Επτά απλά βήματα για να επανέλθουμε στη σωματική άσκηση μετά από καιρό αποχής

Αρκεί να το πάρουμε απόφαση.
|

Έχοντας υποδεχθεί το καλοκαίρι μόλις λίγες μέρες πριν, αρκετές από εμάς ήρθαν αντιμέτωπες με τις τύψεις. Πόσες παλιές συνήθειες σωματικής άσκησης που ξεκίνησαν δυναμικά, έμειναν στη μέση; Όταν η ρουτίνα άσκησής μας διαταρχαθεί, η επιστροφή σε αυτήν μπορεί να μοιάζει τρομακτική. Όντως όμως τα πράγματα είναι τόσο άσχημα;

Open Image Modal
Alvaro Lavin via Getty Images
Το «comeback» στην άσκηση δεν είναι απλό, ωστόσο αξίζει τον κόπο

 Σύμφωνα με νέα έρευνα της εφαρμογής παρακολούθησης φυσικής κατάστασης Strava και της καμπάνιας «This Girl Can», μια στις τρεις γυναίκες κάνει αυτό το διάστημα ένα διάλειμμα από την σωματική δραστηριότητα.

Σε δημοσκόπηση με δείγμα περισσότερες από 2.000 γυναίκες, το 35% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι βρισκόταν σε ένα διάλειμμα από την άσκηση, διάρκειας από έναν μήνα έως και αρκετά χρόνια. Η μέση παύση από τη σωματική δραστηριότητα ήταν δεκατρείς μήνες.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των γυναικών (69%) που βρίσκονται επί του παρόντος σε διάλειμμα, δήλωσαν ότι επιθυμούσαν να ξαναρχίσουν την άσκηση. Εννέα στις δέκα ομολόγησαν ότι σε αυτή την προσπάθεια αντιμετώπισαν πολυάριθμες προκλήσεις. Στα πιο συνηθισμένα εμπόδια συγκαταλέγονται η έλλειψη αυτοπεποίθησης ή η κακή εικόνα του σώματος (68%), η έλλειψη στοχοπροσήλωσης (39%), η επίκριση από τους άλλους (19%) και η έλλειψη υποστήριξης (9% ).

Ας μην προσποιούμαστε. Το «comeback» στην άσκηση δεν είναι απλό.

Ωστόσο, αφού ξεπεράσουμε τα πιθανά ψυχολογικά εμπόδια, θα διαπιστώσουμε ότι τελικά άξιζε τον κόπο. Επτά μικρές συμβουλές θα μας βοηθήσουν να μπούμε ξανά στο πνεύμα της φυσικής άσκησης.


1. Εστιάζουμε περισσότερο στη συμμετοχή μας στις αθλητικές δραστηριότητες και όχι τόσο στις επιδόσεις μας

«Δεν έχει σημασία πόσο καλοί ή κακοί είμαστε σε κάτι. Αυτό που μετράει είναι να το κάνουμε», υπογραμμίζει η Κέητ Ντέηλ, επικεφαλής της καμπάνιας «This Girl Can».

«Αν συμμετέχουμε στην ενεργό δράση, τότε αυτό είναι ένα γεογνός που αξίζει να γιορτάσουμε».

2. Κάνουμε την αρχή με μικρούς, θεμιτούς στόχους

«Ξεκινάμε με μικρές διαδρομές. Δοκιμάζουμε να τρέξουμε, να περπατήσουμε, να κάνουμε ποδήλατο ή να χορέψουμε για πέντε ή δέκα λεπτά και σταδιακά ανεβάζουμε τον πήχη. Είναι η κίνηση που μετράει όχι το πόσο μακριά ή γρήγορα πηγαίνουμε», επισημαίνει η Ντέηλ.

3. Οργανώνουμε το πρόγραμμά μας

Ανοίγουμε το ημερολόγιό στο κινητό μας και ορίζουμε μια κατάλληλη στιγμή για άσκηση.


