Υψηλός συμβολισμός:Στην Ουκρανία η νέα ηγεσία της ΕΕ την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της

Σήμερα πρώτη Δεκεμβρίου οι νέοι επίτροποι της ΕΕ, αναλαμβάνουν καθήκοντα την ώρα που η Ένωση είναι αντιμέτωπη με μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα.
Open Image Modal
Στην Ουκρανία την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου Αντόνιο Κόστα (στη μέση) η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας (αριστερά) και η Επίτροπος για τη Διεύρυνση Μάρτα Κος (δεξιά)
Antonio Kosta X

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού που υπογραμμίζει την αδιάκοπη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Κάγια Κάλας και η Επίτροπος για τη Διεύρυνση Μάρτα Κος πραγματοποιούν την πρώτη τους επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο. Οι τρεις αξιωματούχοι μόλις ανέλαβαν τα καθήκοντά τους και, με αυτή την κίνηση, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό και τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αυτό τονίζεται και στην ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ που έκανε ο Κόστα στην οποία γράφει:Από την πρώτη ημέρα του πολέμου, η ΕΕ στάθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας. Από την πρώτη ημέρα της θητείας μας, επιβεβαιώνουμε την αμέριστη υποστήριξή μας στον ουκρανικό λαό. Είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε στο Κίεβο .

 

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους «ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αντόνιο Κώστα, η Κάγια Κάλας και η Μάρτα Κος βρίσκονται στο Κίεβο για να επαναβεβαιώσουν την αδιάκοπη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία. Η πρώτη τους επίσκεψη ως αξιωματούχοι της ΕΕ δείχνει την αποφασιστικότητα της Ένωσης να σταθεί δίπλα στον ουκρανικό λαό.»

Στην ουκρανική πρωτεύουσα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέλη της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής, στη στήριξη της ΕΕ για την άμυνα της Ουκρανίας και στη συνεργασία για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Η επίσκεψη αναμένεται να ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ουκρανού Προέδρου, η οποία θα δημοσιοποιηθεί με μικρή καθυστέρηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Το γεγονός αυτό αποτελεί ορόσημο για την Ουκρανία, η οποία επιδιώκει την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια εν μέσω πολέμου. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, σε πρόσφατες δηλώσεις του, τόνισε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποτελεί τον «μοναδικό δρόμο» προς την ειρήνη, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τη στήριξή της στη χώρα του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που θέτει η ενταξιακή διαδικασία, ενώ η υποστήριξη από την ΕΕ θεωρείται κρίσιμη για τη σταθερότητα και την ανοικοδόμηση της χώρας.

Επίσης η σημερινή επίσκεψη της Ευρωπαϊκής ηγεσίας στο Κίεβο πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη χρονική στιγμή, καθώς πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν 1000 ημέρες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Σε αυτό το διάστημα, η ΕΕ έχει παράσχει ανθρωπιστική, στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, ενισχύοντας την ικανότητα της Ουκρανίας να αντέξει και να προχωρήσει μπροστά. Η Ευρώπη στέκεται όχι μόνο ως σύμμαχος αλλά και ως συνοδοιπόρος στην προσπάθεια της Ουκρανίας να διατηρήσει την ελευθερία της και να εδραιώσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ωστόσο η ουκρανική ηγεσία και η ΕΕ προβληματίζονται σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όταν θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ είχε δηλώσει πως θα επιδιώξει τον τερματισμό του πολέμου ακόμη και εντός 24 ωρών κάτι που πολλοί το εξέλαβαν ακόμη και ως εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία.

Εντωμεταξύ μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογράμμισε τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός εάν η Ουκρανία αποκτήσει εγγυήσεις προστασίας για τα εδάφη που ελέγχει, μέσω της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα ο Ζελένσκι επανέλαβε την ανάγκη η πρόσκληση προς το ΝΑΤΟ να βασίζεται στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας, ακόμα και αν οι κατεχόμενες περιοχές δεν περιλαμβάνονται σε αυτή τη φάση της συμφωνίας. Μάλιστα ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ζωτικής σημασίας, επισημαίνοντας παράλληλα τον ρωσικό αναθεωρητισμό. «Διαφορετικά ο Πούτιν θα επανέλθει» είπε χαρακτηριστικά.