Νέο σύστημα φορολόγησης εισάγει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο καθιερώνει ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα, στο ύψος του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα, αλλά και ελάχιστο φόρο.
Το νέο αυτό σύστημα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το οποίο θα παρουσιάσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, θα υποχρεώσει ένα εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενους να δηλώσουν τα πραγματικά τους κέρδη στην Εφορία.
Οι αυτοαπασχολούμενοι θα «μπλοκάρονται», μέσα από ένα πλέγμα κριτηρίων, έτσι ώστε να μην μπορούν να δηλώνουν έσοδα χαμηλότερα από 10.000 ευρώ τα οποία σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 9%.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όλες οι αλλαγές συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ τη συζήτηση απασχόλησε και το «γαλλικό μοντέλο» που δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να επιλέγουν τον τρόπο φορολόγησης, είτε με την κλίμακα των μισθωτών είτε με τον ενιαίο συντελεστή που εφαρμόζεται για τις επιχειρήσεις, ο οποίος στην Ελλάδα ανέρχεται στο 22%.
Δεδομένο φορολογητέο εισόδημα 10.900 ευρώ
Εναλλακτικά εξετάσθηκε το σενάριο της διατήρησης του Τέλους Επιτηδεύματος των 650 ευρώ έως «ελάχιστο φόρο» για τους επιτηδευματίες που εμφανίζουν συστηματικά ζημίες.
Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, θα θεωρείται δεδομένο πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, κατ’ ελάχιστο εξασφαλίζουν από την επαγγελματική τους δραστηριότητα φορολογητέο εισόδημα 10.900 ευρώ το χρόνο, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ επί 14.
Με την εφαρμογή του ισχύοντος συντελεστή 9% έως τα 10.000 ευρώ και 22% για το επόμενο κλιμάκιο, ο ελάχιστος φόρος που προκύπτει ξεπερνά τα 1.000 ευρώ και φτάνει τα 1.102 ευρώ, αν και θα υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις.
Ελάχιστο εισόδημα και ελάχιστος φόρος θα είναι μαχητά, που σημαίνει πως εφόσον ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αποδείξει με στοιχεία πως το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο, θα μπορεί να φορολογηθεί σε αυτή τη βάση.
Κρίσιμη παράμετρος στις προωθούμενες αλλαγές ο χρόνος κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος των 650-1.000 ευρώ. Η κυβέρνηση προγραμματίζει να καταργήσει σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος έως το 2027 (20% το 2025, 30% το 2026 και 50% το 2027). Δεν αποκλείεται σε αντιστάθμισμα των επικείμενων αλλαγών να επισπευσθεί η κατάργηση του τέλους.
Το 32,7% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει μηδενικό εισόδημα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΥΠΕΘΟ σε σύνολο 676.000 ΑΦΜ ελευθέρων επαγγελματιών, ποσοστό 32,7% δηλώνει μηδενικό εισόδημα, ένα επιπλέον ποσοστό 25,5% δηλώνει εισόδημα έως 5.000 ευρώ και υπάρχει και ένα ποσοστό 20% το οποίο δηλώνει εισοδήματα πάνω από 10.900 ευρώ.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς το έμμεσο αφορολόγητο με τον εισαγωγικό συντελεστή στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος και στο αμέσως επόμενο κλιμάκιο ο συντελεστής ανεβαίνει στο 22%.
Μπόνους επιβράβευσης έως 3.000 ευρώ
Παράλληλα με τα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, προβλέπονται υψηλά μόνους επιβράβευσης για όσους φορολογούμενους αποκαλύπτουν επώνυμα πλαστές αποδείξεις κάνοντας χρήση της εφαρμογής Appodixi. Η οικονομική επιβράβευση θα κυμαίνεται από 100 έως και 3.000 ευρώ, σε συνάρτηση με το μέγεθος της φοροδιαφυγής που αποκαλύπτεται.
Από τις 20 Σεπτεμβρίου 2022 που ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή περισσότεροι από 200.000 πολίτες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους την «Αppodixi» μέσω της οποίας σκανάρουν τις αποδείξεις και ελέγχουν την εγκυρότητα τους.
Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι από τις 135.000 καταγγελίες για κομπίνες με τις αποδείξεις οι 75.000 ήταν ανώνυμες και οι 55.000 επώνυμες και σε πολλές περιπτώσεις αφορούν αποδείξεις που ναι μεν εκδόθηκαν από νόμιμη ταμειακή μηχανή αλλά δεν διαβιβάστηκαν στην ΑΑΔΕ εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει η νομοθεσία ενώ δεν λείπουν και αναφορές για «αλλοιωμένες» ή πλαστές αποδείξεις.
(Πηγή: ΕΡΤ)