Υποψήφια για νέα θητεία στη Κομισιόν η φον ντερ Λάιεν με οδηγίες από το ΕΛΚ για αλλαγή πλεύσης

Επίσημη στήριξη από το ΕΛΚ. Αυστηρή γραμμή για μεταναστευτικό και έμφαση στην Άμυνα σύμφωνα με τον νέο μανιφέστο του ΕΛΚ που πρέπει να ακολουθήσει.
Open Image Modal
via Associated Press

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πήρε και επίσημα το χρίσμα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδρίαζε επί δύο μέρες στο Βουκουρέστι και έτσι θα είναι υποψήφια για μια δεύτερη πενταετή θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να κριθεί μετά τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Βάσει των πρώτων δηλώσεών της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φαίνεται να υιοθετεί πλήρως το μανιφέστο του ΕΛΚ, το οποίο στην ουσία είναι ο οδικός χάρτης για την επόμενη πενταετία της ΕΕ και επικεντρώνεται σε μια πιο σκληρή προσέγγιση όσον αφορά το μεταναστευτικό, δίνει περισσότερη έμφαση στην Άμυνα και προσπαθεί να κερδίσει τους αγρότες στην ΕΕ. Όλα αυτά σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι διαρροές προς την ακροδεξιά που αναμένονται στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Όσον αφορά στη σημερινή ψηφοφορία, μεταξύ των πολιτικών στελεχών του κόμματος και μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετείχαν και πρωθυπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ η φον ντερ Λάιεν ήταν η μοναδική υποψήφια.

Μικρή συμμετοχή στις εκλογές

Ωστόσο το αποτέλεσμα δεν ήταν ομόφωνο καθώς από τους 800 αντιπροσώπους που είχαν δικαίωμα ψήφου, το άσκησαν μόνο 499. Η επικεφαλής της Κομισιόν έλαβε 400 ψήφους υπέρ, 89 κατά,ενώ 10 ψηφοδέλτια κρίθηκαν άκυρα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 18% του ΕΛΚ ψήφισε εναντίον της.

 

 

Η 65χρονη Γερμανίδα πολιτικός είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Κομισιόν και εδώ και μια πενταετία θεωρείται η φωνή της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή ενώ βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτοφανείς κρίσης για την ΕΕ, όπως την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Γι΄αυτό και πολλοί λένε η εμπειρία της είναι υψίστης σημασίας και πως δεν υπάρχει περιθώριο για πειραματισμούς σε μια Ευρώπη που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Όμως στη σημερινή ψηφοφορία οι Γάλλοι συντηρητικοί, το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, δεν ψήφισε την φον ντερ Λάιεν. Μάλιστα ο πρόεδρος των «Ρεπουμπλικανών» Eric Ciotti, απηύθυνε την Τετάρτη σκληρή επιστολή στον Weber στην οποία κατηγορεί τη φον ντερ Λάιεν ότι ενσαρκώνει μια ”τεχνοκρατική παρέκκλιση” που έχει αποξενώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση από τους Ευρωπαίους που ισχυρίζεται ότι υπηρετεί. 

Αντίθετα είχε τη στήριξη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρχηγών ακόμη 11 κρατών που ανήκουν στο ΕΛΚ (Κύπρος, Ιρλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Κροατία, Φινλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Κροατία).

Επόμενα βήματα

Μετά τις Ευρωεκλογές το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προτείνει στο Κοινοβούλιο τον υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια. Για να εγκριθεί ο υποψήφιος, πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη και των 27 και στη συνέχεια την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων στο Κοινοβούλιο. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το 2019, πέρασε αυτό το τεστ με μια ισχνή διαφορά μόλις εννέα ψήφων.

Σημειώνεται ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ομάδα των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών (S&D) ψήφισε τον Λουξεμβούργιο πολιτικό Νικολά Σμιτ ως επικεφαλής υποψήφιο και οι Πράσινοι/EFA εξέλεξαν τους Γερμανούς και Ολλανδούς ευρωβουλευτές Terry Reintke και Bas Eickhout ως επικεφαλής υποψηφίους τους, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι κανείς δεν έχει ελπίδες ενάντια στη φον ντερ Λάιεν.

Βέβαια καθώς η ψηφοφορία του Ιουνίου πλησιάζει, η φον ντερ Λάιεν πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των δύο ρόλων της, αυτόν της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε αυτό της υποψήφιας χωρίς να παραβιάσει τους αυστηρούς κανόνες σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία.

Εποχές που θυμίζουν Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: «Θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη»

«Οι λαϊκιστές, οι εθνικιστές και οι δημαγωγοί της άκρας δεξιάς και της αριστεράς αμφισβητούν όσο ποτέ άλλοτε την ειρηνική και ενωμένη Ευρώπη», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αφού έλαβε το χρίσμα και πρόσθεσε: «Θέλουν να καταπατήσουν τις αξίες μας και θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη μας. Και εμείς, το ΕΛΚ, δεν θα το αφήσουμε ποτέ να συμβεί αυτό»., δήλωσε στο συνέδριο του ΕΛΚ στη ρουμανική πρωτεύουσα, το Βουκουρέστι.

