Επτά τρόποι να μην μας "ρίξει" ψυχολογικά ο Σεπτέμβρης

Αυτός ο μήνας είναι ένα νέο κεφάλαιο που ξεκινά και μπορείς να το «γράψεις» όπως θες.
|
Open Image Modal
iiievgeniy via Getty Images

Την ώρα που κάποιοι έχουν επιλέξει αυτές τις μέρες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, είναι κι αυτοί οι κλασικοί τύποι «Καλό χειμώνα!», «Τα κεφαλιά μέσα!». 

Κι είσαι κι εσύ που νιώθεις ένα μικρό πλάκωμα, ένα κόμπο στο στομάχι. Κάτι σε χαλάει, κάτι σε αγχώνει, κάτι δε σε αφήνει να χαρείς.

Και μαζί με όλη αυτή τη μαύρη διάθεση των ειδήσεων η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη. 

Ο Σεπτέμβρης φέρνει μαζί του την αίσθηση των «τελευταίων ημερών ξενοιασιάς» και αυτό το «βάρος των μεταβάσεων και των ευθυνών», ιδιαίτερα με το άγχος της έναρξης του σχολείου.  

Ναι, αλλάζει η καθημερινότητα. Ξεκινά μια ρουτίνα, αναγκαστικά πιο πειθαρχημένη. Αλλά, αν αλλάξεις μαζί και τον τρόπο που το βλέπεις όλο αυτό, θα δεις ότι θα έρθουν όλες οι αλλαγές πιο ομαλά και πιο ευχάριστα.   

1. Προσπάθησε να ”αγκαλιάσεις” τη νέα εποχή. Αντί να φοβάσαι το τέλος του καλοκαιριού, θαύμασε τις αλλαγές στη φύση. 

Κάνε βόλτες με τα παιδιά, μαζέψτε φύλλα που αλλάζουν χρώμα, φτιάξτε ένα «κουτί φθινοπώρου». Τώρα που δεν έχει καύσωνα, μπορείς να βγεις βόλτα περισσότερες ώρες, ακόμα και μεσημέρι.  

2. Προετοιμάσου προσεκτικά για το σχολείο. Για τους μαθητές, η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να είναι αγχωτική. Μη λες ατάκες «τώρα θα αλλάξουν όλα», «θα ανοίξει το σχολείο να δεις τη γλύκα» κλπ. Οργανώσου με μικρά βήματα. 

Φτιάξε ένα πρόγραμμα και βάλε εφικτούς στόχους. Μην πέφτεις με τα μούτρα σε νέες δραστηριότητες και δεσμεύσεις.

3. Δώσε έμφαση στην αυτοφροντίδα. Ναι, έχεις βαρεθεί να το ακούς, αλλά αν δε φροντίσεις εσύ τον εαυτό σου, ποιος θα το κάνει; 

Κι όσο αυξάνονται οι ευθύνες, τόσο πιο σημαντική γίνεται. 

Κάνε δραστηριότητες που σε κάνουν να χαίρεσαι και σε χαλαρώνουν. Διάβασμα, ζωγραφική, χρόνος με αγαπημένα πρόσωπα. Φτιάξε χρόνο για τον εαυτό σου την ώρα που περιμένεις τα παιδιά από μια δραστηριότητα, την ώρα που είσαι σε αναμονή για οτιδήποτε. 

4. Ζήτα βοήθεια. Το «δίκτυο υποστήριξης» είναι σωτήριο για τους γονείς. Μη σε πιάνει ότι πρέπει να τα κάνεις όλα χωρίς καμία βοήθεια, ο σούπερ ήρωας-γονιός. 

Συζήτα με δασκάλους, συμβούλους ή ψυχολόγους. Μίλα με φίλους και κοντινούς. Να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Χωρίς να κρίνουμε και να ζητάμε ανταλλάγματα. 

5. Να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες. Μην ασκείς υπερβολική πίεση στον εαυτό σου. Κατανόησε ότι ο Σεπτέμβριος συχνά συνοδεύεται από μια καμπή μάθησης, συγκέντρωσης, επιμέλειας, καθώς προσαρμοζόμαστε όλοι μας σε νέες ρουτίνες. Μπορεί να μην πάνε όλα όπως θα τα ήθελες. Και αυτό είναι ΟΚ.  

6. Γιόρτασε τα νέα ξεκινήματα. Εστίασε στη νέα αρχή και όχι σε αυτό που τελειώνει. Είτε πρόκειται για τη νέα σχολική χρονιά, για ένα νέο έργο στη δουλειά ή για προσωπικούς στόχους, εστίασε στις συναρπαστικές ευκαιρίες που φέρνει ο Σεπτέμβριος.  

7. Συνδέσου. Πέρνα ποιοτικό χρόνο με φίλους, με την οικογένειά σου. Αντάλλαξε εμπειρίες και συναισθήματα. Ίσως, έτσι, ανακουφίσεις τη «μελαγχολία» του Σεπτέμβρη και θα δεθείς με τους ανθρώπους σου. 

Αυτός ο μήνας είναι ένα νέο κεφάλαιο που ξεκινά και μπορείς να το «γράψεις» όπως θες. Κάθε επιλογή που κάνεις, θα είναι και μια νέα σελίδα. Μπορεί όσα συμβαίνουν γύρω σου να μην εξαρτώνται από σένα, αλλά εσύ έχεις το χαρτί και το μολύβι και επιλέγεις τι θα κάνεις με καθετί που εμφανίζεται μπροστά σου.

Καλή σχολική χρονιά και χαρούμενα νέα ξεκινήματα!