Έρχεται το πολυνομοσχέδιο με τα 50 από τα 60 προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Ποιοι είναι οι «πονοκέφαλοι» για το Μαξίμου
Open Image Modal
Sooc

Οι τηλεδιασκέψεις ολοκληρώθηκαν, οι τεχνικές διαπραγματεύσεις κατέληξαν, οι διορθώσεις-παρεμβάσεις έγιναν και τώρα ήρθε η ώρα να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο το οποίο στον τεράστιο όγκο του θα πρέπει να περιλαμβάνει περίπου 50 από τα συνολικά 60 προαπαιτούμενα τα οποία εκκρεμούν για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. 

Οι υποχρεώσεις βέβαια της κυβέρνησης έως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, όπου αναμένεται να εγκριθεί η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, δεν ολοκληρώνονται με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου. Από τη στιγμή που θα κατατεθεί το τελικό κείμενο στη Βουλή και έως την ψήφιση του, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα περάσουν από μικροσκόπιο όλα τα άρθρα, αλλά και όλες τις τροπολογίες οι οποίες θα κατατεθούν κατά τη διάρκεια συζήτησης του στη Βουλή. Σκοπός τους είναι να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει επιχειρήσει να «τριπλάρει» τους Θεσμούς και τα όσα έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους.

Το ίδιο θα γίνει και σε μια σειρά από υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, οι οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή οι νέες ρυθμίσεις. Ο όγκος των εφαρμοστικών αποφάσεων και εγκυκλίων είναι τεράστιος και η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερα περιορισμένο χρόνο μπροστά της μέχρι να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της.

Εσωτερικές αναταράξεις

Ο πονοκέφαλος βέβαια του επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου και των αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών δεν εξαντλείται στα διαδικαστικά του θέματος. Το πολυνομοσχέδιο φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή μια σειρά από μέτρα τα οποία προκαλούν εντάσεις στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ειδικά στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι σίγουρα οι παρεμβάσεις στα εργασιακά, με τις αλλαγές στον τρόπο κήρυξης απεργίας να προκαλούν αναταράξεις. Οι δυσκολίες που κρύβει η συγκεκριμένη ρύθμιση αποδεικνύονται και από το γεγονός ότι αν και ήταν η πρώτη τροπολογία που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση στη βουλή αμέσως μετά την τεχνική συμφωνία του Δεκεμβρίου, τελικά αυτή αποσύρθηκε «προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις στη διατύπωση της» όπως έλεγαν τότε κυβερνητικές πηγές.

Η ρύθμιση μεταξύ άλλων προβλέπει αυστηροποίηση του συνδικαλιστικού νόμου ο οποίος στο εξής θα καθιστά δυσχερέστερη την κήρυξη απεργίας καθώς θα απαιτείται «ειδική απαρτία 50% + 1» κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας.

Οι εντάσεις βέβαια δεν εξαντλούνται στον συνδικαλιστικό νόμο, καθώς προβληματισμός από την πλευρά των βουλευτών έχουν καταγραφεί και για το νέο τρόπο υπολογισμού των προνοιακών επιδομάτων, ο οποίος φέρνει μειώσεις στους πολύτεκνούς με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, αλλά και την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για τους πλειστηριασμούς τους οποίους διενεργεί το Δημόσιο.