Επτά διατροφικές αλλαγές που οι διατροφολόγοι θα ήθελαν να κάνουμε φέτος

Από την κατανάλωση περισσότερων λαχανικών μέχρι την απόλαυση αγαπημένων μας φαγητών.
Open Image Modal
MICHAEL BERMAN VIA GETTY IMAGES

Κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά, οι υποσχέσεις που δίνουμε να «τρώμε καλύτερα» ή να «προσέχουμε την υγεία μας» - συχνά δεν διαρκούν μετά τον Ιανουάριο.

Φέτος ίσως θα ήταν καλύτερα να μην δώσουμε μεγάλες υποσχέσεις και να ακολουθήσουμε ένα πιο χαμηλό προφίλ. Διατροφολόγοι μας δίνουν τις προτάσεις τους με έξυπνες, εφικτές λύσεις για να φροντίσουμε τον εαυτό μας με θρεπτικά συστατικά την νέα χρονιά, που μόλις ξεκίνησε.

Λύση #1: Ξεκινάμε με το μυαλό μας, όχι με το στόμα μας

Η διαιτολόγος Μαρίσα Μεσούλαμ εύχεται οι άνθρωποι να αποφάσιζαν να «ακολουθήσουν τον δρόμο της απόλαυση φέτος» και να εγκαταλείψουν το σκεπτικό όλα ή τίποτα γύρω από το φαγητό. «Δεν έχει σημασία τι έφαγες χθες». «Το σώμα μας εξακολουθεί να χρειάζεται τροφή σήμερα. Κάθε φορά που τρώμε, έχουμε την ευκαιρία να νιώσουμε καλύτερα και αυτό είναι μια υπερδύναμη από μόνη της».

«Μακάρι περισσότεροι άνθρωποι να αποφάσιζαν να δώσουν στον εαυτό τους την άδεια να τρώνε τα φαγητά που αγαπούν», λέει η διαιτολόγος - διατροφολόγος Τσέλσι Άμερ. «Φέτος, μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε αυτές τις τροφές και τις ενσωματώνουμε στη διατροφή μας τακτικά».

«Παίρνουμε την απόφαση να είμαστε χαρούμενοι όταν είμαστε στην κουζίνα», λέει η διαιτολόγος - διατροφολόγος Βίκι Σάντα Ρέτενλι. «Αντί να εστιάσουμε στο τι πρέπει να αποφύγουμε, φέτος εστιάζουμε στο να προσθέσουμε μια πληθώρα μη επεξεργασμένων τρόφιμων στην διατροφή μας».

«Παίρνουμε την απόφαση να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε υπερβολικά για τις διατροφικές μας επιλογές», εξηγεί η διαιτολόγος - διατροφολόγος Αμάντα Φρανκένι. «Σκεφτόμαστε την διατροφική μας συμπεριφορά, αμφισβητούμε τις παράλογες ή αρνητικές μας σκέψεις και προχωράμε. Είναι μια αρκετά δύσκολη διαδικασία, που θα μας επιτρέψει όμως να προχωρήσουμε μπροστά».

Λύση #2: Τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Αρκετοί από τους διατροφολόγους κάνουν λόγο για την απλή απόφαση να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. «Είναι εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά για να διατηρούν τα κύτταρα μας υγιή», λέει η Μαρίσα Μεσούλαμ. «Συνιστώ πάντα τουλάχιστον το μισό από το πιάτο σας να είναι φρούτα και λαχανικά. Και ενώ το φρέσκο είναι υπέροχο, μπορούμε να καταναλώσουμε κατεψυγμένα και αφυδατωμένα προϊόντα».

Η διαιτολόγος Μπάρμπαρα Ρους ελπίζει ότι αυτή είναι η χρονιά που θα καταναλώσουμε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. «Δεδομένης της δύναμης των φρέσκων φρούτων και λαχανικών να μειώνουν τον κίνδυνο για ασθένειες και θάνατο, είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι τρώμε λιγότερα από αυτά». 

