Επί οκτώ ώρες ερευνούσαν άνδρες της τουρκικής αστυνομίας και παρουσία Εισαγγελέα τους χώρους του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη σε αναζήτηση στοιχείων που θα ρίξουν φως στην υπόθεση της εξαφάνισης του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Βέβαια όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται απλά για εξαφάνιση αλλά για μια υπόθεση δολοφονίας και μάλιστα με στοιχεία κατασκοπευτικού θρίλερ αλλά και με πληροφορίες για βέβαιη εξαφάνιση του πτώματος με τρόπο που δεν αφήνει ίχνη.
Οι αστυνομικοί ολοκλήρωσαν τις έρευνές τους στις 5:30 το πρωί της Τρίτης ενώ όπως αναφέρει το Reuters οι ένστολοι κατά την έξοδό τους από το κτήριο μετέφεραν διάφορα δείγματα που είχαν συλλέξει κατά την έρευνά τους. Επίσης αναφέρεται πως οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους και ηχητικό ντοκουμέντο που επιβεβαιώνει τον θάνατό του.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να ζητηθεί άδεια για την διεξαγωγή έρευνας και στο σπίτι του πρόξενου της Σ.Αραβίας.
O Tούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως κάποια υλικά στο προξενείο είχαν ξαναβαφτεί, ενώ γίνονται έρευνες για τοξικά υλικά. «Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα μας επιτρέψουν να σχηματίσουμε λογική άποψη όσο το δυνατόν νωρίτερα είναι δυνατόν, επειδή η έρευνα ασχολείται με πολλά πράγματα, όπως τοξικά υλικά, και απομάκρυνση τέτοιων υλικών μέσω βαψίματος» είπε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.
Σημειώνεται πως η έρευνα στο προξενείο όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News, ξεκίνησε προκειμένου να εξακριβωθούν οι ισχυρισμοί περί πιθανής δολοφονίας του σαουδάραβα δημοσιογράφου που με πύρινα άρθρα στην Washington Post στηλίτευε το καθεστώς στη χώρα του υπό τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σάλμαν.
Mάλιστα, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσιεύματα, υπήρξαν σοβαρές υποψίες πως για την εξαφάνιση της σορού του δημοσιογράφου πιθανότητα να έγινε χρήση οξέως ώστε να μην υπάρξουν ίχνη της εγκληματικής πράξης. Την εκδοχή αυτή υποστηρίζει και ο Τουράν Κισλάτσι επικεφαλής της Τουρκοαραβικής Ένωσης ΜΜΕ και φίλος του Κασόγκι ενώ οι καταγγελίες του έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διεξαγωγή της έρευνας στο προξενείο.
Βέβαια τα σενάρια είναι πολλά. Αν και κανείς δεν μπορεί να πει εάν πχ δολοφονήθηκε με τη χρήση πυροβόλου όπλου, εάν τον έπνιξαν ή τον δηλητηρίασαν γίνονται πολλές εικασίες για τον τρόπο που εξαφανίστηκε η σορός του. Για παράδειγμα υπάρχουν αναφορές πως ίσως η σορός του να διαμελίστηκε και τα μέλη του να τοποθετήθηκαν σε βαλίτσες.
Η «ομάδα των 15»
Υπενθυμίζεται πως ο Κασόγκι εξαφανίστηκε στις 2 Οκτωβρίου ενώ βρισκόταν στην Τουρκία και φέρεται να είχε επισκεφθεί το προξενείο της Σ.Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής αστυνομίας (6 Οκτωβρίου), 15 Σουουδάραβες εμφανίζονται να αφήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη με δύο αεροσκάφη και να εισήλθαν στο προξενείο ενώ ο Κασόγκι ήταν ήδη εντός.
Την ομάδα αυτή, σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές αρχές, φέρεται να συνόδευε ειδικός μέλος της υπηρεσίας αντικατασκοπίας του Ριάντ, ιατροδικαστής ειδικός και ειδικός σε θέματα σήμανσης και άνδρες της βασιλικής φρουράς. Σχετικές πληροφορίες, με πηγή την ΜΙΤ, δημοσιεύει η εφημερίδα Sabah μαζί με φωτογραφίες τονίζοντας πως την «αποστολή» είχαν αναλάβει συνολικά 15 άτομα εκ των οποίων τα δύο έχουν ταυτοποιηθεί.
