Επτά μέρες στο Μπαλί: Από τα ατελείωτα beach party στο Eat, Pray, Love

Αναζητάμε ήλιο, θάλασσα, νυχτερινή ζωή και τις ινσταγκραμικές τοποθεσίες των influencer ή κάτι αληθινά διαφορετικό;
Open Image Modal
@ Didier Marti via Getty Images
Άποψη της ατελείωτης παραλίας του Canggu στο Μπαλί.

«Πόσα μέρη μπορώ να επισκεφτώ στο Μπαλί μέσα σε μια εβδομάδα;» και εν τέλει, φτάνουν επτά ημέρες για να γνωρίσει κανείς το μικρό αυτό διαμάντι του Ινδονησιακού Αρχιπελάγους;

Η επιλογή ενός μακρινού, εξωτικού προορισμού δεν έχει επί της ουσίας μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με το κόστος μίας εβδομάδας θερινών διακοπών στα Live Your Myth in Greece νησιά του Αιγαίου. Συνεπώς, και λαμβάνοντας υπόψη ότι η καλύτερη εποχή για ένα ταξίδι στο Μπαλί είναι το δικό μας καλοκαίρι, το δημοσίευμα του Lonely Planet που υπογράφει η Βρετανίδα  δημοσιογράφος και ταξιδιωτική συγγραφέας Rachel Lovelock, η οποία ζει εκεί από το 1998 και έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων για τον διάσημο αυτό προορισμό σε περιοδικά και ταξιδιωτικούς οδηγούς, έχει αν μη τι άλλο ενδιαφέρον.

Κατ’ αρχάς, η Lovelock απαντά στη σχετική ερώτηση αναγνώστη το αυτονόητο, ότι δηλαδή εάν ένας ταξιδιώτης θέλει να εξερευνήσει πραγματικά το Μπαλί θα χρειαστεί -παρότι πρόκειται για ένα νησί μικρότερο από την Κρήτη- παραπάνω από μια εβδομάδα, οπότε την επόμενη φορά, καλό είναι να αξιοποιήσει πλήρως την ταξιδιωτική βίζα των 30 ημερών. Στην περίπτωση ωστόσο που το ταξίδι είναι προγραμματισμένο μόνο για μία εβδομάδα, μας παροτρύνει να σκεφτούμε τι θέλουμε: Τις παραλίες και τη νυχτερινή ζωή ή να έρθουμε σε επαφή με μία διαφορετική από τη δική μας κουλτούρα; Και κάνει αντίστοιχα δύο προτάσεις.

Ένα εβδομαδιαίο beach party στον νότο

Εάν αναζητάμε μόνο ήλιο, θάλασσα, αμμουδιές και νυχτερινή ζωή, μπορούμε να παραμείνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του επταήμερου ταξιδιού μας στο ίδιο μέρος. Το Canggu στη νοτιοδυτική ακτή του Μπαλί με την παραλία των 10 χιλιομέτρων, τις βίλες, τα  στούντιο γιόγκα, τα γυμναστήρια, τα vegan-friendly εστιατόρια, τα παραλιακά κλαμπ και μπαρ και την Echo Beach (ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία για σέρφινγκ στο Μπαλί) έχει αποκτήσει τη φήμη της πιο μοδάτης περιοχής του νησιού. Στην περίπτωση ωστόσο που αποφασίσει κανείς να κάνει ημερήσιες εκδρομές για να επισκεφθεί και άλλα μέρη, πρέπει να λάβει υπόψη το ανεπανάληπτο μποτιλιάρισμα κατά την έξοδο και είσοδο από το κάποτε μικρό αυτό χωριό.  

Open Image Modal
Rifka Hayati via Getty Images

Η εναλλακτική είναι το Uluwatu στο νοτιοδυτικότερο άκρο του Μπαλί, από όπου μπορεί κανείς να περάσει την εβδομάδα εξερευνώντας τη χερσόνησο Μπουκίτ. Εδώ, υπάρχουν όλα τα παραπάνω, εκπληκτικά κλαμπ πάνω στα βράχια, μαγευτική θέα, και μια σειρά από παραλίες με λευκόχρυση σαν ζάχαρη άμμο, όπως οι Dreamland και Green Bowl, καθώς και οι Bingin, Balangan, Padang Padang, Suluban και Nyang Nyang, που, κατά την Rachel Lovelock -που κάτι παραπάνω ξέρει μετά από 26 χρόνια- «είναι όλα πολύ πιο όμορφα από το Canggu».

Open Image Modal
@ Didier Marti via Getty Images
Μπουκίτ, Μπαλί

Eat, Pray, Love: Ανακαλύπτοντας την κουλτούρα του Μπαλί

Στην περίπτωση που η τουριστική ανάπτυξη και όλα όσα συνεπάγεται σε σχέση με το αυθεντικό πρόσωπο του νησιού δεν φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική, η Lovelock προτείνει: «Αποφύγετε τα πολυσύχναστα πεδινά του νότου. Εγκαταλείψτε τις υπερβολές του ηδονιστικού Canggu και τους ινσταγκραμικούς προορισμούς των influencer. Νοικιάστε αυτοκίνητο με οδηγό, ή χωρίς και απολαύστε την περιπέτεια της παρακάτω διαδρομής».

