Ερευνα: Η σωματική άσκηση χαρίζει καλύτερο ύπνο

Η φυσική δραστηριότητα έχει μεγάλη επίδραση στον κιρκαδικό ρυθμό και στη ρύθμιση των ορμονών.
Open Image Modal
Anupong Sakoolchai via Getty Images
.

 Ο ύπνος είναι ένας σημαντικός παράγοντας βελτίωσης της γενικότερης υγείας που συχνά παραβλέπεται. Τα οφέλη του είναι πάρα πολλά, καθώς κατά τη διάρκειά του το σώμα αναρρώνει και επιτυγχάνει εκείνες τις προσαρμογές που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα. Δικαίως λοιπόν είναι ένα μέρος της ζωής μας που δεν πρέπει να παραβλέπουμε αλλά να προσπαθούμε να κάνουμε όσα χρειάζονται για να το βελτιώσουμε. Η άσκηση στην καθημερινότητά μας είναι μια παρέμβαση που μπορεί να βοηθήσει για αυτό τον σκοπό.

Όσο λιγότερο κοιμάται κάποιος, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος θνησιμότητας για τον οποιοδήποτε λόγο, δείχνει μία καινούργια έρευνα. Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τον κακό ύπνο μεγαλώνουν όταν τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας είναι χαμηλά. Αντίστοιχα όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, τα οφέλη ενός ποιοτικού ύπνου μεγιστοποιούνται.

Οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν αερόβια άσκηση μέτριας έντασης που να φτάνει τα 150 λεπτά την εβδομάδα. Για παράδειγμα τρέξιμο, ποδηλασία και πολλά άλλα. Ή τουλάχιστον 75 λεπτά αν η ένταση είναι υψηλή. Όσο για την προπόνηση δύναμης, δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είναι το ιδανικό.

Οι επιπτώσεις του συνεχόμενου κακού ύπνου έχουν μελετηθεί πολύ. Περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακό νόσημα, εγκεφαλικό και καρκίνο. Μία από τις στρατηγικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να βελτιώσουμε  την ποιότητα του ύπνου μας είναι να αυξήσουμε τα επίπεδα της φυσικής μας  δραστηριότητας.

Ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από 380 χιλιάδες μεσήλικες άντρες και γυναίκες βρετανούς. Σε αυτή την έρευνα έγινε παρακολούθηση της υγείας των συμμετεχόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα (11 χρόνια). Παρακολούθησαν τη συσχέτιση της εβδομαδιαίας φυσικής δραστηριότητας με την ποιότητα του ύπνου. Λαμβάνοντας υπόψιν πολλές παραμέτρους, συμπέραναν πως όταν ο ύπνος δεν ήταν αρκετός, ο κίνδυνος για πρόωρη θνησιμότητα ήταν μεγαλύτερος. Ειδικά από καρδιαγγειακά νοσήματα. Είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και ιδιαίτερα στους πνεύμονες.

Τα παραπάνω έρχονταν σε μεγάλη αντίθεση με αυτούς που είχαν μεγαλύτερη φυσική δραστηριότητα και υγιή ύπνο. Εκείνοι εμφάνιζαν το χαμηλότερο ρίσκο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων ή διάγνωσης καρκίνου.

Συμπέρασμα

Οι ερευνητές συμπέραναν λοιπόν ότι τα δεινά που προκύπτουν από τον κακό ύπνο επιδεινώνονται από χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, ενώ η αντίθετη δήλωση είναι επίσης ορθή. Τα οφέλη του ποιοτικού ύπνου μεγιστοποιούνται με μεγαλύτερα επίπεδα άσκησης.

Η έρευνα έρχεται να ισχυροποιήσει ένα συμπέρασμα κοινά αποδεκτό στη βιβλιογραφία. Ένας από τους σημαντικούς λόγους που συμβαίνει αυτό είναι γιατί η φυσική δραστηριότητα έχει μεγάλη επίδραση στον κιρκαδικό ρυθμό και στη ρύθμιση των ορμονών. Και τα δύο είναι σημαντικά για τον βαθύ ύπνο. Αλλά οι επιδράσεις δεν σταματούν εκεί.

Η συστηματική άσκηση βελτιώνει την ορμονική λειτουργία, περιλαμβανομένης της μελατονίνης και της κορτιζόλης που έχουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου. Επιπλέον υπάρχει καλύτερη διαχείριση του πόνου, ψυχική υγεία, λιγότερη αποθήκευση λίπους και μειωμένη πίεση αίματος. Όσο βελτιώνεται η ρύθμιση των ορμονών, το σώμα γίνεται πιο αποδοτικό και αυτό έχει σημαντικές συνέπειες στον ύπνο.

ΠΗΓΗ: fmh.gr