Ένα χαμένο πορτοφόλι γεμάτο μετρητά είναι πιο πιθανό να επιστραφεί στον νόμιμο ιδιοκτήτη του από ένα με λίγα ή καθόλου χρήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό οφείλεται στο «ψυχολογικό κόστος της ανέντιμης συμπεριφοράς». Όταν το χρηματικό ποσό είναι μεγάλο, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να θεωρήσουν τον εαυτό τους κλέφτη, το οποίο έχει υψηλό ψυχολογικό κόστος. Αυτό είναι πιο πιθανό να αποτρέψει το οικονομικό κέρδος της διατήρησης του πορτοφολιού.
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης πραγματοποίησε μελέτη σε 355 πόλεις σε 40 χώρες. Βρέθηκαν πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, περισσότερα από 17.000 «χαμένα» πορτοφόλια σε κεντρικά κτήρια της πόλης, όπως ξενοδοχεία, τράπεζες, μουσεία, ταχυδρομεία και αστυνομικά τμήματα.
Στόχος τους ήταν να δουν πόσο ειλικρινείς ήταν οι άνθρωποι όταν έπρεπε να επιστραφεί η χαμένη «περιουσία» στον ιδιοκτήτη.
Οπως αναφέρει στο άρθρο της η εφημερίδα Independent, τα πορτοφόλια είτε δεν είχαν χρήματα είτε περιείχαν το ποσό των 10.59 λιρών η των 74,16 λιρών. Είχαν επίσης στη διαφάνεια του πορτοφολιού, μια λίστα με αγορές που έπρεπε να γίνουν καθώς και τρεις επαγγελματικές κάρτες με ψεύτικα ονόματα και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, μόνο το 40% των πορτοφολιών που δεν περιέχουν χρήματα επιστράφηκαν. Οσο για τα πορτοφόλια που περιείχαν χρήματα από αυτά, επιστράφηκαν το 40% με το μικρό ποσό και το 72% με το μεγάλο ποσό.
Σε κάποιες από τις περιπτώσεις οι ερευνητές είχαν συμπεριλάβει στο πορτοφόλι και ένα κλειδί αυτοκινήτου, κάτι που έκανε αυτούς που το βρήκαν ακόμη πιο πιθανό να το επιστρέψουν. Αυτό υποδηλώνει ότι οι αλτρουιστικές σκέψεις διαδραμάτισαν ρόλο όταν οι άνθρωποι αποφάσισαν να επιστρέψουν τα χαμένα περιουσιακά στοιχεία.
Οι πιο ειλικρινείς χώρες ήταν η Ελβετία, η Νορβηγία και οι Κάτω Χώρες, όπου επιστράφηκαν μεταξύ 75 και 80% όλων των πορτοφολιών.
Σε χώρες όπως η Κίνα, το Περού, το Καζακστάν και η Κένυα, κατά μέσο όρο μόνο 8 έως 20% των πορτοφολιών επιστράφηκαν στους ιδιοκτήτες τους.
Αν και το ποσοστό των επιστρεφόμενων πορτοφολιών ποικίλλει ευρέως μεταξύ των χωρών, σε όλες σχεδόν τις χώρες τα πορτοφόλια με μεγάλα χρηματικά ποσά ήταν πιο πιθανό να επιστραφούν.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι έδωσαν πορτοφόλια πίσω, αφενός επειδή ενδιαφέρονται για το πρόσωπο που έχασε το πορτοφόλι και αφετέρου επειδή νοιάζονται για την εικόνα του εαυτού τους. Αυτό ήταν το αντίστροφο από αυτό που περίμεναν οι ερευνητές.
«Υποθέτουμε λανθασμένα ότι οι συνάνθρωποί μας είναι εγωιστές. Στην πραγματικότητα, η εικόνα του εαυτού τους ως τίμιο πρόσωπο είναι πιο σημαντική για αυτούς από ένα βραχυπρόθεσμο χρηματικό κέρδος », δήλωσε ο Αλεν Κον, επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί πως σε μία επιπρόσθετη έρευνα οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν ότι όσο περισσότερα χρήματα υπήρχαν σε ένα χαμένο πορτοφόλι, τόσο πιο πιθανό η μη επιστροφή του, ήταν να χαρακτηριστεί ως κλοπή.
Πηγή: Independent