Υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ δημιουργούν και μοιράζονται ψεύτικες εικόνες με μαύρους ψηφοφόρους για να προτρέψουν τους Αφροαμερικανούς να ψηφίσουν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Το BBC Panorama ανακάλυψε δεκάδες deepfakes όπου μαύροι πολίτες απεικονίζονται να υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο. Σημειώνεται πως ο Τραμπ «φλερτάρει» ανοιχτά με το μαύρο κοινό, που έπαιξε μεγάλο ρόλο στη νίκη του Τζο Μπάιντεν το 2020. Ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τις εικόνες αυτές με την καμπάνια Τραμπ.
Ο συνιδρυτής του Black Votes Matter, οργάνωσης που ενθαρρύνει τους μαύρους πολίτες να ψηφίσουν, είπε ότι οι εικόνες αυτές προωθούν ένα «στρατηγικό αφήγημα» με σκοπό να παρουσιαστεί ο Τραμπ ως δημοφιλής στη μαύρη κοινότητα. Δημιουργός μιας εκ των εικόνων είπε στο BBC πως «δεν ισχυρίζεται πως είναι ακριβής».
Οι εικόνες αυτές είναι μια από τις τάσεις στην παραπληροφόρηση που αναδεικνύονται εν όψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Αντίθετα με το 2016, που υπήρχαν στοιχεία τα οποία έδειχναν ξένες καμπάνιες άσκησης επιρροής, οι εικόνες ΑΙ που είδε το BBC φαίνονται να δημιουργήθηκαν και να κοινοποιήθηκαν από Αμερικανούς ψηφοφόρους. Μεταξύ αυτών είναι ο Μαρκ Κάγε και η ομάδα του σε συντηρητική ραδιοφωνική εκπομπή στη Φλόριντα, που δημιούργησαν μια εικόνα με τον Τραμπ ανάμεσα σε μαύρες γυναίκες σε πάρτι και την ανέβασαν στο Facebook, όπου ο Κάγε έχει πάνω από ένα εκατ. ακολούθους. Η εικόνα φαίνεται αρκετά αληθοφανής, μέχρι να προσέξει κάποιος πως το δέρμα όσων βρίσκονται στη φωτογραφία λάμπει πολύ και ότι λείπουν δάχτυλα (πρόκειται για γνωστές ενδείξεις πως μια εικόνα έχει δημιουργηθεί από ΑΙ).
«Δεν είμαι φωτορεπόρτερ. Δεν είμαι εκεί έξω να τραβάω φωτογραφίες του τι συμβαίνει στα αλήθεια. Είμαι αφηγητής ιστοριών» είπε στο BBC. O ίδιος είχε γράψει άρθρο για τους μαύρους υποστηρικτές του Τραμπ και έβαλε τη συγκεκριμένη εικόνα. Στα σχόλια στο Facebook αρκετοί χρήστες φάνηκαν να θεωρούν ότι η εικόνα ήταν αληθινή.
Άλλη μια εικόνα τον δείχνει μαζί με νεαρούς μαύρους στην είσοδο ενός σπιτιού. Αρχικά την είχε ανεβάσει λογαριασμός που έκανε σάτιρα, μα κυκλοφόρησε ευρέως με νέα λεζάντα, όπου υποστηριζόταν πως ο Τραμπ σταμάτησε τη λιμουζίνα του για να τους συναντήσει.