Η δε συμμετοχή ειδικού σε θέματα ιατροδικαστικής και σήμανσης, φυσικά δεν είναι διόλου τυχαία ενώ εκτιμάται πως το έργο του εντός της πρεσβείας θα δυσκολέψει τις τουρκικές αρχές στην ανάκτηση αποδεικτικών στοιχείων.
Η 15μελής ομάδα, εκτιμάται πως περίμενε τον δημοσιογράφο μέσα στο προξενείο ενώ αναφέρεται πως εντός του κτηρίου δεν υπήρχε παρά το απολύτως απαραίτητο προσωπικό, αφού υπάρχουν πληροφορίες πως ο πρόξενος είχε πει στους περισσότερους να αποχωρήσουν προφασιζόμενος μια επικείμενη σημαντική συνάντηση που έπρεπε να διεξαχθεί υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας.
Τι θα ανακοινώσει το Ριάντ για τη δολοφονία
Στο μεταξύ σύμφωνα με το CNN το Ριάντ φέρεται να ετοιμάζει την έκδοση ανακοίνωσης για την τύχη του δημοσιογράφου. Κατά πληροφορίες, ο αρχικός σχεδιασμός θέλει το καθεστώς της χώρας να ανακοινώνει πως ο Κασόγκι είναι νεκρός και πως ο θάνατός του επήλθε κατά τη διάρκεια ανάκρισης που είχε μια πολύ άσχημη κατάληξη. Ωστόσο, πηγή με γνώση της ανακοίνωσης ανέφερε ότι αυτή εξακολουθεί να ετοιμάζεται και μπορεί να αλλάξει.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ανάκριση είχε στόχο να οδηγήσει στην απαγωγή του Κασκόγκι από την Τουρκία ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η ανακοίνωση είναι πολύ πιθανόν να υποστηρίζει πως η όλη επιχείρηση διεξήχθη χωρίς εξουσιοδότηση και ότι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση θα λογοδοτήσουν.
Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα πραγματοποιήσει στάση στην Τουρκία μετά το ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία και τις συνομιλίες που θα έχει με τον βασιλιά Σαλμάν για την υπόθεση της εξαφάνισης του Τζαμάλ Κασόγκι. πολύτως απαραίτητο οι τουρκικές αρχές, με διαφάνεια και πλήρη στήριξη από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να είναι σε θέση να διεξάγουν μια ενδελεχή έρευνα και να δημοσιεύσουν επισήμως τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας όταν ολοκληρωθεί», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ο ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε διαφορετική εκδοχή υποστηρίζοντας ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον βασιλιά Σαλμάν, εκτιμά πως οι δολοφόνοι του Κασόγκι να ήταν «ανεξάρτητοι» εκτελεστές.
Τέλος η οικογένεια του Κασόγκι σε ανακοίνωση που εξέδωσε ζητά την σύσταση ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες του θανάτου του.
Η ανακοίνωση της οικογένειας:
«Με λύπη και αγωνία παρακολουθούμε τις αντικρουόμενες ειδήσεις σχετικά με τη μοίρα του πατέρα μας, αφού χάσαμε επαφή μαζί του πριν από δύο εβδομάδες, όταν εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Η οικογένειά μας είναι τραυματισμένη και επιθυμεί να μείνει δεμένη κατά την επώδυνη αυτή περίοδο. Η ηθική και νομική ευθύνη την οποία μας δίδαξε ο πατέρας μας, μας υποχρεώνει να ζητήσουμε την σύσταση διεθνούς και αμερόληπτης επιτροπής για να διερευνήσει τις συνθήκες του θανάτου του. Είμαστε ευγνώμονες προς όσους έχουν σεβαστεί την ιδιωτικότητά μας αυτές τις δύσκολες ώρες».
Πηγές: Reuters, CNN, Hurriyet Daily News, Al Jazeera