Μυστηριώδης ασθένεια κάνει τις αρκούδες φιλικές προς τους ανθρώπους

Δυστυχώς έχει τραγικές επιπτώσεις.
|
Open Image Modal
Ο «Μπίλι» ζυγίζει 113 κιλά και ζεί στην πόλη Μονρόβια της Καλιφόρνια.
Robert Gauthier via Los Angeles Times via Getty Imag

Συνήθως το να βρεθείς ενώπιος ενωπίο με μια αρκούδα δεν είναι και ότι καλύτερο μπορεί σου τύχει.

Και όμως, τελευταία μία μυστηριώδης ασθένεια επηρεάζει τις μαύρες αρκούδες καθιστώντας τες πολύ φιλικές προς τους ανθρώπους.

Με δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το Κέντρο Προστασίας Άγριας Φύσης και Ψαριών της Καλιφόρνια, οι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα είδος εγκεφαλίτιδας, με άλλα λόγια μία φλεγμονή του εγκεφάλου, με τα πρώτα συμπτώματα να εμφανίζονται το 2014 στις Πολιτείες της Νεβάδα και της Καλιφόρνια, σε ένα μικρό αριθμό από μαύρες αρκούδες, ενώ το 2020, άλλα τέσσερα περιστατικά παρατηρήθηκαν στην Καλιφόρνια.

«Η πρώτη αρκούδα που έσωσα διαγνώσθηκε με εγκεφαλίτιδα τον Μάρτιο του 2018. Εισήλθε σε ένα σχολείο και στην συνέχεια μπήκε σε μία τάξη, όπου κάθισε μαζί με τα παιδιά, με την συμπεριφορά της να άκρως φιλική και να παραπέμπει περισσότερο σε σκύλο», δήλωσε η Αν Μπράιαντ από τον οργανισμό Bear Education Aversion Response, μιλώντας στον επιστημονικό ιστότοπο Live Science.

Δυστυχώς η εγκεφαλίτιδα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους καθώς παρατηρούνται φαινόμενα τρόμου, κλήση στην κεφαλή, επιληπτικές κρίσεις αλλά και σημαντική απώλεια βάρους. Τον Φεβρουάριο, μία θυληκιά αρκούδα βρέθηκε σε ένα αίθριο γεμάτο κόσμο να τρώει ένα μήλο, με το βάρος της να μην ξεπερνάει τα 9.5 κιλά όταν υπο κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να ζυγίζει 36 κιλά.  Ήταν γεμάτη τσιμπούρια ενώ το βάδισμα της ήταν αλλόκοτο, αναγκάζοντας τους επιστήμονες να της κάνουν ευθανασία.

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής η αιτία που προκαλεί την φλεγομή του εγκεφάλου. Η έρευνα που έχουν πραγματοποιήσει οι επιστήμονες, τους έχει οδηγήσει να εντοπίσουν πέντε, άγνωστους έως τώρα, ιούς χωρίς όμως να αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον καθηγητή Κτηνιατρικής από το Ινστιτούτο One Health, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Ντέιβις, Τζέιμι Σέρμαν.

Οι αρκούδες που πάσχουν από εγκεφαλίτιδα πρέπει συνήθως να υποβληθούν σε ευθανασία. Τα συμπτώματά δεν τους επιτρέπουν να επιβιώσουν στην άγρια φύση, ενώ όσα βρίσκουν στέγη σε ζωολογικούς κήπους ή καταφύγια ζώων καθιστούν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οικονομικά ασύμφορη, υποστηρίζει ο κτηνίατρος Μπράντον Μανκ, από το Κέντρο Προστασίας Άγριας Φύσης και Ψαριών της Καλιφόρνια.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, η Έλινορ που φιλοξενείται στον Ζωολογικό Κήπο της Κομητείας Όραντζ ή ο Μπέντζι με την εικόνα του να μυρίζει έναν σνόουμπορντερ, έγινε viral κάνοντας τον γύρο του διαδικτύου, να ζει πλέον στο Κέντρο Άγριας Φύσης Ραμόνα του Σαν Ντιέγκο. Μάλιστα ο Μπέντζι γιότρασε πριν ένα μήνα τα τρίτα του γενέθλια παρέα μέ μία τούρτα από φρούτα και πουρέ πατάτας.