Υψηλοί δασμοί σε εισαγόμενα πλυντήρια και φωτοβολταϊκά πάνελ από τον Τραμπ

Η Νότια Κορέα προσφεύγει στον ΠΟΕ
Open Image Modal
Carlos Barria / Reuters

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την επιβολή υψηλών δασμών σε εισαγόμενα πλυντήρια και εισαγόμενα φωτοβολταϊκά πάνελ τη Δευτέρα, μια απόφαση που ευνοεί κυρίως την αμερικανική Whirlpool Corp και θεωρείται πλήγμα για τον κλάδο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά δυνητικών παρόμοιων μέτρων.

Οι αποφάσεις του ρεπουμπλικάνου ακολουθούν τη διαπίστωση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (USITC) ότι τα δύο εισαγόμενα είδη προκαλούν «σοβαρή ζημία σε εγχώριες κατασκευάστριες» ανταγωνιστικών προϊόντων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ αρμόδιος για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.

Οι δασμοί στα πλυντήρια ξεπερνούν ακόμη και τις σκληρότερες προτάσεις της USITC, ωστόσο οι δασμοί στα φωτοβολταϊκά είναι χαμηλότεροι από αυτούς που ήθελαν κάποιες αμερικανικές βιομηχανίες. Οι δασμοί έχουν στόχο να βοηθήσουν τις εγχώριες βιομηχανίες, αλλά προκάλεσαν διαμαρτυρίες για τη δυνητική αύξηση του κόστους της εγκατάστασης νέων πλυντηρίων και φωτοβολταϊκών.

Η κυβέρνηση Τραμπ θα επιβάλει δασμό 20% στα πρώτα 1,2 εκατομμύρια μεγάλα πλυντήρια –σ.σ. εγκαθίστανται συνήθως για κοινή χρήση σε πολυκατοικίες στις αμερικανικές πόλεις– και δασμό 50% σε όλα τα εισαγόμενα πλυντήρια πέραν αυτού του αριθμού. Οι δασμοί θα μειωθούν στο 16% και στο 40% αντίστοιχα μόνο έπειτα από τρία χρόνια. Η Γουίρπουλ, η οποία ήθελε να επιβληθούν αυτοί οι δασμοί εναντίον των ανταγωνιστριών της Samsung και LG, είδε τη μετοχή της να ανεβαίνει 1,8% σε συναλλαγές αργά το βράδυ, μετά το κλείσιμο της χρηματαγοράς. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Γουίρπουλ έκρινε ότι οι δασμοί κάνουν πιο «δίκαιο» τον ανταγωνισμό «με τους ξένους ανταγωνιστές μας».

Η κίνηση τιμωρεί τη Samsung, η οποία πρόσφατα άρχισε να παράγει πλυντήρια στη Νότια Καρολίνα, αλλά και την LG, η οποία ανεγείρει εργοστάσιο στο Τενεσί για την κατασκευή πλυντηρίων κι αναμένει η παραγωγή να αρχίσει τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019. Κι οι δύο κορεατικές εταιρείες διαμαρτυρήθηκαν, με την πρώτη να κάνει λόγο για έναν «φόρο σε κάθε καταναλωτή που θέλει ένα πλυντήριο», καθώς «όλοι θα πληρώνουν περισσότερα με λιγότερες επιλογές» και την LG να προειδοποιεί ότι θα πληγεί η απασχόληση στο νέο της εργοστάσιο και η παραγωγή της. Η μετοχή της LG υποχωρεί 5% στη Σεούλ. Ανεπηρέαστη, η μετοχή της Σάμσουνγκ κατέγραφε οριακή άνοδο (0,83%).

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας έκανε σαφές ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε «καταχρηστική» και «λυπηρή». «Είναι ξεκάθαρο ότι τα νέα μέτρα (...) αποτελούν παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ», δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εμπορίου Κιμ Χιουν-τσονγκ. «Θα αντιδράσουμε σθεναρά σε αυτά τα μέτρα προστατευτισμού», πρόσθεσε.

Οι δασμοί στα φωτοβολταϊκά αναμένεται να πλήξουν τον κλάδο της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές την ώρα που γινόταν ανταγωνιστικός με άλλους τομείς, όπως αυτός του άνθρακα και του λιγνίτη, που ο Τραμπ έχει δεσμευθεί να προστατέψει.

Ένας ειδικός στις έρευνες για τον κλάδο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της εταιρείας Wood Mackenzie εκτίμησε ότι οι δασμοί στα φωτοβολταϊκά θα μειώσουν τις νέες εγκαταστάσεις κατά 10 ως 15% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, κάνοντας λόγο για σημαντική, αλλά όχι «καταστροφική», επίπτωση του μέτρου στην αγορά.

Ορισμένες εγχώριες κατασκευάστριες φωτοβολταϊκών ήθελαν έναν δασμό 50% στα κινεζικά πάνελ, τον υψηλότερο επιτρεπόμενο βάσει του νόμου. Οι τιμές των πάνελ έχουν μειωθεί πάνω από 30% από τις αρχές του 2016, κυρίως εξαιτίας των εισαγωγών φθηνών κινεζικών τέτοιων προϊόντων. Η ένωση των εταιρειών του κλάδου της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όμως είχε ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον της επιβολής των δασμών.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)