Επτά μοιραία λάθη στην προετοιμασία του φαγητού που οδηγούν σε τροφιμογενή δηλητηρίαση

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί καραδοκούν άγρυπνοι σε κάθε γωνία. Είναι όμως τόσο απλό να τους τη φέρουμε. Ειδικός εξηγεί τα τί και τα πώς.
Open Image Modal
Carol Yepes via Getty Images

Τι ακριβώς είναι η τροφική δηλητηρίαση; Τι την προκαλεί; Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα; Και, το πιο σημαντικό, πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις τροφιμογενείς λοιμώξεις;

Όσο περίπλοκα κι αν ακούγονται όλα αυτά τα ερωτήματα, η Λεάνα Γουέν, γιατρός επειγόντων περιστατικών και καθηγήτρια πολιτικής και διαχείρισης υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου George Washington Milken, έχει μια απάντηση για όλα όσα μας απασχολούν.

Tροφική δηλητηρίαση και τροφιμογενής λοίμωξη είναι δύο ορισμοί που χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά. Όταν οι άνθρωποι αρρωσταίνουμε από το φαγητό που τρώμε, αυτό οφείλεται γενικά σε λοιμώξεις που προκύπτουν μετά την κατάποση της τροφής ή του ποτού που έχει μολυνθεί από οργανισμούς όπως βακτήρια, ιούς ή παράσιτα.

Ο νοροϊός είναι το πιο συνηθισμένο παθογόνο που εμπλέκεται σε τροφιμογενείς λοιμώξεις και πρόκειται για έναν ιό εξαιρετικά μεταδοτικό. Ο νοροϊός μεταδίδεται μέσω τροφών και ποτών, ενώ μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με την κοινή χρήση σκευών και αντικειμένων, που έχει αγγίξει ένας μολυσμένος οργανισμός.

Άλλα κοινά παθογόνα που προκαλούν τροφιμογενείς δηλητηριάσεις περιλαμβάνουν βακτήρια όπως η σαλμονέλα, το καμπυλοβακτηρίδιο, η λιστέρια το Εστερίχια Κόλι (Ε. Coli) και παράσιτα όπως το τοξόπλασμα.

Στα πιο κοινά συμπτώματα των τροφιμογενών δηλητηριάσεων περιλαμβάνονται η ναυτία, ο έμετος, η διάρροια και το κοιλιακό άλγος. Ανάλογα με τον μολυσματικό οργανισμό που εμπλέκεται, το άτομο μπορεί επίσης να αναπτύξει πυρετό, πόνους στο σώμα και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης.

Πώς θα το αντιμετωπίσουμε και πότε είναι η ώρα να επισκεφτούμε τον γιατρό

Οι περισσότερες τροφιμογενείς ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι και περνάνε από μόνες τους. Αρκεί να πίνουμε πολλά υγρά. Θα χρειαστούμε τη συμβουλή ενός γιατρού εφόσον ο οργανισμός παρουσιάζει αδυναμία διατήρησης της πρόσληψης των υγρών, λόγω εμετού ή διάρροιας. Κι αυτό γιατί ενδέχεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με σημάδια υπερβολικής αφυδάτωσης, όπως η ζάλη, η μειωμένη ούρηση, ο υψηλός πυρετός, η επίμονη διάρροια που διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες και το αίμα όταν πηγαίνουμε τουαλέτα.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στην προετοιμασία του φαγητού που μας εκθέτουν στον κίνδυνο

1. Το ανεπαρκές ψήσιμο του κρέατος αποτελεί τεράστιο ρίσκο, καθώς οι μολυσματικοί οργανισμοί δεν εξουδετερώνονται στις χαμηλές θερμοκρασίες. Για αυτόν τον λόγο η Γουέν συνιστά ανεπιφύλακτα να προμηθευτούμε ένα καλό θερμόμετρο κρέατος, προκειμένου να μετράμε την εσωτερική θερμοκρασία του φαγητού που μαγειρεύουμε.

2. Ένα άλλο κοινό πρόβλημα είναι η παραμέληση του πλυσίματος των λαχανικών και των φρούτων. Ακόμα κι αν πρόκειται να τα ξεφλουδίσουμε, θα πρέπει πρώτα να τα πλύνουμε με τρεχούμενο νερό. 

3. Επίσης, δεν πρέπει να πλένουμε άψητα κρέατα ή ωμά θαλασσινά στο νεροχύτη. Αυτό θα μπορούσε να μεταδώσει βακτήρια που στη συνέχεια ενδέχεται να μολύνουν κι άλλα τρόφιμα.

Αν μαγειρεύουμε/ψήνουμε σε εξωτερικούς χώρους

4. Mέχρι το σερβίρισμα, το μαγειρεμένο κρέας θα πρέπει να διατηρείται στους 60 βαθμούς Κελσίου ή και σε θερμοκρασία ακόμα υψηλότερη. Επιπλέον, είναι ασφαλές να βγάζουμε το ωμό κρέας από το ψυγείο μόνο λίγα πριν το τοποθετήσουμε στη σχάρα.

5. Ακόμη, έχει σημασία να αποθηκεύουμε το κρέας στο κάτω μέρος του ψυγείου και να το διατηρούμε σε ξεχωριστό δοχείο ή σε μια ερμητικά σφραγισμένη σακούλα με φερμουάρ, ώστε σε περίπτωση που είναι μολυσμένο να μην μολύνει κι άλλα τρόφιμα.

6. Και φυσικά επενδύουμε στο καλό πλύσιμο των χεριών. Δεν αγγίζουμε το ωμό κρέας με βρώμικα χέρια. Το ίδιο ισχύει και για τη μαναβική μας

Τι γίνεται με το φαγητό που περισσεύει στο τραπέζι; Είναι ασφαλές προς κατανάλωση;

7. Τα ευπαθή τρόφιμα, όπως αυτά που περιέχουν φρούτα, λαχανικά, τυρί ή γάλα, δεν θα πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου για περισσότερες από δύο ώρες. Μάλιστα, εάν η θερμοκρασία στον χώρο όπου απολαμβάνουμε το γεύμα μας ξεπερνά τους 32 βαθμούς Κελσίου, το φαγητό θα πρέπει να μπει στο ψυγείο εντός μιας ώρας. Εφόσον κινηθούμε εντός των χρονικών ορίων, πιθανότατα η κατανάλωση του φαγητού δεν θα μας προξενήσει κανένα απολύτως πρόβλημα.

(Με πληροφορίες από cnn).