Επτά πράγματα για τα οποία οπωσδήποτε να μιλήσουμε με τον/την σύντροφό μας πριν επισημοποιήσουμε

Οι σχέσεις αφορούν συζήτηση, συμβιβασμούς, καλή διάθεση, κατανόηση.
Open Image Modal
SrdjanPav via Getty Images

Όσοι από εμάς βρισκόμαστε σε μια σοβαρή σχέση η οποία θα μας οδηγήσει στο απότερο μέλλον στο γάμο είναι βέβαιο πως θα έχουμε ζητήματα που καλό είναι να τα έχουμε συζητήσει πριν ανέβουμε τα σκαλιά της εκκλησίας.

Μιλήσαμε με την ειδικό σε θέματα σχέσεων Κάρολ Σπίερςμέλος της Βρετανικής Ένωσης Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας (BACP) αλλά και την ψυχολόγο Δρ. Μαντλέν Μέισον Ρόντρι από το The Vida Consultancy, για θέματα για τα οποία θα πρέπει να μιλήσουμε πριν καν σκεφτούμε τον αρραβώνα.

Οικονομικά

Αυτό φαίνεται προφανές, αλλά τα χρήματα είναι ένα τεράστιο ζήτημα για πολλά ζευγάρια και –όπως συχνά λένε οι σύμβουλοι γάμου– είναι ένα από τα θέματα στα οποία παρατηρούνται οι μεγαλύτερες διαφωνίες.

«Τα οικονομικά θέματα είναι πραγματικά σημαντικά. Ποιος θα κάνει τι; Θα αναλάβουμε από κοινού τα έξοδα του σπιτιού; Τι οικονομίες έχει ο καθένας;», λέει η Κάρολ Σπίερς.

Παιδιά

Η συζήτηση για το ζευγάρι, να αποκτήσουν παιδιά ή όχι, είναι πολύ σημαντική και πρέπει να συζητηθεί ανοιχτά με τις δύο πλευρές να καταθέτουν ξεκάθαρα την άποψη τους.

«Θα πρέπει να συζητήσουμε το θέμα των παιδιών, είτε πρόκειται να αποκτήσουμε είτε όχι. Αυτό συνδέεται επίσης με τα οικονομικά - αντέχουν τα οικονομικά μας;», λέει η Κάρολ Σπίερς.

Φίλοι/Οικογένεια

Οι φίλοι και η οικογένεια είναι μέρος της ζωής μας, οπότε θα πίστευε κανείς πως δεν έχει νόημα να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα. Τουναντίον. Η Κάρολ Σπίερς λέει ότι είναι πολύ σημαντικό το ζευγάρι να το προσεγγίσει.

«Πως βλέπει ο ένας τους φίλους του άλλου; Μπορεί να συνυπάρξει μαζί τους;»

Ενώ μπορούν να γίνουν συμβιβασμοί σε αυτόν τον τομέα, στο μέτρο του δυνατού, καθώς δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τον/την σύντροφο μας να αφήσει τους φίλους και την οικογένειά του/της, ίσως χρειαστεί να μιλήσουμε για το τι είναι αυτό που δεν μας αρέσει.

Για παράδειγμα να βγάζουμε μια πλευρά του εαυτού μας που δεν είναι ευχάριστη. Ή ότι κάθε βράδυ είμαστε έξω και διασκεδάζουμε μαζί τους. Όπως και το γεγονός πως έχουν ακριβά γούστα κάτι που επηρεάζει την τσέπη μας καθώς δυσκολευόμαστε να ακολουθήσουμε το δικό τους lifestyle.

Κακές συνήθειες

Οι κακές συνήθειες μπορεί να φαίνονται μικρές και ασήμαντες στην αρχή – αλλά μετά από αρκετά χρόνια, μπορεί να μας οδηγήσουν σε αδιέξοδο.

Ο καθένας έχει τα όρια του. Οτιδήποτε βλέπουμε ότι θα μας δημιουργήσει πρόβλημα μακροπρόθεσμα, πρέπει να το συζητήσουμε με τον/την σύντροφό μας.

«Τα μικρά πράγματα μπορεί στο μέλλον να διογκωθούν», λέει η Κάρολ Σπίερς.

«Όταν ζούμε μαζί στο ίδιο σπίτι, είναι πολύ διαφορετικό από όταν είμαστε νέοι και βγαίνουμε ραντεβού. Εκείνη την περίοδο μπορεί να μας φαίνεται αστείο».

Υγεία

Το θέμα της υγείας όταν είμαστε νέοι δεν είναι κάτι που μας απασχολεί. Στην πορεία των ετών είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό.

Μπορεί για παράδειγμα η σύντροφος μας να αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας. Ισως να υπάρχουν θέματα κληρονομικότητας, γονιμότητας ή και άλλα θέματα που σχετίζονται με την υγεία.

Σεξουαλική επαφή

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό θέμα είναι η σεξουαλική επαφή. Ίσως και από τα πλέον σημαντικά.

Η ψυχολόγος Δρ. Μαντλέν Μέισον Ρόντρι λέει, «Για μερικούς ανθρώπους, η συχνότητα της σεξουαλικής επαφής είναι πολύ σημαντική, για άλλους ίσως όχι τόσο. Εάν ο ένας από τους δύο είναι σε πιο πειραματικές και λιγότερο παραδοσιακές μορφές σεξ, είναι καλή ιδέα να μιλήσουμε για αυτό εκ των προτέρων και πώς να διαχειριστούμε αυτές τις διαφορές. Οφείλουμε να κατανοήσουμε ο ένας τις προσδοκίες και τις απόψεις του άλλου γύρω από την σεξουαλική επαφή».

Γλώσσα του έρωτα

Ο καθένας έχει τον τρόπο του λέει η ψυχολόγος Δρ. Μαντλέν Μέισον Ρόντρι.

«Το πώς οι άνθρωποι εκφράζονται μπορεί να ποικίλλει, είτε δίνοντας δώρα, συμμετέχοντας στις δουλειές του σπιτιού, λόγια στοργής, περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί ή μέσω σωματικής επαφής. Εαν η γλώσσα είναι κοινή τότε όλα θα κυλήσουν ομαλά».

« Ωστόσο, εάν δεν είναι, είναι σημαντικό να βρούμε σημείο επαφής έτσι ώστε να κάνουμε την σύντροφο μας να νιώθει ξεχωριστός/ή. Η συζήτηση για το τι λειτουργεί και πώς, είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Δεν έχει νόημα να αγοράζουμε λουλούδια αν για παράδειγμα ο/η σύντροφός μας προτιμά να πλένουμε τα πιάτα».

Γιατί λοιπόν είναι τόσο σημαντικό να μιλήσουμε για αυτά τα θέματα;

Σύμφωνα με την Κάρολ Σπίερς, «Τα πράγματα που ανέφερα είναι θεμελιώδη -  βασικά ζητήματα για ένα ζευγάρι. Οι σχέσεις αφορούν συζήτηση, συμβιβασμούς, καλή διάθεση, κατανόηση. Όσον αφορά ορισμένα από τα δύσκολα ζητήματα που ανέφερα, αυτά πρέπει να λυθούν στα πρώτα στάδια, επειδή μερικά από αυτά είναι τόσο σπουδαία που δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν αργότερα».