Αρχή από το Ουμπούντ, το πολιτιστικό κέντρο του νησιού (2 διανυκτερεύσεις)

Πρόκειται για το καλλιτεχνικό κέντρο του Μπαλί, που συνεχίζει να προσελκύει μποέμ και αληθινούς ταξιδιώτες -εδώ γυρίστηκε το μέρος της ταινίας «Eat, Pray, Love» με τη Τζούλια Ρόμπερτς που διαδραματίζεται στο Μπαλί. «Επισκεφθείτε τα μουσεία και τις γκαλερί, την παραδοσιακή υπαίθρια αγορά, το παλάτι και το δάσος των πιθήκων με τους αρχαίους ναούς, συναντήστε τους πιο αναγνωρισμένους ζωγράφους, λιθοξόους, ξυλογλύπτες και αργυροχρυσοχόους του νησιού που εργάζονται στα κοντινά χωριά. Τα καταστήματα και τα εστιατόρια είναι πολλά, και η περιοχή προσφέρεται για μερικούς εξαιρετικούς περιπάτους. Τα καταλύματα ποικίλλουν, από απλές οικογενειακές κατοικίες ανάμεσα στους ορυζώνες έως boutique ξενοδοχεία και βίλες χτισμένες στις απόκρημνες πλαγιές φαραγγιών με άγρια βλάστηση».

Open Image Modal
Nikada via Getty Images
Ουμπούντ, Μπαλί

Στην κοιλάδα Σίντεμεν - Η ζωή αλλιώς (2 διανυκτερεύσεις)

Το Σίντεμεν καλωσορίζει τους επισκέπτες, αλλά εξακολουθεί να είναι μακριά από τον mainstream τουρισμό. Εδώ βρίσκεται το Gunung Agung, το πιο ψηλό και ιερό ηφαίστειο του Μπαλί, με τους ορυζώνες και τα δάση που απλώνονται στις ρίζες του μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Είναι ένα μέρος που προσφέρει μια αληθινή εικόνα της μπαλινέζικης φύσης και αγροτικής ζωής. Μπορεί να δείτε, για παράδειγμα, τη σπορά ή τη συγκομιδή του ρυζιού, όπως και το μάζεμα των πορτοκαλί κατιφέδων που προσφέρονται στις τελετουργίες. Η κοιλάδα Σίντεμεν είναι επίσης το σημείο εκκίνησης για αναρρίχηση στο επιβλητικό όρος Agung ή για ράφτινγκ στον ποταμό Telaga Waja.

Open Image Modal
marcophotos via Getty Images
Το χωριό στο Σίντεμεν και στο βάθος το ηφαίστειο.

Στάση για γεύμα στην παραλία Pasir Putih

Σε απόσταση 26 χλμ από το Σίντεμεν βρίσκεται η υπέροχη παραλία του Pasir Putih, που σημαίνει «λευκή άμμος» -στην πραγματικότητα είναι περισσότερο ασημένια παρά λευκή- την οποία αγκαλιάζει ένα δασύλλιο με καρύδες. Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι και nasi goreng, το παραδοσιακό μπαλινέζικο πιάτο που δεν είναι άλλο από το δημοφιλές ινδονησιακό τηγανητό ρύζι.

Open Image Modal
John Elk III via Getty Images
Η παραλία του Pasir Putih
Open Image Modal
John Elk III via Getty Images
Pasir Putih

Καντιντάσα για καταδύσεις και όχι μόνο (2 διανυκτερεύσεις)

Σε απόσταση 20 λεπτών με το αυτοκίνητο δυτικά του Pasir Putih, βρίσκεται το γοητευτικό παραδοσιακό, παραθαλάσσιο χωριό Καντιντάσα, μία επίσης βολική βάση για δύο διανυκτερεύσεις. Υπάρχει η δυνατότητα μίας καλής επιλογής καταλυμάτων και εστιατορίων -φροντίστε να δειπνήσετε στο Vincent’s, καθώς και να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο την ευκαιρία για μία κατάδυση. Μπορείτε να ναυλώσετε ένα παραδοσιακό jukung (ψαροκάικο με επίπεδο πυθμένα), με καπετάνιο και καταδυτικό εξοπλισμό. Ζητήστε από κάποιον τοπικό οδηγό να σας πάει στους ορυζώνες και στο αρχαίο τειχισμένο χωριό Τενγκάναν, 3 χιλιόμετρα από την Καντιντάσα, όπου οι κάτοικοι διατηρούν έναν πατροπαράδοτο τρόπο ζωής που βασίζεται σε τελετουργικά και αυστηρούς εθιμικούς νόμους.

Open Image Modal
@ Didier Marti via Getty Images
Το παραθαλάσσιο χωριό Καντιντάσα.

Day trip στο ορεινό Κινταμάνι

Η Rachel Lovelock προτείνει επίσης μία παράκαμψη στο Κινταμάνι και παρότι προειδοποιεί ότι είναι αδύνατο να γλιτώσει κανείς από τους ημερήσιους εκδρομείς και τους Instagrammers  που κατακλύζουν τους κλιμακωτούς ορυζώνες Τεγκαλαλάνγκ, το ενεργό ηφαίστειο Gunung Batur και η λίμνη του κρατήρα του είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα που αξίζει τον κόπο.

Open Image Modal
Rosita So Image via Getty Images
Ο ινδουιστικός ναός Pura Ulun Danu Batur ή Ulun Danu Batur χτίστηκε το 1926 και είναι αφιερωμένος στην Ulan Danu, θεά των λιμνών και των ποταμών. Κινταμάνι.

Φινάλε στην παραλία του Σεμινιάκ ή του Σανούρ (1 διανυκτέρευση)

Ολοκληρώστε τις διακοπές σας με μια νύχτα είτε στο Σεμινιάκ είτε στο Σανούρ, καταλήγει, αμφότερα τουριστικές παραθαλάσσιες τοποθεσίες που προσφέρονται για διασκέδαση, σε απόσταση μόλις 30 λεπτών οδικώς από το αεροδρόμιο.

Με πληροφορίες από Lonely Planet