Επτά λαχανικά γεμάτα πρωτεΐνη που βάζουν κάτω το κρέας

Με ελάχιστες θερμίδες και λιπαρά θωρακίζουν τον οργανισμό μας με τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για να παραμένουμε υγιείς και δραστήριοι.
Open Image Modal
Nastasic via Getty Images

Τα λαχανικά θα πρέπει να συμπληρώνουν κάθε μας γεύμα. Όχι επειδή απλώς κάνουν τα πιάτα μας ελκυστικά και πεντανόστιμα, αλλά και επειδή διασφαλίζουν ότι το σώμα μας λαμβάνει μια ευρύτερη ποικιλία ζωτικών θρεπτικών συστατικών.

Τα πράσινα λαχανικά είναι ακόμα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα υπόλοιπα, ενώ για τους χορτοφάγους που αναζητούν τρόπους να προσθέσουν την πρωτεΐνη στη διατροφή τους, είναι ένα κι ένα.

Επτά λαχανικά πλούσια σε πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη αποτελεί ένα συστατικό απαραίτητο για κάθε κύτταρο του σώματός μας. Πρόκειται για μια θεμελιώδη ουσία, που συμβάλλει στη διαμόρφωση και την επιδιόρθωση των ιστών του οργανισμού μας, καθώς και στην παραγωγή ενζύμων και ορμονών.

Επιπλέον, η πρωτεΐνη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή ανάπτυξη και ανάπλαση των οστών, των μυών, του δέρματος και του αίματος, ενώ χρησιμεύει και ως κορυφαία πηγή ενέργειας. Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό να προσλαμβάνουμε την απαραίτητη δόση πρωτεΐνης και μάλιστα σε καθημερινή βάση.

Το μπρόκολο

Το μπρόκολο πέρα από πλούσιο σε πρωτεΐνες, διαθέτει επίσης χαμηλά λιπαρά και ελάχιστες θερμίδες. Συν τοις άλλοις, αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, τα οποία θωρακίζουν την καλή υγεία και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Ακόμη, το φυλλικό οξύ, το μαγγάνιο - ένα ισχνοστοιχείο πολύ γνωστό και ιδιαίτερα σημαντικό, για τον οργανισμό μας-, το κάλιο, ο φώσφορος και οι βιταμίνες Κ και C που κρύβονται όλα τους μέσα στο μπρόκολο, σε συνδυασμό με τα γλυκοζινολικά, που συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου, αποτελούν για τον οργανισμό μας ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα της φύσης.

Ο αρακάς

Ο αρακάς είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, με υπέροχη γεύση και ελάχιστα λιπαρά. Eπίσης, ο αρακάς είναι πλούσιος σε μαγγάνιο, φώσφορο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ περιλαμβάνει φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η κουμεστρόλη, η οποία βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου.

Το λάχανο

Το λάχανο θεωρείται άλλη μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, περίφημη για τα αντιοξειδωτικά της οφέλη. Το καλύτερο με το λάχανο είναι ότι μπορούμε να το απογειώσουμε με ένα σωρό τρόπους: Aπό το να το μαγειρέψουμε στον ατμό, μέχρι να το βράσουμε ή να το σοτάρουμε. Αυτό καθιστά εύκολη την κατανάλωση του λάχανου ακόμα και σε ημερήσια βάση.

Το καλαμπόκι

Το καλαμπόκι διαθέτει χαμηλά λιπαρά, ενώ μας εξασφαλίζει το 9% του συνόλου της πρωτεΐνης που χρειάζεται ο οργανισμός μας κάθε μέρα. Το καλαμπόκι, μεταξύ άλλων, περιέχει επίσης θειαμίνη, βιταμίνες C και B6, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και φώσφορο, ενώ μπορούμε να το προσθέσουμε παντού για έξτρα γεύση, χωρίς να φορτωθούμε ένα σωρό περιττές θερμίδες: Στα σάντουιτς, στις σούπες, στο ρύζι και φυσικά στις σαλάτες μας.

Το κουνουπίδι

Το κουνουπίδι φημίζεται για την υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο, βιταμίνες C και K και σίδηρο. Αυτό το γευστικό λαχανικό, πέρα απ′ το γεγονός ότι μπορεί να απογειώσει δεκάδες συνταγές, έχει συσχετιστεί με αντικαρκινικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Το σπανάκι

Το σπανάκι έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο θρεπτικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η πρωτεΐνη που προσφέρει στον οργανισμό μας, μαζί με τα απαραίτητα αμινοξέα, αποτελούν το 30% των θερμίδων του, ενώ τα θρεπτικά συστατικά του όπως η βιταμίνη Α, Κ και C, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και συμβάλλουν στην προστασία της όρασης και της ομαλής κυκλοφορίας του αίματος.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών συνδυάζουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνες με μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων που υπόσχονται να μας κρατήσουν χορτάτους για ώρες. Ωστόσο, εκτός από τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, βοηθούν στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης και του καρκίνου, καθώς και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Πηγή: healthshots