Το πρώτο ραντεβού είναι μία πολύ αγχωτική υπόθεση. Δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε, αν θα υπάρχει η απαραίτητη χημεία, αν η συζήτηση θα κυλήσει άνετα ή αν θα βρεθούμε σε αμηχανία. Κι όταν τα νεύρα μας είναι τεντωμένα, είναι εύκολο να ξεστομίσουμε κάτι για το οποίο μπορεί να μετανιώσουμε.
«Για πολλούς από εμας, η πιό εύκολη επιλογή είναι να μιλήσουμε για το αγαπημένο μας θέμα - τον εαυτό μας - και να αγνοήσουμε το ραντεβού μας...» δήλωσε ο ψυχολόγος Κουρτ Σμιθ στην HuffPost. «Η καλύτερη τακτική είναι οι ερωτήσεις που δίνουν την ευκαιρία στον απέναντί μας να ανοιχτεί και να μιλήσει περισσότερο για τον εαυτό του. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε ερωτήσεις περί πολιτικής, θρησκείας και χρημάτων...»
Ποιές είναι, λοιπόν, οι ερωτήσεις που πρέπει να αποφεύγουμε; Η HuffPost UK ρώτησε τους ειδικούς και έλαβε τις απαντήσεις.
1. «Γιατί τελείωσε η προηγούμενη σχέση σου;»
Ερωτήσεις σχετικές με προηγούμενες σχέσεις δεν είναι ο,τι καλύτερο για το πρώτο ραντεβού, υποστηρίζει η ψυχολόγος Σαμάνθα Ρόντμαν, τονίζοντας ότι πρόκειται για ραντεβού και όχι ανάκριση. «Είναι προτιμότερο να κάνουμε αυτές τις ερωτήσεις αργότερα - και προσεκτικά. Σε γενικές γραμμές, το πρώτο ραντεβού θέλει θετική ατμόσφαιρα και όχι αναμνήσεις που μπορεί να είναι επώδυνες...»
Κι αν κάνουμε πρώτοι τέτοιες ερωτήσεις, είναι πιθανόν να δεχθούμε τις αντίστοιχες.
«Και ποιός θέλει να περάσει το βράδυ του γκρινιάζοντας για τις προηγούμενες, αποτυχημένες σχέσεις του;» αναρωτιέται η ψυχολόγος Τζίνα Ντελούκα.
2. «Γιατί είσαι ακόμα ελεύθερος/η;»
Μπορεί να ακούγεται ανώδυνη, αλλά δύσκολα θα θεωρηθεί θετική ερώτηση, ακόμα κι αν την κάνετε με διάθεση κοπλιμέντου («Μία τόσο ωραία γυναίκα πώς είναι δυνατόν να είναι ελεύθερη;»).
«Δεν είναι κακό να είναι κανείς ελεύθερος κι ούτε θέλουν όλοι οι άνθρωποι να είναι σε μία σχέση» λέει η Ντελούκα. «Ακόμα κι αν έχετε καλές προθέσεις, αποφύγετε αυτή την ερώτηση...»
3. «Με πόσους/ες έχεις πάει;»
Ο αριθμός των σεξουαλικών παρτνέρ μας δεν αφορά κανέναν άλλο και αυτή η ερώτηση είναι εντελώς απρεπής.
«Είναι πολύ προσωπική και μπορεί να θεωρηθεί προσβλητική» λέει ο οικογενειακός ψυχολόγος Ντάνι Γκίμπσον. «Καλό είναι να μην ρωτάμε τίποτα σχετικό με σεξ. Ούτε τον αριθμό των κατακτήσεων, ούτε για σεξουαλικά ενδιαφέροντα και φαντασιώσεις. Η σεξουαλίκή χημεία είναι το βασικό πράγμα που μας ενδιαφέρει σε ένα πρώτο ραντεβού και η αυτοσυγκράτηση μπορεί να μας κάνει πιό γοητευτικούς...»
4. «Πόσα λεφτά βγάζεις;»
Η δουλειά που κάνει ο καθένας είναι ένα πολύ φυσιολογικό θέμα συζήτησης στο πρώτο ραντεβού. Αν όμως ρωτήσουμε για μισθούς, είναι πολύ πιθανό να θεωρηθούμε αδιάκριτοι.
«Είναι καλό να δείξουμε ενδιαφέρον για την δουλειά του άλλου, όχι όμως και για τα λεφτά που κερδίζει» λέει η ψυχοθεραπεύτρια Τίνα Τεσίνα. «Θα δώσουμε την εντύπωση τυχοδιώκτη...»
5. «Πού νομίζεις ότι μπορεί να πάει αυτή η σχέση;»
Αν το ραντεβού πάει καλά, είναι φυσικό να ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να βλεπόμαστε. Αν όμως ρωτήσουμε για το μέλλον της σχέσης από το πρώτο βράδυ, δείχνουμε βιασύνη και ανωριμότητα.
«Κάθε απόπειρα να μετατρέψουμε το πρώτο ραντεβού σε μακροχρόνια σχέση μας κάνει να φαινόμαστε απελπισμένοι...» λέει ο Ντάνι Γκίμπσον.
6. «Θέλεις παιδιά;»
Αν τα παιδιά είναι προτεραιότητα για μας, είναι λογικό να ψάχνουμε για έναν άνθρωπο με τους ίδιους στόχους. Είναι κατανοητό ότι δεν θέλουμε να χάνουμε τον χρόνο μας με άτομα τα οποία δεν έχουν τις ίδιες επιθυμίες, αλλά το να κάνουμε αυτή την ερώτηση πριν καν γνωριστούμε με τον άλλον είναι αρνητικό.
«Αν σας ρωτήσει ο άλλος, είναι εντάξει να απαντήσετε» λέει η Τεσίνα. «Αν όμως κάνετε εσείς την ερώτηση, θα φανείτε απελπισμένος/η και θα τον/την ξενερώσετε...»
7. «Σου αρέσω;»
Ναι μεν ελπίζουμε ότι αρέσουμε στον άλλο, αλλά αυτού του είδους οι ερωτήσεις στο πρώτο ραντεβού κάνουν κακή εντύπωση.
«Γενικότερα, μην ρωτάτε για την εμφάνισή σας, π.χ. Νομίζεις ότι είμαι χοντρή/ος» λέει η σεξολόγος Τζάνετ Μπρίτο. «Δίνετε την εντύπωση ανθρώπων χωρίς αυτοπεποίθηση, που ψάχνουν απεγνωσμένα για κοπλιμέντα...»