Ερευνα αποκαλύπτει: Φάρμακα-«κλειδιά» για τον διαβήτη υπερκοστολογούνται έως και 400 φορές

Φάρμακα ζωτικής σημασίας παραμένουν αδικαιολογήτως απλησίαστα για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
Open Image Modal
picture alliance via Getty Images

Οι φαρμακευτικές εταιρείες τιμολογούν τα φάρμακα για τον διαβήτη σχεδόν 400 φορές πάνω από το επίπεδο που απαιτείται για να αποκομίσουν κέρδος, σύμφωνα με νέα αποκαλυπτική μελέτη.

Οι ερευνητές λένε ότι θα ήταν επίσης δυνατό οι σύγχρονες πένες ινσουλίνης, οι οποίες είναι ασφαλέστερες και προσφέρουν πιο ακριβείς δόσεις από τα φιαλίδια και τις σύριγγες, να χρησιμοποιούνται ακόμη και σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, εάν οι φαρμακευτικές εταιρείες «θέσουν τους ανθρώπους πάνω από τα αστρονομικά τους κέρδη».

Open Image Modal
Godong via Getty Images

Μια νέα γενιά φαρμάκων για τον διαβήτη, γνωστά ως GLP-1, περιλαμβάνουν το Ozempic (σεμαγλουτίδη) της Novo Nordisk, που λαμβάνεται πλέον και ως βοήθημα για την απώλεια βάρους, και το Trulicity (ντουλαγλουτίδη) της Eli Lilly. Αποτελούν πλέον τυπικό μέρος της θεραπείας σε χώρες υψηλού εισοδήματος, αλλά δεν είναι οικονομικά προσιτά σε πολλά μέρη του κόσμου, παρά τα αυξανόμενα ποσοστά της πάθησης.

Open Image Modal
fcafotodigital via Getty Images

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) στο Journal of the American Medical Association (JAMA) Network Open, χρησιμοποίησε δεδομένα σχετικά με το κόστος των συστατικών, τη συσκευασία και τα logistics για να υπολογίσει την πιθανή τιμή στην οποία οι εταιρείες θα μπορούσαν να αποκομίσουν κέρδη, καθώς και να πληρώσουν φόρους. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα GLP-1 θα μπορούσαν να πωλούνται για 0,89 δολάρια ΗΠΑ το μήνα, αλλά βρήκαν τιμές που κυμαίνονταν από 38,21 δολάρια έως 353,74 δολάρια.

Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images

«Αυτά τα νέα φάρμακα είναι το απόλυτο ″κλειδί″ για τους ανθρώπους που ζουν με διαβήτη, αλλά παραμένουν μακριά από τα χέρια εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που τα χρειάζονται», δήλωσε η Christa Cepuch, συντονίστρια φαρμακοποιός στην καμπάνια των ΓΧΣ και εκ των συγγραφέων της μελέτης.

«Η Eli Lilly και η Novo Nordisk δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να προμηθεύσουν τον κόσμο με την ποσότητα αυτών των φαρμάκων που απαιτούνται για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης, επομένως πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως την πολιτική τους και να επιτρέψουν την παραγωγή τους από περισσότερους κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο», επιησμαίνει η Cepuch.

Open Image Modal
via Associated Press

Η μελέτη βρήκε επίσης μεγάλες προσαυξήσεις στα στυλό έγχυσης ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και μια ζωτική θεραπεία παγκοσμίως για άτομα με διαβήτη, των οποίων το σώμα δεν την παράγει ή δεν τη χρησιμοποιεί σωστά.

Ενα μόνο προγεμισμένο στυλό ινσουλίνης θα μπορούσε να πωληθεί έναντι κέρδους με μόλις 0,94 δολάρια, είπαν οι ΓΧΣ, αλλά οι τιμές κυμαίνονται από 1,99 έως 90,69 δολάρια.

Open Image Modal
picture alliance via Getty Images

Η δρ. Helen Bygrave, σύμβουλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για μη μεταδοτικές ασθένειες και έτερη συγγραφέας της έρευνας, είπε ότι «καταρρίπτεται» μύθος ότι τα φιαλίδια ινσουλίνης με σύριγγες είναι η πιο προσιτή επιλογή.

Ενας εκπρόσωπος της Novo Nordisk δήλωσε: «Αν και αγνοούμε την ανάλυση που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, πάντα αναγνωρίζαμε την ανάγκη για συνεχή αξιολόγηση των μοχλών καινοτομίας και προσιτής τιμής για την υποστήριξη μεγαλύτερης πρόσβασης στα προϊόντα μας. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ισότητα στην υγεία για όσους χρειάζονται θεραπεία και φροντίδα για τον διαβήτη».

Αντίστοιχα, εκπρόσωπος της Eli Lilly είπε ότι η εταιρεία διερευνά ευκαιρίες να προμηθεύει τα φάρμακά της σε περιβάλλοντα με περιορισμένους πόρους μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών πρόσβασης και πως είχε προσφέρει πέρυσι «φάρμακα αξίας 4,3 δισεκατομυρίωνων δολαρίων σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που προσφέρουν φάρμακα δωρεάν σε ασθενείς σε όλο τον κόσμο».

(με πληροφορίες από Guardian)