Ερευνα: Η άρση της «μηδενικής Covid» στην Κίνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε 1,6 εκατ. θανάτους

Η Σαγκάη σκληραίνει κι άλλο τους περιορισμούς για όσους έχουν μολυνθεί με κορονοϊό.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Η άρση των πολιτικών «μηδενικής Covid» στην Κίνα θα οδηγούσε σε ένα «τσουνάμι» μολύνσεων και σχεδόν 1,6 εκατομμύρια θανάτους, υποστηρίζει μια μελέτη, η οποία αναφέρεται εν μέρει στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των ηλικιωμένων κατοίκων της χώρας.

Η κυβέρνηση της Κίνας παραμένει προσηλωμένη σε αυτή την στρατηγική, με μαζικά τεστ, στενή επιτήρηση των κρουσμάτων, σκληρά lockdown, αυστηρή καραντίνα και απομόνωση.

Σε μια ομιλία του την περασμένη εβδομάδα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε τη δέσμευσή του σε αυτή την τακτική, παρά την πρόκληση που θέτει η παραλλαγή Ομικρον, η οποία έχει ήδη αχρηστεύσει παρόμοιες πολιτικές άλλων χωρών.

Η μελέτη του πανεπιστημίου Fudan της Σαγκάης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, ανέφερε ότι η απόφαση των κινεζικών αρχών να άρουν τέτοια μέτρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα από 112 εκατομμύρια συμπτωματικά κρούσματα Covid-19, πέντε εκατομμύρια νοσηλείες και 1,55 εκατομμύρια θανάτους.

Open Image Modal
via Associated Press

«Διαπιστώνουμε ότι το επίπεδο ανοσίας που προκλήθηκε από την εκστρατεία εμβολιασμού του Μαρτίου 2022 θα ήταν ανεπαρκές για να αποτρέψει ένα κύμα Ομικρον», σύμφωνα με τη μελέτη.

Ενώ το κυβερνητικό μήνυμα είναι ότι η πολιτική μηδενικής Covid θα επικρατήσει έναντι της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι η εμβολιαστική κάλυψη είναι ανεπαρκής και οι πόροι υγείας άνισοι σε όλη τη χώρα.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συμφωνούν, αλλά οι κινέζοι αναλυτές ανησυχούν επίσης ότι οι αρχές έχουν στηρίξει το αφήγημά τους για να μην παραδεχτούν την αποτυχία τους.

Οι αριθμοί των κρουσμάτων μειώνονται στην Κίνα, αλλά παραμένουν εξαπλωμένοι σε πολλές επαρχίες. Την Τετάρτη οι αρχές κατέγραψαν 1.905 κρούσματα, εκ των οποίων 302 συμπτωματικά. Το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων εξακολουθούν να εντοπίζονται στη Σαγκάη, η οποία βρίσκεται σε lockdown για περισσότερο από δύο μήνες.

Open Image Modal
via Associated Press

Την Τρίτη οι αρχές ανακοίνωσαν νέες κατευθυντήριες γραμμές για τους ανθρώπους σε καραντίνα κατ′ οίκον. Σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις, τα σπίτια πρέπει να διαθέτουν συστήματα εξαερισμού και αποχέτευσης που «δεν θα μολύνουν αυτά των άλλων νοικοκυριών». Αλλες απαιτήσεις περιλαμβάνουν ξεχωριστά μπάνια και υπνοδωμάτια και την ικανότητα να φροντίζει κανείς τον εαυτό του.

Ωστόσο, η προοπτική να επιτραπεί σε ορισμένους ασυμπτωματικούς ανθρώπους και στενές επαφές να μείνουν στο σπίτι, αντί να οδηγηθούν σε κέντρα καραντίνας, έχει πυροδοτήσει συζητήσεις μεταξύ επιδημιολόγων και υγειονομικών υπαλλήλων και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επιτόπια επιβολή μέτρων, ειδικά στη Σαγκάη.

Open Image Modal
via Associated Press

Μετά την ομιλία του Σι την περασμένη εβδομάδα, η επιβολή στην πόλη φαίνεται να έχει σκληρύνει περαιτέρω. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα με βίντεο εργαζομένων στον τομέα της υγείας και αστυνομικών με πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό που επιβάλλουν με ζήλο τους κανονισμούς.

 

Οι αρχές της Σαγκάης την Τρίτη δήλωσαν ότι οι αξιωματούχοι έκαναν κρίσεις και εκτιμήσεις κινδύνου κατά περίπτωση.

Την Τρίτη, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι ο οργανισμός του δεν πιστεύει ότι η πολιτική της Κίνας είναι «βιώσιμη, λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του ιού».

Open Image Modal
via Associated Press

Τα πλήρως ελεγχόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης δεν μετέδωσαν τα σχόλια που έγιναν από τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και οι όποιες αναφορές σε αυτά στο κινεζικό Διαδίκτυο λογοκρίθηκαν και αφαιρέθηκαν.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε τον Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους να αποφεύγει τις «ανεύθυνες» παρατηρήσεις. Σε  συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιζιάν, υπερασπίστηκε τα μέτρα της Κίνας για την καταπολέμηση της πανδημίας και είπε ότι η Κίνα ελπίζει ότι ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ θα μπορέσει να δει αντικειμενικά τις πολιτικές της Κίνας για τον κορονοϊό.

(με πληροφορίες από Guardian, Reuters, Associated Press)