«Όταν δημιουργούμε μια ρουτίνα προπόνησης, σκεφτόμαστε τι ταιριάζει σε εμάς και στο διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο μας. Είμαστε ελεύθεροι την Τρίτη το απόγευμα; Ενημερώνουμε το ημερολόγιό μας και αφιερώνουμε λίγο χρόνο για την πολύτιμη δόση άσκησής που δικαιούμαστε», λέει η Μέη Μπεφόρτ, προπονήτρια ευεξίας στο Westfield Health, εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγείας και ευ ζην.

«Είναι προτιμότερο να προγραμματίσουμε τις προπονήσεις μας σε ελεύθερες ώρες, έτσι ώστε να μην έρχονται σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας άλλων πιεστικών υποχρεώσεων. Για παράδειγμα, η μεσημεριανή άσκηση μπορεί εύκολα να «διαταραχθεί» από επαγγελματικές υποχρεώσεις, αναγκάζοντάς μας να παραλείψουμε την προπόνησή της ημέρας. Αντίθετα, οι πρωινές συνεδρίες ή τα προγράμματα μετά τη δουλειά είναι λιγότερο πιθανό να αναβληθούν».

4. Η μουσική είναι σύμμαχος

Την επόμενη φορά καθώς θα παρακολουθούμε τηλεόραση, ετοιμάζουμε μια λίστα αναπαραγωγής με τα αγαπημένα μας τραγούδια και τη χρησιμοποιούμε για να μας βοηθήσει να θέσουμε τον οργανισμό μας σε κίνηση. Η μουσική επιδρά ευεργετικά. Είναι κάτι απλό που έχει θετικό αντίκτυπο στη διάθεσή μας και επιφέρει αποτέλεσμα.

Open Image Modal
TravelCouples via Getty Images
Μια λίστα αναπαραγωγής με τα αγαπημένα μας τραγούδια θα μας βοηθήσει να θέσουμε τον οργανισμό μας σε κίνηση

5. Κρατάμε αποθέματα ενέργειας για την επόμενη φορά

Το να επενδύουμε ενέργεια στην πρώτη μας προπόνηση είναι εκτονωτικό. Το να αφοσιωθούμε όμως στο δεύτερο workout είναι ακόμα καλύτερο. «Το κλειδί για να επανέλθουμε σε φόρμα είναι απλά να επιμείνουμε», μας συμβουλεύει η Μπεφόρτ.

«Προσπαθούμε να μην πέσουμε στην παγίδα των μεγάλων διαλειμμάτων μεταξύ των προπονήσεων, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να εγκαταλείψουμε τελικά τη συνήθεια να ασκούμαστε».

6. Το κάνουμε για μας

Το να μοιραζόμαστε την πρόοδό μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ευχάριστο. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η σωματική άσκηση δεν είναι κάτι που ξεκινήσαμε με απώτερο σκοπό τα likes.

«Ασκούμαστε για τη δική μας ευχαρίστηση. Δεν χρειάζεται να κάνουμε προπονήσεις μόνο για να εντυπωσιάσουμε τον κοινωνικό περίγυρο», υπενθυμίζει η Μπεφόρτ.

«Η σωματική δραστηριότητα απαιτεί προσπάθεια και αφοσίωση, και αν δεν μας γεμίζει χαρά και ενέργεια, ίσως δυσκολευτούμε να τηρήσουμε το πρόγραμμά μας».

7. Εντασσόμαστε σε μια ομάδα και αντλούμε θέληση από την κοινότητα

Open Image Modal
ljubaphoto via Getty Images
Athletic team with their hands stacked together celebrating success.

Όταν αισθανόμαστε ότι το κίνητρό μας μειώνεται, μπορεί να χρειαστούμε κάποιο φιλικό πρόσωπο να μας πάρει από το χέρι. Έτσι είναι πιο εύκολο να ξεκινήσουμε το pilates session, τον περίπατό μας, το μάθημα χορού και γενικότερα ό,τι αποτελεί πηγή ευεξίας για τη διάθεση και το σώμα μας.