Έρευνα: 1 στους 4 Ευρωπαίους υπέρ της διακυβέρνησης της χώρας τους από Τεχνητή Νοημοσύνη

Αλλά παρόλα αυτά, ανησυχούν πολύ για όσα φέρνει η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.
Open Image Modal
PhonlamaiPhoto via Getty Images

Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους (το 25%) είναι εν μέρει ή πλήρως υπέρ του να αναλάβει τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τη διακυβέρνηση της χώρας τους μια Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι.), σύμφωνα με την έρευνα European Tech Insights 2019 του Center for the Governance of Change (Ισπανία).

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζεται πώς οι πολίτες οκτώ ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο) νιώθουν για τις αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογία στις πόλεις και τους χώρους εργασίας τους, και το πώς θεωρούν πως θα έπρεπε να σταθούν απέναντί τους οι κυβερνήσεις. Σύμφωνα με την έρευνα, επιβεβαιώνεται η αύξηση ενός αισθήματος ανασφάλειας και αβεβαιότητας μεταξύ των πολιτών στο πλαίσιο της αποκαλούμενης Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.

 

Open Image Modal
kishore kumar via Getty Images

 

Πάνω από τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων κάθε ηλικίας θεωρούν πως, εάν δεν ασκηθεί επαρκής και κατάλληλος έλεγχος, οι νέες τεχνολογίες θα βλάψουν πιο πολύ την κοινωνία από ό,τι θα την ωφελήσουν την επερχόμενη δεκαετία. Αυτή η πεποίθηση, με τη σειρά της, αυξάνει τις αντιστάσεις στην καινοτομία και τη γενικότερη επιθυμία για επιβολή και ενίσχυση πλαισίων κανονισμών. Ακόμη, οι περισσότεροι από αυτούς που ρωτήθηκαν αναμένουν θέσπιση νέων νόμων και φόρων για τον έλεγχο της αυτοματοποίησης και την αποτροπή της απώλειας θέσεων εργασίας, ακόμα και αν αυτό είχε ως αποτέλεσμα την παύση της τεχνολογικής προόδου: Η πλειονότητα των Ευρωπαίων φαίνoνται να ανησυχούν πως ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους στις περισσότερες δουλειές.

 

Open Image Modal
Caiaimage/Rana Dias via Getty Images

 

Σύμφωνα με την έρευνα, αυτά τα αποτελέσματα και οι τάσεις είναι κοινά μεταξύ χωρών, ηλικιακών γκρουπ, φύλων και ιδεολογιών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι προβληματισμοί δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις προκλήσεις στην αγορά εργασίας, αλλά και με τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας: Πάνω από τα 2/3 των Ευρωπαίων εμφανίζονται να προβληματίζονται για το ότι στο μέλλον οι άνθρωποι θα έχουν περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές online παρά πρόσωπο με πρόσωπο.

Μεταξύ άλλων, τα συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν πως οι πολίτες εκτιμούν ότι οι θεσμοί που έχουν αναλάβει την διαχείριση αυτής της κατάστασης αποτυγχάνουν: Συγκεκριμένα, θεωρούν πως ο εκπαιδευτικό σύστημα δεν τους παρέχει τα απαιτούμενα εφόδια για να σταθούν απέναντι στις προκλήσεις από τις νέες τεχνολογίες (ειδικά οι μεγαλύτερης ηλικίας απόφοιτοι πανεπιστημίων), καθώς και ότι οι εταιρείες για τις οποίες εργάζονται δεν προσαρμόζονται σωστά στις νέες συνθήκες, και είναι πιθανόν να εξαφανιστούν στα επόμενα 10 χρόνια (το 40% των ερωτηθέντων έχει αυτή την αντίληψη).

 

Open Image Modal
monsitj via Getty Images

 

Όσον αφορά στη διακυβέρνηση των χωρών, ο αριθμός αυτών που δεν θεωρούν κακή ιδέα τη λήψη αποφάσεων από Τεχνητές Νοημοσύνες αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στους πολιτικούς, υποδεικνύοντας ένα παράδοξο: Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις, ωστόσο περιμένουν από αυτές να διαχειριστούν τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που προκύπτουν από τις αναδυόμενες τεχνολογίες- πάνω από το 70% των Ευρωπαίων πιστεύουν πως οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να λάβουν δραστικά μέτρα για να περιοριστεί ο αυτοματισμός στις επιχειρήσεις και να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικά αρνητικές επιπτώσεις του.

Αναλυτικότερα:

-Το 56% των Ευρωπαίων ανησυχούν κάπως ή ανησυχούν πολύ ότι στο μέλλον τα ρομπότ θα κάνουν τις περισσότερες δουλειές.

-Το 67% θεωρούν ότι η διαχείριση των νέων τεχνολογιών είναι, μαζί με την κλιματική αλλαγή, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

-Το 70% των Ευρωπαίων κάθε ηλικίας πιστεύουν πως, εάν δεν υπάρξει επαρκής έλεγχος, οι νέες τεχνολογίες θα προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό στην επερχόμενη δεκαετία.

-Το 25% των Ευρωπαίων είναι κάπως ή πλήρως υπέρ του να αναλάβει μια Τεχνητή Νοημοσύνη να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας: Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο στην Ολλανδία (43%), και ακολουθούσαν η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (31%), η Ιταλία (30%), η Ιρλανδία (29%), η Ισπανία (26%), η Γαλλία (25%), και η Πορτογαλία (19%).

-Το 68% των Ευρωπαίων προβληματίζονται λίγο ή πολύ πως οι άνθρωποι θα έχουν κοινωνικές συναναστροφές περισσότερο με ψηφιακά μέσα παρά πρόσωπο με πρόσωπο.

-Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούν πως οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να παρέμβουν για τον περιορισμό της αυτοματοποίησης: Το 67% θέλουν ειδικό φόρο, το 75% πιστεύουν πως η αυτοματοποίηση θα έπρεπε να χρησιμοποιείται μόνο σε επικίνδυνες ή επιβλαβείς δουλειές, το 70% θέλουν επιπλέον στήριξη προς αυτούς που χάνουν τις δουλειές τους εξαιτίας του αυτοματισμού και το 72% πιστεύουν ότι θα έπρεπε να επιβληθούν όρια στον βαθμό αυτοματοποίησης/ αντικατάστασης θέσεων εργασίας με μηχανές.

-Υπάρχει ομοφωνία σε όλες τις χώρες για την ανάγκη επιβολής ορίων στην αυτοματοποίηση, καθώς και ως προς τη στήριξη κυβερνητικών παρεμβάσεων για το θέμα.

-Πάνω από το 50% πιστεύουν ότι το περιεχόμενο πολιτικού και ιδεολογικού χαρακτήρα θα έπρεπε να απαγορευτεί στα κοινωνικά δίκτυα, για να προστατευτεί η δημοκρατία.

-Το 40% πιστεύουν πως η εταιρεία για την οποία δουλεύουν θα εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια εάν δεν προβεί σε δραστικές αλλαγές.

-Το 60% των Ευρωπαίων αποφοίτων πανεπιστημίου πιστεύουν ότι τα πανεπιστήμιά τους δεν τους εκπαίδευσαν επαρκώς για να διαχειριστούν τις τεχνολογικές αλλαγές.