Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία για την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τα Ταμεία και την εφορία. Όλα δείχνουν ότι η θετική έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης η οποία οδήγησε στην απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση των 970 εκατομμυρίων ευρώ άνοιξε το δρόμο ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών
Όπως και στην υπόθεση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, έτσι και στις δύο ρυθμίσεις με έως και 120 δόσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς η κυβέρνηση θα πρέπει να υποχωρήσει σε αρκετά σημεία σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δει το φως της δημοσιότητας.
Οι «κόφτες»
Δεδομένο θεωρείται ότι και οι δύο ρυθμίσεις θα έχουν κριτήρια περιουσιακά και εισοδηματικά προκειμένου να μπει «κόφτης» στον αριθμό όσων θα μπορούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης. Και σε αυτή τη ρύθμιση οδηγός φαίνεται πως θα είναι τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ειδικά στη ρύθμιση που αφορά τα χρέη προς την εφορία.
Στόχος των κριτηρίων θα είναι να βοηθηθούν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη και να αποκλείονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν χρήματα αλλά αφήνουν απλήρωτους τους φόρους. Φορολογούμενοι με εισοδήματα και καταθέσεις πάνω από συγκεκριμένο όριο θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση.
Τα «αποκαλυπτήρια» και για τις δύο ρυθμίσεις θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ, μετά το Πάσχα θα έρθει στη Βουλή και η ρύθμιση για τα χρέη που έχουν στην Εφορία οι φορολογούμενοι.
Οι αντιρρήσεις των Θεσμών
Οι θεσμοί επιμένουν και για τη ρύθμιση η οποία θα αφορούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία αλλά και αυτή που θα αφορά τη ρύθμιση προς την εφορία ότι θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρά κριτήρια ώστε να περιοριστεί ο αριθμός όσων θα ωφεληθούν. Και σε αυτή η ρύθμιση οι δανειστές επιμένουν ότι θα πρέπει να ωφελήσει μόνο όσους έχουν αδυναμία πληρωμής, χωρίς μάλιστα να έχουν στην ιδιοκτησία τους περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να κατασχεθούν προκειμένου να καλύψουν τις οφειλές.
Η θέση των Θεσμών είναι η ίδια εδώ και καιρό, καθώς θεωρούν ότι η θέσπιση ρυθμίσεων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο και ειδικά εάν αυτές αφορούν οφειλές προς την δεν βοηθούν στην «φορολογική συμμόρφωση» των πολιτών και δεν δημιουργούν «φορολογική συνείδηση». Κάθε φορά που ανοίγει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων σχετικά με τη θέσπιση μιας νέας ρύθμισης οφειλών, οι τεχνοκράτες των δανειστών επιμένουν ότι η συγκεκριμένη λογική δεν έχει επιτρέψει να δημιουργηθεί στην Ελλάδα «κουλτούρα πληρωμών» των υποχρεώσεων που έχουν ιδιώτες και οι επιχειρήσεις προς το Δημόσιο.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι οι ρυθμίσεις που σχεδιάζουν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για τις οφειλές, όπως και με τον νόμο Κατσέλη, έχουν στόχο να βοηθήσουν όσους «πραγματικά έχουν πρόβλημα και να μη βοηθήσουμε όσους είναι κακοπληρωτές, που έχουν λεφτά και δεν θέλουν να πληρώσουν», όπως είπε.