Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε πως ένα από τα πιο πολύτιμα αρχαιολογικά κειμήλια παγκοσμίως θα πρέπει να παραδοθεί στις αρχές της χώρας καθώς αποκτήθηκε παράνομα.
Πρόκειται για πήλινη Πινακίδα του Έπους του Γκιλγκαμές, ηλικίας 3.500 ετών που είχε εντοπιστεί στο Ιράκ και που αποτελεί το παλαιότερο λογοτεχνικό έργο στον κόσμο και εξαιρετικό δείγμα της ποίησης των Σουμερίων.
Αξιωματούχοι λένε ότι το κειμήλιο, διεθνώς γνωστό ως Gilgamesh Dream Tablet, εισήχθη παράνομα στη χώρα πριν αγοραστεί από την χριστιανική εταιρεία Hobby Lobby προκειμένου, όπως λέγεται, να εκτεθεί στο Μουσείο της Αγίας Γραφής.
Το συγκεκριμένο μουσείο της Ουάσιγκτον, υπό την προεδρία και τη χρηματοδότηση του προέδρου της Hobby Lobby, Στιβ Γκριν βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο πολλών ερευνών σχετικά με το τρόπο απόκτησης εκθεμάτων της συλλογής του.
Εν προκειμένω, όπως αναφέρει το BBC, αμερικανοί αξιωματούχοι εξηγούν ότι η πινακίδα αγοράστηκε από έναν έμπορο αρχαιοτήτων των ΗΠΑ το 2003 στο Λονδίνο, ο οποίος στη συνέχεια το έστειλε στις ΗΠΑ χωρίς να δηλώσει το περιεχόμενο και το πούλησε με ψευδή τεκμηρίωση.
Αφού άλλαξε τα χέρια αρκετές φορές, η πινακίδα του Γκιλγκαμές τελικά αγοράστηκε από τη Hobby Lobby από έναν οίκο δημοπρασιών για περισσότερα από 1,67 εκατομμύρια δολάρια το 2014.
Η εισαγγελέας των ΗΠΑ για την Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, ο Τζακλίν Κασούλις χαρακτήρισε την εξέλιξη ως «σημαντικό ορόσημο στο δρόμο για την επιστροφή αυτού του σπάνιου και αρχαίου αριστουργήματος της παγκόσμιας λογοτεχνίας στη χώρα προέλευσής του».
Η Hobby Lobby δεν προσέφυγε κατά της απόφασης.
Η συγκεκριμένη Πινακίδα του Γκιλγκαμές περιλαμβάνει τμήματα των επικών ιστοριών της Παλαιάς Διαθήκης, όπως ο Κήπος της Εδέμ.
Στη Hobby Lobby επιβλήθηκε και πρόστιμο 3 εκατομμυρίων δολαρίων και αναγκάστηκε να παραδώσει χιλιάδες άλλα αρχαία αντικείμενα.
Ο κ. Γρκιν έκανε λόγο για δική του αφέλεια και σειρά λαθών και απροσεξιών που αφορούσαν την προέλευση των αντικειμένων και είπε ότι γνώριζε πολύ λίγα σχετικά με τον εμπόριο έργων τέχνης και αρχαιοτήτων.
Το Έπος του Γκιλγκαμές
Το Έπος του Γκιλγκαμές είναι επικό ποίημα από την περιοχή της Βαβυλωνίας και είναι το αρχαιότερο γνωστό λογοτεχνικό έργο ενώ ανάγεταιστην Ασσυρο-Βαβυλωνιακή φιλολογία.
Πρόκειται για τη συλλογή θρύλων και ποιημάτων των Σουμερίων για τον Γκιλγκαμές, βασιλιά και ήρωα της Ουρούκ που έζησε την 3η χιλιετία π.Χ.
Το Έπος του Γκιλγκαμές ανήκε αρχικά στην αποκαλόυμενη προφορική ποιητική παράδοση αλλά μεταγενέστεροι ποιητές του του Ακκάδ εμπνεύστηκαν ένα έπος όπου στη πληρέστερη μορφή του, περιείχε δώδεκα άσματα και περιλαμβάνει
περίφημο μύθο του Κατακλυσμού των Σουμερίων.
Η βασική ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη σχέση φιλίας που αναπτύσσεται ανάμεσα στο βασιλιά Γκιλγκαμές και τον Ενκίντου έναν ημιάγριο άνθρωπο. Οι δύο τους αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας επικίνδυνες αποστολές ενώ το έπος αποδίδει μεγάλη σημασία στον θρήνο του Γκιλγκαμές για τον θάνατο του πιστού του συντρόφου.
Πηγή: BBC