Έρευνα: Αύξηση 79% των καρκίνων στους κάτω των 50 παγκοσμίως τα τελευταία 30 χρόνια

Ποιες μορφές σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο.
Open Image Modal
koto_feja via Getty Images

Τρομακτική αύξηση, της τάξης του 79%, σημειώνουν τα νέα κρούσματα καρκίνου στους κάτω των 50 ανά τον κόσμο μέσα στις τελευταίες τρεις δεκαετίες (1990-2019), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ Oncology.

Ο καρκίνος του μαστού είχε το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων «πρόωρης εμφάνισης» (early onset) σε αυτή την ηλικιακή ομάδα το 2019. Ωστόσο, οι καρκίνοι του ρινοφάρυγγα και του προστάτη έχουν αυξηθεί περισσότερο από τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με την έρευνα. Οι καρκίνοι με τη μεγαλύτερη φονικότητα και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση της υγείας μεταξύ των νεότερης ηλικίας ενηλίκων το 2019 ήταν του μαστού, του ρινοφάρυγγα, του πνεύμονα, του στομάχου και του παχέος εντέρου.

Τα ευρήματα αυτά φαίνονται να ανατρέπουν τις καθιερωμένες αντιλήψεις σχετικά με τα είδη καρκίνου που κατά κανόνα επηρεάζουν τους κάτω των 50. Ενώ ο καρκίνος τείνει να εμφανίζεται πιο συχνά σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα κρούσματα στους κάτω των 50 αυξάνονται σε πολλά μέρη του κόσμου από τη δεκαετία του 1990. Οι περισσότερες μελέτες εστίαζαν σε εθνικές και περιφερειακές διαφορές, και λίγες εξέταζαν το θέμα σε διεθνές επίπεδο, ή τους παράγοντες κινδύνου για τους νεαρότερους ενήλικες, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο οποίοι άντλησαν στοιχεία από το Global Burden of Disease 2019 Study για 29 καρκίνους σε 204 χώρες και περιοχές του πλανήτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν νέα κρούσματα, θανάτους, επιπτώσεις στην υγεία και επιπλέον παράγοντες κινδύνου για τους 14-49 ώστε να δουν τις μεταβολές μεταξύ του 1990 και του 2019. Το 2019 οι νέες διαγνώσεις μεταξύ των κάτω των 50 έφτασαν τα 3,26 εκατομμύρια, αύξηση 79% σε σχέση με το 1990. Ο καρκίνος του μαστού είχε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και σχετιζόμενων θανάτων, στα 13,7 και 3,5 / 100.000 άτομα στον παγκόσμιο πληθυσμό αντίστοιχα. Στις περιπτώσεις πρόωρης εμφάνισης καρκίνου του ρινοφάρυγγα και του προστάτη υπήρξαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις μεταξύ 1990 και 2019, με εκτιμώμενες ετήσιες ποσοστιαίες αλλαγές 2,28% και 2,23% αντίστοιχα. Στο άλλο άκρο του φάσματος υπήρξε μείωση 2,88% ετησίως στους καρκίνους του ήπατος.

Πάνω από ένα εκατομμύριο (1,06 εκατ. ) άνθρωποι κάτω των 50 ετών πέθαναν από καρκίνο το 2019, αύξηση λίγο κάτω του 28% σε σχέση με το 1990. Μετά τον καρκίνο του μαστού, οι καρκίνοι με τη μεγαλύτερη φονικότητα και επιβάρυνση της υγείας ήταν του ρινοφάρυγγα, του πνεύμονα, του στομάχου και του παχέος εντέρου, με τις πιο απότομες αυξήσεις θανάτων μεταξύ αυτών με καρκίνο στα νεφρά ή στις ωοθήκες.

Τα υψηλότερα ποσοστά πρόωρης εμφάνισης καρκίνου το 2019 ήταν στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλασία (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και γειτονικά νησιά στον Ειρηνικό) και τη Δυτική Ευρώπη, ωστόσο επηρεάζονταν και χώρες χαμηλών- μέσων εισοδημάτων, με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων μεταξύ των κάτω των 50 σε Ωκεανία, Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία. Επίσης, στις χώρες χαμηλών-μέσων εισοδημάτων οι πρόωρες εμφανίσεις καρκίνου επηρέαζαν περισσότερο τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες.

Με βάση τις τάσεις που παρατηρήθηκαν για τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες, οι ερευνητές εκτιμούν πως οι παγκόσμιοι αριθμοί πρόωρων κρουσμάτων και σχετιζόμενων θανάτων θα αυξηθούν κατά 31% και 21% αντίστοιχα το 2030, με αυτούς μεταξύ 40 και 50 ετών να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές γενετικοί παράγοντες πιθανώς παίζουν ρόλο, ωστόσο διατροφές πλούσιες σε κόκκινο κρέας και αλάτι και λίγα φρούτα και γάλα, κατανάλωση αλκοόλ και κάπνισμα αποτελούν τους κύριους παράγοντες ρίσκου για τις πιο κοινές μορφές καρκίνου στους κάτω των 50. Επίσης, παράγοντες που συμβάλλουν είναι η έλλειψη σωματικής άσκησης, το υπερβολικό βάρος και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν πως υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά στα ευρήματά τους, όπως για παράδειγμα οι διαφορές στην ποιότητα των δεδομένων από διαφορετικές χώρες – ωστόσο γιατροί από το Centre for Public Health του Queen’s University Belfast τονίζουν πως «τα ευρήματα...αμφισβητούν αντιλήψεις για τον τύπους του καρκίνου που διαγιγνώσκονται σε νεότερες ηλιακές ομάδες...δεν υπάρχει ακόμα πλήρης κατανόηση των λόγων που ωθούν τις παρατηρούμενες τάσεις, αν και παράγοντες στον τρόπο ζωής πιθανώς συμβάλλον, και νέοι τομείς έρευνας όπως η χρήση αντιβιοτικών...η μόλυνση του αέρα και οι εκθέσεις στα πρώτα στάδια της ζωής διερευνώνται».