Λύση #3: Φτιάχνουμε το μποστάνι μας

Αν έχουμε αποφασίσει να φάμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι από το δική μας μποστάνι λέει η διαιτολόγος - διατροφολόγος Τζερλίν Τζόουνς. «Δεν χρειάζεται να ξεκινήσουμε με έναν υπερβολικά μεγάλο χώρο που έχει αρκετά λαχανικά και φρούτα. Το μποστάνι μας μπορεί να είναι τόσο απλό όσο μερικά κουτιά με βότανα ή ένα φυτό ντομάτας σε γλάστρα».

Ένα καλό πρώτο βήμα, είναι να καταλάβουμε τι να καλλιεργήσουμε. «Όταν αγοράζουμε σπόρους ή φυτά, ρωτάμε ποιες ποικιλίες θα ανταποκριθούν καλύτερα στον χώρο μας και στις κλιματικές συνθήκες. Για παράδειγμα, αρκετά είδη ντομάτας ανταποκρίνονται καλύτερα σε μεταλλικά δοχεία».

Open Image Modal
ANIKO HOBEL VIA GETTY IMAGES

Λύση #4: Επιλέγουμε θαλασσινά

«Αν αναζητάμε μια τέλεια πηγή πρωτεΐνης, δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ και επιλέγουμε θαλασσινά», λέει η Μπάρμπαρα Ρους. «Είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά όπως ωμέγα-3 λιπαρά, σελήνιο και βιταμίνη D. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι δύσκολο να βρεθούν αλλού, αλλά είναι άφθονα στα περισσότερα θαλασσινά και οστρακοειδή».

Λύση #5: Αφοσιωνόμαστε στο πιάτο μας την ώρα του φαγητού

«Το να τρώμε ενώ έχει αποσπαστεί η προσοχή μας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά προβλήματα που αντιμετωπίζω με τους πελάτες μου», εξηγεί η Μαρίσα Μεσούλαμ. «Όταν τρώμε ενώ αποσπάτε η προσοχή μας, ο εγκέφαλός μας δεν αναγνωρίζει πραγματικά τι συμβαίνει, οδηγώντας σε «τροφική αμνησία» με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο απ′ όσο χρειάζεται. Έρευνες δείχνουν, για παράδειγμα, ότι τρώγοντας ενώ χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση 25% περισσότερων θερμίδων».

«Δίνουμε σημασία στην πείνα και τον κορεσμό μας και τρώμε προσεκτικά», προσθέτει η Βίκι Σάντα Ρέτενλι.

Λύση #6: Προμηθευόμαστε τρόφιμα με προσοχή

Η διαιτολόγος - διατροφολόγος Σάρον Πάλμερ μας προτρέπει να μάθουμε την προέλευση του φαγητού που καταλήγει στο πιάτο μας. «Κάνουμε στον εαυτό μας ερωτήσεις όπως: «Είναι τα προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς; Πώς τα καλλιέργησαν ή τα μεγάλωσαν; Πού ψήνεται το ψωμί; Πώς παρήχθησαν τα δημητριακά; Από πού προέρχονται όλα τα συστατικά; Και στηρίζουμε τους μικροπαραγωγούς αλλά και τους παραγωγούς τροφίμων με ευαισθησία και αγάπη για τα προϊόντα τους».

Λύση #7: Επιλέγουμε ποτά χωρίς αλκοόλ

Η διαιτολόγος - διατροφολόγος Έιμι Γκόριν επιλέγει τα ποτά χωρίς αλκοόλ ως μέρος της λήψης αποφάσεων για την νέα χρονιά. «Το να πίνουμε λιγότερο – αλλά να απολαμβάνουμε αυτό που πίνουμε – είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσουμε τόσο την πρόσληψη αλκοόλ όσο και τις θερμίδες» υποστηρίζει. Και προσθέτει ότι «Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές χωρίς αλκοόλ που μπορούμε να δοκιμάσουμε και να επιλέξουμε αυτό που μας αρέσει».