Εάν η Γερμανίδα πολιτικός καταφέρει ακόμη μια θητεία θα πρέπει να χαράξει τις πολιτικές του μπλοκ σε θέματα που κυμαίνονται από τη εχνολογία και τις κρατικές ενισχύσεις μέχρι τον έλεγχο των κινεζικών επενδύσεων και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η ίδια διαβεβαίωσε ότι θα προωθήσει τις οικονομίες της ΕΕ, πως θα πατάξει τους λαθρέμπορους και την παράτυπη μετανάστευση, ότι θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, καθώς και ότι θα στηρίξει τους αγρότες καθώς το κόστος ζωής αυξάνεται.

Όπως ήταν αναμενόμενο υποσχέθηκε περισσότερη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

«Ευημερία, ασφάλεια, δημοκρατία - αυτά είναι που ενδιαφέρουν τους ανθρώπους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς...Σε περιόδους σημαντικών αλλαγών, η Ευρώπη σας στηρίζει» είπε.

Μάλιστα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επικαλέστηκε τις αναμνήσεις της από τον πατέρα της σχετικά με τις καταστροφές του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι σε μια κρίσιμη και επικίνδυνη καμπή της ιστορίας.

Στο ίδιο πνεύμα και οι τοποθετήσεις του εκλεγμένου πρωθυπουργού της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η μεταπολεμική εποχή της «μακάριας ηρεμίας» της Ευρώπης έχει παρέλθει. «Ζούμε σε νέους καιρούς, σε μια προπολεμική εποχή», είπε.

 

 

Το Μανιφέστο που θέλει να αλλάξει την πορεία της Ευρώπης ή να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά επέλαση

Με την ακροδεξιά να αναμένεται να σημειώσει μεγάλα κέρδη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, το ΕΛΚ υιοθετεί σκληρή γραμμή για την πολιτική ασύλου, ενώ απέχει από αυτό που το 2019 ήταν το κύριο σχέδιο της φον ντερ Λάιεν: το Green Deal.

Έτσι το μανιφέστο του ΕΛΚ, που εγκρίθηκε την Τετάρτη (6 Μαρτίου), περιλαμβάνει έναν μακρύ κατάλογο νέων προτάσεων - με ιδιαίτερη έμφαση στις εξωτερικές υποθέσεις και την άμυνα, που αναμένεται τώρα να έχουν εξέχουσα θέση στην προεκλογική εκστρατεία, μαζί με τη μετανάστευση και τη γεωργία.

Μεταφορά των αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες

Σύμφωνα με το μανιφέστο το ΕΛΚ, η κυρίαρχη πολιτική δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τάσσεται υπέρ της μεταφοράς αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες.

«Κάθε αιτών άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορεί να μεταφερθεί» σε μία από τις χώρες αυτές «και να κινήσει εκεί τις διαδικασίες του ασύλου». «Σε περίπτωση θετικής έκβασης, η εν λόγω τρίτη χώρα θα του παρέχει την προστασία επί τόπου» βάσει μίας «συνολικής δεσμευτικής συμφωνίας» η οποία θα έχει συνομολογηθεί εκ των προτέρων.

 

Σημειώνεται ότι η ιδέα θυμίζει το επίμαχο σχέδιο του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ για την μεταφορά των μεταναστών στην Ρουάντα, σχέδιο το οποίο είχε επικριθεί από τις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται δε ότι η Ιταλία υπέγραψε συμφωνία με την Αλβανία για την μεταφορά στο έδαφός της μεταναστών που διασώζονται στην θάλασσα και της διαδικασίας εξέτασης του φακέλου τους.

 

 

Αμυνα 

Το θέμα της Άμυνας το έχει θέσει επανειλημμένα όχι μόνο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενώ προ ημερών παρουσιάστηκε από την Κομισιόν το νέο σχέδιο για την αμυντική βιομηχανία της ΕΕ.

Τώρα με το μανιφέστο του ΕΛΚ οι συντηρητικοί ζητούν τη δημιουργία ενός νέου επιτρόπου για την Αμυνα και την ενίσχυση του ρόλου του ύπατου εκπροσώπου ως υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ.

«Ο στόχος του επιτρόπου άμυνας είναι να διασφαλίσει ότι όλοι οι στρατοί των κρατών μελών είναι καλά εξοπλισμένοι, μπορούν να λειτουργούν από κοινού και να συνδυάζουν τις προσπάθειές τους - και ότι οι στρατοί μας μπορούν να μας υπερασπιστούν σε περίπτωση οποιασδήποτε απειλής ή κινδύνου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, ευρωβουλευτής Siegfried Muresan, στο EUobserver.

 

Πράσινη Συμφωνία;

Κατά τη διάρκεια της επόμενης «φάσης εφαρμογής» της Πράσινης Συμφωνίας, το κεντροδεξιό ΕΛΚ δίνει έμφαση στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, να μειωθεί η γραφειοκρατία και να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, ζητούν ένα σχέδιο “Made in Europe 2030” και μια στρατηγική ανταγωνιστικότητας.

”Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να παράγονται στην Ευρώπη, όχι στην Κίνα”, δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ του ΕΛΚ σε συνέντευξη Τύπου στο Βουκουρέστι.

Το μανιφέστο δεσμεύεται επίσης να αναπτύξει την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία ”με καλύτερη συνεκτίμηση των συμφερόντων των καταναλωτών και των αγροτών” στην επόμενη πολιτική ατζέντα, στον απόηχο των πρόσφατων διαμαρτυριών των αγροτών.