Οι πυραμίδες της Αιγύπτου περιτριγυρίζονται από διάφορους μύθους και θρύλους, οι οποίοι συχνά, αντί να «καταρρίπτονται», ενισχύονται από τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα: Χαρακτηριστική περίπτωση είναι πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου ΙΤΜΟ (Ρωσία) και του Laser Zentrum Hannover, στο πλαίσιο της οποίας διαπιστώθηκε πως, υπό συνθήκες, η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας μπορεί να συγκεντρώνει ηλεκτρομαγνητική ενέργεια τόσο στις αίθουσες στο εσωτερικό της, όσο και στην περιοχή κάτω από τη βάση της.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού πανεπιστημίου, οι επιστήμονες μελέτησαν πώς η πυραμίδα αλληλεπιδρά με ηλεκτρομαγνητικά κύματα ανάλογου μήκους κύματος: Υπολογισμοί που έγιναν έδειξαν πως η πυραμίδα, όταν βρίσκεται σε κατάσταση αντήχησης, μπορεί να συγκεντρώνει ηλεκτρομαγνητική ενέργεια στις αίθουσές της και κάτω από τη βάση της, όπου βρίσκεται μια άλλη, ημιτελής αίθουσα.
Οι ερευνητές υπολόγισαν αρχικά πως αντηχήσεις στην πυραμίδα μπορούν να επιτευχθούν με ραδιοκύματα μήκους κύματος που κυμαίνεται από 200 μέχρι 600 μέτρα. Μετά δημιούργησαν μοντέλο της ηλεκτρομαγνητικής αντίδρασης της πυραμίδας και προέβησαν σε επιπλέον υπολογισμούς, προκειμένου να υπολογίσουν τα τμήματα της ενέργειας που συγκεντρώνονται και διασκορπώνται από την πυραμίδα υπό συνθήκες αντήχησης- και στη συνέχεια μελέτησαν την κατανομή των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων εντός της πυραμίδας.
«Οι πυραμίδες της Αιγύπτου πάντα προκαλούσαν έντονο ενδιαφέρον. Εμείς ως επιστήμονες ενδιαφερόμασταν επίσης, οπότε και αποφασίσαμε να εξετάσουμε τη Μεγάλη Πυραμίδα» δήλωσε ο Αντρέι Εβλιούχιν, επιστημονικής επιβλέπων συντονιστής της έρευνας.
Η Μεγάλη Πυραμίδα είναι η μεγαλύτερη και η πιο πολύπλοκη από τις πυραμίδες- και πέρυσι είχε προκαλέσει ξανά αίσθηση, όταν είχε εντοπιστεί ένας άγνωστος μέχρι τότε θάλαμος στο εσωτερικό της, ενισχύοντας το μυστήριο γύρω από το μοναδικό από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου που συνεχίζει να επιζεί μέχρι τις ημέρες μας.