξει από την κατεύθυνση της μείωσης φόρων σε πολιτικές αύξησης των δαπανών. «Η στρατηγική μας όμως δεν αλλάζει γιατί πρέπει να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά», όπως τόνισε ο υπουργός.