Εάν η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας φτάσει ή υπερβεί τους δύο βαθμούς Κελσίου ως το 2100, είναι πιθανόν (κυρίως) οι πλουσιότεροι άνθρωποι να ευθύνονται για τον θάνατο περίπου ενός δισεκατομμυρίου φτωχότερων κατά τον επόμενο αιώνα, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η βιομηχανία πετρελαίου, που περιλαμβάνει κάποιες από τις πιο επικερδείς και ισχυρές επιχειρήσεις του κόσμου, είναι άμεσα και έμμεσα υπεύθυνη για πάνω από το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, επηρεάζοντας τις ζωές δισεκατομμυρίων, πολλοί εκ των οποίων ζουν σε απομακρυσμένες και με λίγους πόρους κοινότητες. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στο PhysOrg, μια νέα έρευνα προτείνει επιθετικές ενεργειακές πολιτικές που θα οδηγήσουν σε άμεσες και ουσιαστικές μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και προτείνει αυξημένο επίπεδο κυβερνητικής και εταιρικές δράσης, αλλά και δράσης από τους πολίτες, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, με σκοπό τη μείωση του προβλεπόμενου αριθμού θανάτων.
«Τέτοιοι μαζικοί θάνατοι είναι ξεκάθαρα μη αποδεκτοί. Είναι τρομακτικό, πραγματικά, ειδικά για τα παιδιά μας» είπε ο Τζόσουα Πιρς του University of Western Ontario, lead author της έρευνας. «Όταν οι κλιματικοί επιστήμονες χρησιμοποιούν τα μοντέλα τους και λένε τι δείχνουν, όλοι τείνουν προς τη συντηρητική στάση, επειδή κανείς δεν θέλει να ακούγεται σαν τον Doctor Doom. Το κάναμε και εδώ αυτό, και πάλι δεν φαίνονται καλά τα πράγματα».
Η αξιολόγηση άνω των 180 άρθρων από την επιστημονική βιβλιογραφία, στη διεξαγωγή της οποίας συμμετείχε ο Ρίτσαρντ Πάρνκατ του University of Graz (Αυστρία) δημοσιεύτηκε στο Energies. Ο Πιρς και ο Πάρνκατ διαπίστωσαν πως η βιβλιογραφία ως προς το κόστος των εκπομπών άνθρακα σε ανθρώπινες ζωές συγκλίνει στον «κανόνα των 1.000 τόνων», που είναι μια εκτίμηση ότι ένας μελλοντικός πρόωρος θάνατος προκαλείται κάθε φορά που καίγονται περίπου 1.000 τόνοι ορυκτού άνθρακα.
«Οι αριθμοί της ενέργειας όπως τα megawatts σημαίνουν κάτι για μηχανικούς ενέργειας όπως εγώ, μα όχι για τους περισσότερους. Αντίστοιχα, όταν οι κλιματικοί επιστήμονες μιλάνε για ppm (parts per million) διοξειδίου του άνθρακα, αυτό δεν σημαίνει τίποτα για τους περισσότερους. Μερικοί βαθμοί αύξησης της μέσης θερμοκρασίας, το ίδιο. Ο αριθμός των νεκρών, ωστόσο, είναι κάτι που καταλαβαίνουμε όλοι» είπε ο Πιρς.
«Αν πάρεις σοβαρά την επιστημονική ομοφωνία του κανόνα των 1.000 τόνων, και δεις τους αριθμούς, η ανθρωπογενής αύξηση της θερμοκρασίας αντιστοιχεί σε ένα δισεκατομμύριο πρόωρους νεκρούς τον επόμενο αιώνα. Προφανώς πρέπει να δράσουμε. Και πρέπει να δράσουμε γρήγορα».
Σύμφωνα με την έρευνα, για να σωθούν ζωές η ανθρωπότητα πρέπει να σταματήσει να καίει ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατόν ακολουθώντας μια πιο επιθετική προσέγγιση όσον αφορά στην ενεργειακή αποδοτικότητα και την ανανεώσιμη ενέργεια. Οι προσπάθειες θα έπρεπε να εστιαστούν στους εξής τομείς: α) Βελτίωση ως προς την εξοικονόμηση και την αποδοτική χρήση ενέργειας, με υποστήριξη από κυβερνητικά προγράμματα β) Πλήρης αντικατάσταση των καυσίμων υψηλών εκπομπών από ενέργεια μηδενικών εκπομπών από «καθαρές» πηγές γ) Ανάπτυξη τεχνολογιών για τη διαχείριση αποβλήτων άνθρακα και την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα δ) Αντικατάσταση επιδοτήσεων που έχουν να κάνουν με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με φόρους.